Witam,
Korzystając z tego że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym się serdecznie przywitać.
A teraz do rzeczy.
Gdy dowiedziałem się w ogóle o próbach zbudowania statku SSTO, m. in. właśnie z tego forum, siłą rzeczy trafiłem na koncepcję silników Aerospike. Bardzo mnie to zainteresowało więc postanowiłem zagłębić się w temat i zauważyłem że po zamknięciu jakichkolwiek testów przez LM w 2009 roku słuch o tych silnikach zaginął. I tutaj chciałbym zadać pytanie, którym, mam nadzieję, rozpocznę przynajmniej kilkupostową dyskusję. Czemu zaprzestano prowadzenia testów i jakiegokolwiek używania silników typu Aerospike? Przecież jest wiadome, że silniki te miały bardzo dobre "wyniki" testów. Nie chodzi mi tu także o używanie ich do budowy SSTO, lecz innych, kilkustopniowych statków.
Od razu chciałbym przedstawić moją opinię na ten temat.
Według mnie było to spowodowane niepowodzeniem projektu opisywanego w tym wątku. Bardzo optymistyczny był fakt że firma sama prowadziła testy, nawet już bez pomocy NASA. Jednak później zaprzestali także oni prace i możliwe że takie zamknięcie, chociaż nie do końca dobrze zapowiadającego się, projektu z perspektywami zostało źle odebrane i inne firmy lub instytucje boją się niejako teraz wznawiania projektów tego typu.
Pozdrawiam