Autor Wątek: Kevin Warwick - Pierwszy cyborg na Świecie  (Przeczytany 11901 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Kevin Warwick - Pierwszy cyborg na Świecie
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 11, 2010, 20:34 »
No nie! Jeszcze manipulacje genetyczne nad człowiekiem................ Tylko kto weźmie moralną odpowiedzialność za nieudane wyniki i ewentualnie powstałe potworki z takich eksperymentów. To przecież może uwłaczać godności człowieka! ::)
Poza tym może pojawić się pokusa by projektować zarodki w innych mniej szlachetnych celach. Ludzie, czy my nie możemy się zaakceptować takimi jakimi jesteśmy, beż jeszcze większych mózgów czy innych rzeczy? Po co jeszcze dłubać w naszych genach. Czy mało narozrabialiśmy w środowisku Ziemi?

A propos przyłączania róznych ,, maszynek" do mózgu - pożyjemy zobaczymy  ;) Oglądaliście może film ,,Existence"?

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 11, 2010, 21:15 »
A propos przyłączania róznych ,, maszynek" do mózgu - pożyjemy zobaczymy  ;) Oglądaliście może film ,,Existence"?

oglądałem, film chyba mało znany ale rozbrajający, zwłaszcza zakończenie dobija;)

axion

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 12, 2010, 00:44 »
No nie! Jeszcze manipulacje genetyczne nad człowiekiem................

Spokojnie, ja tylko snuje przypuszczenia. Myślę również że będzie to naturalna kolej rzeczy w ludzkiej ewolucji. Cała działalność ludzka polega na przekształcaniu, formowaniu lub dostosowywaniu się do otoczenia. Jak na razie, historia wydaje się to tylko potwierdzać. I nie wyobrażam sobie abym zatrzymali się na zawsze w martwym punkcie, z powodu przytoczonych przez Ciebie obaw. Cechą człowieka rozumnego jest próba poznawania zagrożeń i im zapobiegania.

To przecież może uwłaczać godności człowieka!

Ach, ta nasza wymyślona godność i duma... Być może w pewnej chwili "ludzie" nie będą odczuwać już bólu lub żadnych innych emocji. Wtedy wiele pojęć straci sens i staną się po prostu prymitywne, bezprzedmiotowe, nieistotne lub nieracjonalne.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2010, 00:47 wysłana przez axion »

axion

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 12, 2010, 01:05 »
Wtedy wiele pojęć straci sens i staną się po prostu prymitywne, bezprzedmiotowe, nieistotne lub nieracjonalne.

Ciekawe zobrazowanie problemu:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2010, 15:28 wysłana przez axion »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 12, 2010, 01:05 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 17, 2010, 13:13 »
Cała sytuacja może sprowadzić się także do tego, że w całości staniemy się programem działającym w symulacji komputerowej. W ostatecznej fazie, człowiek może nie potrzebować już ciała. Dlaczego nie przetransformować się na fale radiowe?

A jaki byłby w tym sens? :) Przypomina mi się tutaj koncepcja technologiczna z Avatara. Myślicie, że to będzie w ogóle możliwe, aby przenosić 'świadomość' (której ponoć nie ma ;)) do innego ciała na jakiś czas? W ten sposób chyba ludzie mogliby się stać nieśmiertelni, bo w końcu czy nasz umysł by nas ograniczał wiekowo po 'popsuciu' się ciała? Ile mógłby żyć człowiek przy zastosowaniu procesów zmiany ciał? Robi się abstrakcyjnie :)

Odnosząc się znowu do jakiegoś filmu (wiem, że to banalne ::)), to w Wyspie była zawarta podobna koncepcja, tylko że tam hodowano nowe ciała, których elementy później przeszczepiano do ciał właścicieli, którzy sypnęli kasą na wyhodowanie własnego klonu (produktu). W ten sposób też można by wydłużyć kilkukrotnie wiek pojedynczego człowieka. Kiedyś gdzieś czytałem ile lat powinien przepracować każdy z naszych organów przy zachowaniu wysokiej jakości jego obsługi, o ile przy wątrobie było to jakieś 120 lat, to nerki z tego co pamiętam mogą pracować kilkaset lat (600 bodajże).

Borys, jesteś pewny, że ta wartość wykorzystywania przez nas (kilka %) możliwości mózgu to 'miejska legenda'? Dałbym głowę (z mózgiem! :D), że zasłyszałem to z jakichś konkretnych, naukowych źródeł...

Oba filmiki ciekawe, ten ostatni typowo z filozoficznym hasłem na końcu (nie ma tak naprawdę świadomości ;D).

Offline Leszek Szamocki

• Weteran
  • Elen sila lumenn omentielvo.
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 17, 2010, 15:02 »
Nieśmiertelność - odwieczne marzenie ludzkości - to jednocześnie wyrok dla niej. Brak narodzin i śmierci to brak rozwoju i postępu - najpierw stagnacja, a potem powolna recesja cywilizacji... Marzyciele, odkrywcy, buntownicy - to ludzie "młodzi duchem" - a nie ciałem. Dawno temu ten problem wziął na warsztat klasyk SF - Artur C. Clarke w powieści "Miasto i gwiazdy".
Pozdrowienia z Redy, N 54°36'39", E 18°21'25"

Offline Borys

• Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 17, 2010, 15:03 »
Borys, jesteś pewny, że ta wartość wykorzystywania przez nas (kilka %) możliwości mózgu to 'miejska legenda'?

http://faculty.washington.edu/chudler/tenper.html

Dałbym głowę (z mózgiem! :D)

No to już byś jej nie miał...

axion

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 17, 2010, 19:49 »
Brak narodzin i śmierci to brak rozwoju i postępu - najpierw stagnacja, a potem powolna recesja cywilizacji...

Cieszę się, że ktoś wreszczie zawuważył problem recesji cywilizacji. Moim zdaniem niekoniecznie musi być zależna od narodzin i śmierci. Można przecież wyobrazić sobie np. cyborgi które są na tyle oświecone że nie dopuszczą do recesji. Poza tym pojęcie "rozwoju" może okazać się zbyt prymitywne. Kluczowym pytaniem jest to, czy cywilizacja może rozwijać się w nieskończoność? Lecz są to przypuszczenia utopijne. Bieg wydarzeń jest zazwyczaj o wiele bardziej trywialny, zachwiany i przeciętny. Rzekłbym nawet - idiotyczny. Ale są to moje subiektywne odczucia, mój subiektywny "tunel rzeczywistości". Ale czy to nie śmieszne że idiotyzm i głupota są naturalnym elementem otaczającego nas Świata? Będąc przy tematach filozoficznych, czy nie zastanawiało was przypadkiem jak to jest, że człowiek żyjący we Wszechświecie, na małej planecie zmaga się z takimi problemami, jak np. wybór koloru zasłon okiennych. Kiedy to sobie uświadamiam, to czuje się dziwacznie.

A jaki byłby w tym sens? :)

Wydaje mi się, że to pytanie jest tożsame z pytaniem - jaki jest sens życia? Skąd bierze się chęć przeżycia? Mogę powiedzieć również, że życie nie ma takiego czegoś jak "sens", ponieważ "sens" jest zjawiskiem czysto zmysłowym.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2010, 21:25 wysłana przez axion »

axion

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 17, 2010, 21:24 »
W naszych rozważaniach warto także wziać po uwagę (dołączam filmy w celu zobrazowania):

1) że prawdopodobnie nie jesteśmy sami w kosmosie.

2) być może jesteśmy zaprojektowani przez kogoś np. obcych

3) być może... zobaczcie sami (nie zdradzam zakończenia)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2010, 16:33 wysłana przez axion »

Offline Borys

• Weteran
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 17, 2010, 22:08 »
W naszych rozważaniach warto także wziać po uwagę (dołączam filmy w celu zobrazowania):

To już offtop offtopa :)

axion

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 17, 2010, 22:23 »
Coż, myślę że luźno powiązany. Temat jest bardzo rozległy i powiązany z wieloma dziedzinami, zwłaszcza s-f. Faktycznie, może trochę przesadziłem z tymi filmami. Ale mam nadzieję, że off-top przynajmniej w dobrym stylu?  ;)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2010, 22:32 wysłana przez axion »

axion

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 26, 2010, 20:28 »
Prof. Warwick z Uniwersytetu w Reading był 22 listopada w Katowicach gościem Dni Nowych Mediów, zorganizowanych w ramach festiwalu Ars Cameralis.

Źródło: "Za 40 lat będziemy cyborgami".

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 26, 2010, 23:18 »
Fajnie, że takie rzeczy też mają miejsce w Polsce. Martwi mnie jednak to, że dowiadujemy się o tym po czasie.. ::)

axion

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 27, 2010, 00:01 »
Otóż to. Dodatkowo, na powyższą informację natknąłem się zupełnie przypadkiem. Może gdybym siedział głębiej w temacie, to posiadałbym jakieś informacje z pierwszych źródeł. Można zauważyć że tutaj także dokonuje się cyborgizacja. Jeśli ktoś ma w zwyczaju sprawdzać przez kilka godzin dziesiątki serwisów internetowych oraz czytać zamieszczone tam informacje, to skutkiem jest brak czasu na pozostałe czynności. Z pomocą mógłby przyjść jakiś "synchronizator" informacji, dzięki któremu można by w kilka minut przeanalizować i poznać symultanicznie wszystkie wiadomości z wybranych źródeł. Telepatia? Niestety, jesteśmy skazani na żmudne skanowanie tekstu, linijka po linijce, słowo po słowie, znak po znaku.

Przy okazji mogę polecić artykuł Jacka Dukaja pt. "Google zgwałciło na mózgi". Bardzo ciekawe spostrzeżenia. Interesujące jest zdanie "Umysły zguglowane sprawnie natomiast rozumują „przez sąsiedztwo”, operując wtedy nawet na bardzo dużych zbiorach danych ({A, B, C, D} {E, F, B} {A, C, E, G, H, I})". Moim zdaniem wynika to z faktu, iż zazwyczaj korzystanie z internetu jest losowaniem elementów z nieuporządkowanego zbioru. Nie wykluczone że właśnie tak będzie wyglądało "rozumowanie" organizmów cybernetycznych.

« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2010, 00:05 wysłana przez axion »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 27, 2010, 00:01 »