Autor Wątek: Deep Impact / EPOXI  (Przeczytany 35371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline predator

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Deep Impact / EPOXI
« Odpowiedź #120 dnia: Listopad 05, 2010, 21:26 »
Tak, ruch komety jest dość chaotyczny. Co przemawia za tym, że te hipotetyczne "dwa jądra" są ze sobą powiązane nie tylko grawitacyjnie. Biorąc pod uwagę aktywność jednej części w porównaniu do drugiej to występuje między nimi dość spora różnica. do tego jedna część jest znacznie większa.

Mi się wydaje, że kometa jest po rozpadzie (prawdopodobnie przez siły pływowe Jowisza, ze względu na jej okresowość i przynależność do rodziny komet Jowiszowych). Jednak oddziaływanie grawitacyjne między tymi dwoma częściami nie pozwoliło na dużą separację. Jądra w końcu zaczynały się o siebie ocierać i wystąpiło coś w rodzaju "zespawania" obydwu części (to tak jak z tarciem o siebie dwóch kostek lodu). Podczas takiego "ocierania się" mogły zostać wyrzucone duże ilości pyłu, do tego dochodzi pył nieustannie wyrzucany z komety i mamy taki a nie inny pas "gładkiej" powierzchni.
To tylko takie moje luźne przemyślenia... ot takie dyrdymały. :P

Jednak nie ma co gdybać... Poczekajmy na fotki z HRI
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2010, 21:39 wysłana przez predator »

jch

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Listopad 06, 2010, 02:45 »
Nie spodziewałbym się rewelacji z HRI, instrument jest nieostry i zdaje się, że efektywna rozdzielczość jest niewiele lepsza od obecnych zdjęć.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Listopad 06, 2010, 05:41 »
A co pokazują symulacje dwóch bliskich sobie i już relatywnie dużych brył? To przecież zupełnie inna sytuacja niż kondensacja jednej bryły.

Symulacje tego, co dzieje się z pyłem, w przypadku ciasnego układu podwójnego mogłyby świetnie tłumaczyć wygląd łącznika. Dwie bryły ciągle ocierają się o siebie, powstaje, pył który w ciągu zaledwie godzin formuje łącznik.

Niestety nie znalazłem prac na ten temat. W dziedzinie kontaktowych układów podwójnych tego typu jest sporo rzeczy na temat rozpadu pod wpływem sił pływowych, charakterystyk rotacji itp.

Nie spodziewałbym się rewelacji z HRI, instrument jest nieostry i zdaje się, że efektywna rozdzielczość jest niewiele lepsza od obecnych zdjęć.

Ale daje się wyostrzać bardzo dobrze. Dla przykładu Tempel 1.
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 05:44 wysłana przez Scorus »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #123 dnia: Listopad 06, 2010, 10:21 »
A co pokazują symulacje dwóch bliskich sobie i już relatywnie dużych brył? To przecież zupełnie inna sytuacja niż kondensacja jednej bryły.

Symulacje tego, co dzieje się z pyłem, w przypadku ciasnego układu podwójnego mogłyby świetnie tłumaczyć wygląd łącznika. Dwie bryły ciągle ocierają się o siebie, powstaje, pył który w ciągu zaledwie godzin formuje łącznik.

Niestety nie znalazłem prac na ten temat. W dziedzinie kontaktowych układów podwójnych tego typu jest sporo rzeczy na temat rozpadu pod wpływem sił pływowych, charakterystyk rotacji itp.

Trochę podobnie, ale w drugą stronę mamy sytuację na przykładzie asteroid, które przy szybkiej rotacji mają tendencję do rozszczepiania się - więcej o tym pisaliśmy tutaj.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #123 dnia: Listopad 06, 2010, 10:21 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #124 dnia: Listopad 06, 2010, 10:51 »
Na bezzałogowym user cassioli wrzucił fajną animację przejścia sondy Deep Impact w pobliżu komety Hartley 2 w 3D :

Pełna animacja, którą naprawdę warto obejrzeć, znajduje się tutaj.

Offline predator

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #125 dnia: Listopad 06, 2010, 11:22 »
łał. Obydwie animacje robią wrażenie.  8)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #126 dnia: Listopad 06, 2010, 18:29 »
Fajne animacje teko ,,ogóreczka"  :) Czy są szansę na fotki w kolorze?

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #127 dnia: Listopad 12, 2010, 13:11 »
Fajne animacje teko ,,ogóreczka"  :) Czy są szansę na fotki w kolorze?

Być może będą jakieś 'pokolorowane', nie wiem jak tam filtry sondy wyglądają (wystarczy poszukać na pierwszej stronie tego wątku;))

Tymczasem opublikowano zdjęcia Hartley 2 wykonane przez obserwatorium orbitalne Herschel (instrument SPIRE) 24 października 2010 roku na długości (spektrum) 250 mikronów. W momencie wykonywania zdjęcia kometa była 17.2 milionów kilometrów od Teleskopu Herschela.

Zdjęcie ukazuje unikalny widok komety w dalekiej podczerwieni. Rzuca się w oczy duży rozmiar chmury pyłowej wokół komety oraz ujawniona jest dystrybucja cząsteczek wody, uwalnianych z jądra w ilości 230 kilogramów lodu na każdą sekundę. JEst to pierwszy przypadek, kiedy kometę zobrazowano w tym rejonie spektrum elektromagnetycznego.

Ten znaczek na prawo, jeśli dobrze szybko czytam, pokazuje prawdopodobny kierunek do Słońca.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #128 dnia: Listopad 12, 2010, 13:41 »
Małe wspominki sprzed paru lat - kometa Tempel 1 sfocona przez impaktor ITS sondy Deep Impact :
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=22983

« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2010, 13:47 wysłana przez Matias »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: Listopad 16, 2010, 15:57 »
Obserwacje w podczerwieni wykazały, że jądro emitowało znacznie więcej dwutlenku węgla niż się spodziewano. Asymetryczna emisja dwutlenku węgla i pyłu była skorlowana, co wykazało, że CO2 odgrywa zasadniczą rolę w przenoszeniu pyłu do komy. Jest to pierwsza obserwacja dżetów składających się głównie z CO2 i pyłu.

http://epoxi.umd.edu/3gallery/CarbonDioxide.shtml
http://epoxi.umd.edu/3gallery/20101104_AHearn3.shtml

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #130 dnia: Listopad 18, 2010, 18:57 »
Za parę minut na NASA TV rozpocznie się konferencja na temat misji. Pewnie będzie nowy materiał z HRI.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #131 dnia: Listopad 18, 2010, 19:17 »
Za parę minut na NASA TV rozpocznie się konferencja na temat misji. Pewnie będzie nowy materiał z HRI.

Część materiału już jest. Zamieć śnieżna na komecie!
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: Listopad 19, 2010, 22:47 »
Zamieć śnieżna na komecie!

Miejmy nadzieję, że takich atrakcji nie będzie na Churyumov - Gerasimenko.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #133 dnia: Listopad 19, 2010, 22:52 »

Ta kometa jest chyba znacznie mniej aktywna, czyż nie? ;)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #134 dnia: Listopad 19, 2010, 22:56 »

Ta kometa jest chyba znacznie mniej aktywna, czyż nie? ;)

Że się tak retorycznie zapytam - cóż my wiem o kometach?
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #134 dnia: Listopad 19, 2010, 22:56 »