Autor Wątek: Seria książek o historii podboju kosmosu  (Przeczytany 9157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Owain

• Nowy
  • *
Odp: Seria książek o historii podboju kosmosu
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 29, 2011, 21:22 »
To znaczy, że wyszedł numer z Gemini? Muszę poszukać, chyba tylko dlatego że ładnie będzie wyglądać na półce kupię jeszcze do promów a potem pas. Treści tam co kot napłakał a ich rzetelność pozostawia wiele do życzenia. Ale to tak jak z wszystkim ostatnio, karmią nas papką dobrą dla nastoletnich blondynek, zarówno w WiŻ, Focusie (gdzie nota bene cała gazeta jest kryptoreklamą różnych produktów) skończywszy na pseudonaukowych programach na discovery, gdzie - zauważcie - luźne animacje komputerowe, dyskusje dwóch pseudospecjalistów - i gadka na okrągło w stylu: Dokąd zmierza ludzkość? czy staniemy kiedyś na innych planetach? ble ble... Może zaraz ktoś się na mnie rzuci, ale z całym szacunkiem - Moon Shot czy Right Stuff też są napisane językiem, hm, bardziej emocji niż faktów. Osobiście polecam Ci serię When we left Earth - NASA Greatest missions, puszczane u nas na discovery pod tytułem Kosmiczne Misje NASA. Trochę faktów, choć raczej znanych ale duży plus to praktycznie same - prócz wywiadów z astronautami i dyrektorami lotów - zdjęcia archiwalne. Mam to nagrane - z discovery w miarę przyzwoitych avikach (768x576 25fps) choć przechwyt z tunera telewizyjnego pozostawia trochę do życzenia. I tu może kolejny pomysł na projekt po napisach do FTETTM - myślę o zakupie dvd i dograniu polskiego lektora do streamów wideo... zadanie trudne bo mam poklejone ręczne wycinanki reklam, trzeba by to pociąć znów na kawałki, wyciągnąć sam dźwięk, przetransformować do plików używanych przez dvd-lab-pro i dopasowywanie do streamu wideo... ale to już na pewno mało legalne;) i nie wiem czy opłaca się bo materiały archiwalne same z siebie nie są najlepszej jakości... a kończąc offtop - ma ktoś może dvd lub Bluray z tym cyklem? Bo ciekawy jestem czy tam też format 4:3 czy może jakaś panorama...

Polskie Forum Astronautyczne

Odp: Seria książek o historii podboju kosmosu
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 29, 2011, 21:22 »