JWST jest porządnie finansowany i ma całkowity priorytet, po była poparta 2 razy przez Decadal Survey for Astrophysics. Ponadto chodzą plotki, że w budżecie na 2013r może być lansowana misja/e MRS. Została ona poparta przez Decadal Survey for Planetary Science, a to jest najwyższy autorytet przy wybieraniu misji naukowych dla administracji NASA.
http://planetary.org/blog/article/00003269/
Hmm chyba chodziło o MSR = Mars Sample Return, czy tak?
Ja będę się cieszył jak na moje 40 urodziny doczekam hybrydy łazika MAXC x Exo Mars.. Dobrze byłoby też żeby poleciał TGO bo to arcyciekawa i ważna z punktu widzenia geologii i ewentualnej biologii Marsa misja. Żałuję, ze na 2011 (co wyszło w końcu przez zadłużenie MSLa na 2013) nie wylansowano MARVELa, odpowiednika dzisiejszej koncepcji Mars Trace Gas Orbiter. Myślę, że TGO jest o niebo ciekawszy niż MAVEN.... Choć ta ostatnia misja nieco może rzuci światła na ewolucję atmosfery Czerwonego w przeszłości
Mars Sample Return w tej chwili wydaje mi się science fiction przy obecnych cięciach
Choć ucieszyłbym jakbym się go w końcu doczekał
[/quote]
Na drugim miejscu jest misja do Europy. Orbitera Europy nie będzie na pewno (4.7 mld
), ale gdzieś widziałem już propozycję orbitera Jowisza przeznaczenie w całości do badań Europy. Można wyobrazić sobie taką misję w ramach programu New Froniters. Ale tak czy siak następna misja tej klasy po Osirise będzie wybierana nawet nie za kadencji następnej administracji, ale jeszcze następnej.
[/quote]
A warto sobie przypomnąć, że mało brakowało a na początku ubiegłej dekady miałby wystartować Europa Orbiter. Misja dziiejszej klasy New Frontiers - wówczas kilkaset milionów dolarów. Niestety Goldin się nie postarał i misja poszła w odstawkę. A wg pierwotnych planów miała być na orbicie Jowisza już w 2008 roku
Myślę, że dzisiejszy projekt sondy do Europy jest zbyt drogi i warto wrócić do koncepcji z końca lat 90tych