Chińczycy powoli ale ustawicznie pracują ku wyprawie po marsjańskie próbki w 2028 roku i za to ich lubię
HELSINKI — China is on course to launch its Tianwen-3 Mars sample return mission in 2028, according to the mission’s lead.
Liu Jizhong, chief designer of Tianwen-3, provided an update on the mission at the second international conference on deep space exploration (Tiandu) in Tunxi, Anhui province, Sept. 5.Misja może również posiadać helikopterek i sześcionożnego robota do zbierania próbek.
Jak napisano we wcześniejszych wątkach misja wystartuje na dwóch rakietach Długi Marsz 5: pierwszy start z lądownikiem i rakietką na wokółmarsjańskąmarsjańską orbitę, drugi z orbiterem i moduł powrotny.
Earlier this year, Sun Zezhou, a senior engineer at the China Academy of Space Technology (CAST), told state media that work on Tianwen-3 was progressing “relatively smoothly” and will launch around 2030. Misja ma być przeprowadzona przy zachowaniu reguł bezpieczeństwa biologicznego. Rozważane lądowiska będa brały pod uwagę możliwość odnalezienia śladów życia: Amazonis Planitia, Utopia Planitia oraz Chryse Planitia. Jeśli wybrana będzie Równina Utopii to będą to okolice lądowiska łazika Zhurong.
Na koniec ciekawa informacja:
Further ahead, Tianwen-3 will include partnering with countries and research institutions to define the objectives and tasks of a future Mars research station. This will include analyzing requirements, conducting conceptual studies, design implementation plans, and tackling key technological challenges.Czy to ma być marsjański odpowiednik chińskiej robotycznej stacji badawczej na biegunie Księżyca?
Źródło:
https://spacenews.com/china-to-launch-mars-sample-return-mission-in-2028-will-follow-planetary-protection-guidelines/P.S. Amazonis Planitia jak dla mnie mało ma dla mnie wspólnego z życiem marsjańskim i ciepłym klimatem Marsa. Tam przeważają osady z obecnej, zimnej i suchej ery nazwanej właśnie Amazonianem. Nie wiem czy gdzieś tam mogą kryć się ślady ciepłych okresów klimatycznych i życia. Ale może czegoś nie wiem.
Najlepiej jakby chiński lądownik wylądował w kraterze Gale albo Jezero ;-) Bo tam są niekwestionowane ślady cieplejszych okresów klimatycznych tylko problemem może być mała dokładność w trafieniu do celu w przypadku elipsy lądowania silnikiem retro w styli Vikigów, Phoenixa czy Zhurong 1. Tutaj potrzebna byłaby większa dokładność jaką spełniają lądowania na Sky Crane.