Autor Wątek: Nie ma czym lecieć do gwiazd  (Przeczytany 3147 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
Nie ma czym lecieć do gwiazd
« dnia: Sierpień 06, 2010, 10:21 »
W linku poniżej artykuł-wywiad z prof. dr. hab. inż. Piotrem Wolańskim, specjalistą od napędów.

http://wyborcza.pl/1,76506,7567991,Nie_ma_czym_leciec_do_gwiazd.html

Ten sam Piotr Wolański 30 lat temu rozmawiał z Andrzejem Kurkiem i Zdzisławem Kamińskim w SONDZIE, w odcinku 64 pt. "Nowe paliwa"
Odcinek został wyemitowany w TV 23 stycznia 1979 roku.

W załączniku kadr z tamtego odcinka z Piotrem Wolańskim. Dla porównania poniżej aktualne zdjęcie (z artykułu).

The Dark Side of the Moon

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
Odp: Nie ma czym lecieć do gwiazd
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 06, 2010, 11:03 »
Dobry artykuł, choć to porównanie Aresa I z Saturnem V trochę nietrafione. Najbliższy Saturnowi byłby Ares IV, albo rakiety Jupiter z DIRECT. Nie mniej, bardzo dobry artykuł.

Swoją drogą jeśli mnie pamięć nie myli to właśnie prof. Wolański pracuje nad nową koncepcją silników odrzutowych - teoretycznie umożliwiającą znaczną redukcję ich rozmiarów przy zachowaniu mocy. W sumie ostatnim razem obiecałem sobie, że dowiem się więcej, ale jakoś nie było czasu... trzeba będzie chyba ten temat nadrobić.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 06, 2010, 12:59 »
Swoją drogą jeśli mnie pamięć nie myli to właśnie prof. Wolański pracuje nad nową koncepcją silników odrzutowych - teoretycznie umożliwiającą znaczną redukcję ich rozmiarów przy zachowaniu mocy. W sumie ostatnim razem obiecałem sobie, że dowiem się więcej, ale jakoś nie było czasu... trzeba będzie chyba ten temat nadrobić.

Oglądaliśmy model na PW kilka miesięcy temu :) Dokładnie, trzeba będzie przy następnej wizycie w Wawie rzucić na niego okiem dokładnie ;)

Artykuł na dobrym poziomie. Przekręcili zdaje się tylko nazwisko Rutana :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 06, 2010, 12:59 »