Akurat te linki, które podałem są dobre do pobawienia się parametrami lotu. Weźcie jednak pod uwagę, ze mają liczne ograniczenia. To są tylko pozycje z baz wcześniej wyliczonych trajektorii i tylko jednoimpulsowe, bez asyst grawitacyjnych (poza Trajectorybrowser - uwzględniającym pojedyncze, ale bez kontroli nad wyborem). Nie nadają się one dla jonowców. W zależności od czasu opracowania zawierają niedokładności (NHATS o tym ostrzega, ale Trajectorybrowser nie).
W sieci jest mnóstwo papierów opracowanych pod konkretne misje lub ich grupy. Nie chcąc się przedzierać przez tysiące linków Google'a wyszperałem w domowym archiwum kilka wartych uwagi:
- Ultra-Low Delta-v Objects and the Human Exploration of Asteroids [Martin Elvis1 and
Jonathan McDowell]
- Mission Opportunities for Human Exploration of Nearby Planetary Bodies [Cyrus Foster and Matthew Daniels]
- OPTIMIZED FREE-RETURN TRAJECTORIES TO NEAR-EARTH ASTEROIDS VIA LUNAR FLYBY (Nicholas Bradley, Sonia Hernandez, and Ryan P. Russell)
- NEAR-EARTH ASTEROID RENEDEZVOUS MISSIONS WITH THE ORION CREW EXPLORATION
VEHICLE. M. A. LeCompte1, T. R. Meyer2, C. P. McKay3, and D. D. Durda4
- NEAR-EARTH ASTEROIDS ACCESSIBLE TO HUMAN EXPLORATION WITH HIGH-POWER ELECTRIC PROPULSION
[Damon Landau* and Nathan Strange]
Przy okazji znalazłem (dla chcących ścigać Oumuamua
jak moja bratanica ):
Project Lyra: Sending a Spacecraft to 1I/’Oumuamua (former A/2017 U1), the Interstellar Asteroid
[Andreas M. Hein1, Nikolaos Perakis1, Kelvin F. Long1, Adam Crowl1, Marshall Eubanks2, Robert G. Kennedy III1, Richard Osborne]
I jeszcze bardziej odjazdowe - wykorzystanie planetek jako pojazdów:
- Near Earth Asteroids:The Celestial Chariots [Marc Green, Justin Hess, Tom Lacroix, Jordan Marchetto,
Erik McCaffrey, Erik Scougal and Mayer Humi]
- Project RAMA Reconstituting Asteroids into Mechanical Automata - który dotarł do I fazy programu NIAC w 2017
.