Autor Wątek: Koncepcje bezzałogowych misji kosmicznych (zbiorczo)  (Przeczytany 48736 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: Projektowane/planowane sondy planetarne i księżycowe
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 08, 2012, 01:19 »
I ponownie natrafiłem na świetną grafikę ;) Źródło.

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: Koncepcje bezzałogowych misji kosmicznych (zbiorczo)
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 30, 2013, 15:53 »
Nie wiem czy to odpowiedni wątek, ale natrafiłem na informację o możliwości zaprojektowania misji przez naukowców z jakiegoś uniwerku w Iowa, którego celem miałaby być ochrona Ziemi przed uderzeniem asteroidy (bez konkretów). Jak ktoś by miał więcej czasu aby na to spojrzeć, to byłoby super ;)

Offline NilQ

• Weteran
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 30, 2013, 19:08 »
Z tego co zrozumiałem (a pewnie niezbyt dokładnie) to nic nowego. Satelita z ładunkiem nuklearnym ma uderzyć w asteroidę o średnicy 50 - 300 metrów (najbardziej zagrażające Ziemi) z prędkością 10km/s tworząc przy tym krater. Ładunek miałby być umieszczony z tyłu satelity i na chwilę przed uderzeniem zwolniony - satelita tworzy krater, a bomba uderza z opóźnieniem dzięki czemu eksplozja jest "głębiej" (dzięki temu efekt może być nawet 20 razy większy, niż gdyby eksplozja nastąpiła na powierzchni). Satelita mógłby podróżować do 30 dni, a prawdopodobieństwo wejścia odłamków w atmosferę to mniej niż 0,1%. Same odłamki miałyby mieć około 5 metrów. Jest już technologia, potrzeba tylko integracji i testów (no i kasy ofc).

Jest też opcja z wpływaniem na trajektorię asteroidy przy pomocy efektu Jarkowskiego.

@down
Przy okazji, zanim nasz astropl wypatrzy: ten satelita! :)
O kurde, już poprawiam :P
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2013, 22:12 wysłana przez NilQ »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 30, 2013, 21:46 »
Z tego co zrozumiałem (a pewnie niezbyt dokładnie) to nic nowego. Satelita z ładunkiem nuklearnym ma uderzyć w asteroidę o średnicy 50 - 300 metrów (najbardziej zagrażające Ziemi) z prędkością 10km/s tworząc przy tym krater. Ładunek miałby być umieszczony z tyłu satelity i na chwilę przed uderzeniem zwolniony - satelita tworzy krater, a bomba uderza z opóźnieniem dzięki czemu eksplozja jest "głębiej" (dzięki temu efekt może być nawet 20 razy większy, niż gdyby eksplozja nastąpiła na powierzchni). Satelita mogłaby podróżować do 30 dni, a prawdopodobieństwo wejścia odłamków w atmosferę to mniej niż 0,1%. Same odłamki miałyby mieć około 5 metrów. Jest już technologia, potrzeba tylko integracji i testów (no i kasy ofc).

Jest też opcja z wpływaniem na trajektorię asteroidy przy pomocy efektu Jarkowskiego.

To rzeczywiście nic nowego jeśli idzie o koncepcję :) Zobaczymy czy zostanie uczynione coś więcej w temacie (jakiś demonstrator?) :)

Przy okazji, zanim nasz astropl wypatrzy: ten satelita! :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 30, 2013, 21:46 »

Offline anatolio

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #49 dnia: Maj 06, 2013, 02:09 »
Znalazłem fajną grafikę. Widać na niej jakie atrakcje nas czekają w najbliższych latach.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #49 dnia: Maj 06, 2013, 02:09 »