Niestety, w artykule nie opisano doznań smakowych tajkonautów, choć zapewne jest to przedmiotem oceny naukowej, choć w innym kontekście, niż poniżej opisanym.
„Smak” badał zmiany w odczuwaniu smaku wywołane przebywaniem w stanie nieważkości. Wiadomo, że pokarmy smakują w kosmosie inaczej, a polscy badacze zbudowali narzędzie (Elektrogustometr), które wytwarzało na języku smak metaliczny lub słony przepuszczając przez ciało prąd o różnym natężeniu. Jedną elektrodę umieszczało się na języku, drugą trzymało w dłoni. Badano jakie natężenie daje określony efekt na Ziemi, a jakie w stanie mikrograwitacji. W tym eksperymencie brało udział czterech kosmonautów – poza Hermaszewskim i Klimczukiem również dwaj radzieccy astronauci, którzy przebywali już w kosmosie na stacji Salut 6, do której przycumował Sojuz.
https://www.crazynauka.pl/co-robil-w-kosmosie-miroslaw-hermaszewski/Shenzhou XV crew enjoy their first meal on Earthchinadaily.com.cn | Updated: 2023-06-04 10:23
Noodle [Photo/VCG]The crew of the Shenzhou XV had their first meal after returning to Earth on Sunday.
Rice noodle [Photo/VCG]
Fei Junlong, a native of Kunshan, Jiangsu province, had a bowl of chicken-soup noodle, two fried eggs and green vegetables.
Dumplings [Photo/VCG]
Deng Qingming, a native of Yihuang, Jiangxi province, had Fuzhou rice noodle and dumplings with pork and green Chinese onion filling.
Lotus roots [Photo/VCG]
Zhang Lu, a native of Hanshou, Hunan province, had Changde rice noodle and lotus roots.
http://www.chinadaily.com.cn/a/202306/04/WS647bee4fa31033ad3f7ba466.html