Witam,
od niedawna postawiłem sobie za cel zobaczyć taką zorzę (właściwie od czasu kiedy dowiedziałem się że jest takie coś możliwe w Polsce), oczywiście nie spodziewam się takiej jak widać na wyżej dodanych zdjęciach (cudne !!!), ale liczę że zobaczę cokolwiek.
Wiem, że może się nie udać za 1szym razem (w sumie tego się nawet spodziewam), ale chcę chociaż zrobić wszystko jak należy żeby zwiększyć swoje szanse. Tutaj pojawiają się moje pytania:
- miejsce: jestem z Gdańska, sugerując się mapą polski nocą (widać gdzie są "skupiska" światła) wybrałem okolicę pomiędzy Dębkami a Władysławowem, przemawia za tym spore oddalenie od skupisk światła z miast, punkt wysunięty na północ, w dodatku nad brzegiem morza więc łuna światła będzie zza mnie. Czy to dobry punkt? czy o czymś zapomniałem, o czymś nie wiem? tak do 100km od 3miasta będzie coś lepszego?
- czas: zakładam że najlepsze są godziny wieczorne/nocne (?)
wyżej znalazłem 2 informację o zbliżającej się zorzy (tak mi się wydaje):
"Szykuj się za dwa dni bo dziś 3:00 a 4:00 UTC" dziś o godzinie 8 co wskazywało by na noc albo z 24 na 25, albo z 25 na 26
oraz "Kolejna porcja wiatru słonecznego dotrze 24 stycznia 14:18UT (+/- 7 hours)" co oznaczało by dzień jutrzejszy od godziny 8:18 do 22:18 naszego czasu (GMT+1).
Chciałbym się upewnić kiedy najlepiej próbować, jutro około 20-22? mogę sobie pozwolić na takie wyprawy, jednak nie na tyle żeby jechać zupełnie w ciemno, dlatego chciałbym się upewnić
- aparat: tym właściwie będzie zajmował się znajomy, ale może będziecie mieli dla niego jakąś podpowiedź, co warto ustawić etc. Jego aparat to: Sony HX 100v, ja w tych sprawach jestem kompletnie zielony, on jak na razie pojęcie ma, ale dość blade
Dziękuje z góry za wszystkie podpowiedzi
Pozdrawiam (oczywiście jeżeli cokolwiek cokolwiek się uda, z miłą chęcią podzielę się fotkami
)