Autor Wątek: IAC 2027  (Przeczytany 634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RiGCz

• Junior
  • **
IAC 2027
« dnia: Październik 18, 2024, 17:40 »
Polska Agencja Kosmiczna podała, że podczas obecnie trwającego Międzynarodowego Kongresu Astronautycznego w Mediolanie zdecydowano że edycja planowana na 2027 rok odbędzie się w Poznaniu.

https://polsa.gov.pl/informacje-prasowe/iac2027_poznan/
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2024, 17:43 wysłana przez RiGCz »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: IAC 2027
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 18, 2024, 19:51 »
Bardzo fajna wiadomość!
Tak nieco więcej na ten temat:
https://kosmonauta.net/2024/10/poznan-zorganizuje-iac-2027/
https://kosmonauta.net/2023/10/turcja-zorganizuje-iac-2026/

Piątki na IAC (ostatnie dni tej konferencji) to "dzień otwarty". Może małe spotkanko zaplanować wtedy? :)

Offline jch

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! - doskonałe!
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 19, 2024, 16:46 »
Znakomity pomysł, prezesie Wrochna.

Znakomity.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2024, 19:20 »
To nie jest pomysł prezesa Wrochny. Jest to inicjatywa która od samego początku prowadzi Łukasz Wilczyński, na przekór wszystkim niedogodnościom.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2024, 19:20 »

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 19, 2024, 19:40 »
Spodziewam się, że Polkę odwiedzi rekordowa ilość astronautów...
"Jego pierwsza część 'One Space' ma przypominać, że kosmos to wspólna przestrzeń dla wszystkich ludzi – ponad podziałami, a Kongres Astronautyczny (IAC) jest miejscem, którego domeną jest współpraca i katalizowanie dialogu, co ma szczególne znaczenie dla Polski w obecnej sytuacji geopolitycznej" – wyjaśnia szef wykonawczy Komitetu Organizacyjnego IAC 2027, Łukasz Wilczyński, prezes Europejskiej Fundacji Kosmicznej, cytowany w komunikacie.

"Z kolei 'Shared Future' to spojrzenie w przyszłość – tę dalszą i bliższą, ponieważ kosmos będzie odgrywał coraz większe znaczenie w życiu gospodarczym wielu krajów. Po rewolucji cyfrowej to właśnie przestrzeń kosmiczna i wszelka aktywność podejmowana tam przez ludzi będzie napędzała najnowocześniejsze gospodarki" – dodał Wilczyński.

Starania o organizację IAC w Polsce trwały blisko 2 lata i obejmowały kilka etapów określonych przez głównego organizatora - Międzynarodową Federację Astronautyczną (IAF). Finał, czyli wybór organizatora IAC 2027, odbył się ostatniego dnia tegorocznej edycji kongresu w Mediolanie. Głosowało ponad pięciuset członków Federacji - wszystkie agencje kosmiczne, uczelnie oraz firmy i organizacje pozarządowe działające w obszarze kosmicznym.
https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C105000%2Cpolsa-w-2027-r-poznan-gospodarzem-miedzynarodowego-kongresu

Rok temu Poznań musiał uzbroić się w cierpliwość
PPK-A https://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=1004.msg184905#msg184905
We are glad to announce that IAC 2027 will be held in Poznan, Poland and hosted by the European Space Foundation! 🎉🇵🇱 #IAC2027
https://twitter.com/iafastro/status/1847227332517298633

Grupa MTP @GrupaMtp
Wygraliśmy!
To już oficjalne – @Poznan, Polska 🇵🇱 🇪🇺, będzie gospodarzem największego wydarzenia kosmicznego na świecie, 78ego Międzynarodowego Kongresu Astronautycznego IAC 2027.👐

Podczas #IAC2024 w Mediolanie, w którym wzięło udział ponad 11 000 uczestników, Zgromadzenie Ogólne Międzynarodowej Federacji Astronautycznej IAF oficjalnie zatwierdziło kandydaturę Polski, co jest ogromnym sukcesem i olbrzymią szansą dla polskiego sektora kosmicznego.💫

Projekt będzie realizowany wspólnie przez: Ministerstwo Rozwoju i Technologii, Europejską Fundację Kosmiczną (Host Organization), Polską Agencję Kosmiczną, Miasto Poznań, Grupę MTP i Poznan Congress Center, Poznań Convention Bureau oraz The Way (producenta wydarzenia Impact). Przy wsparciu Polskich Linii Lotniczych LOT.

Starania o organizację IAC w Polsce trwały blisko 2 lata i obejmowały kilka etapów określonych przez głównego organizatora - Międzynarodową Federację Astronautyczną IAF. Wybór organizatora IAC 2027 odbył się ostatniego dnia trwania tegorocznej edycji kongresu, gdzie głosowało kilkuset członków Federacji, w tym światowe agencje kosmiczne, firmy, uczelnie i organizacje pozarządowe działające w obszarze kosmicznym.

Dziękujemy wszystkim za tak liczne poparcie i zabieramy się do pracy nad tym prestiżowym wydarzeniem nie tylko dla naszego kraju, ale także dla całego regionu CEE.

Szczegóły dotyczące organizacji Kongresu zostaną przedstawione podczas konferencji prasowej w dniu 21 października w Urzędzie Miasta Poznania.

Do zobaczenia na #IAC2027Poland!
https://twitter.com/GrupaMtp/status/1847239753969570229

2) 2024 lis 18 18:11 Kosmonauta.net
Poznań zorganizuje IAC 2027!
Miasto Poznań zorganizuje konferencję International Astronautical Congress w 2027 roku!
https://kosmonauta.net/2024/10/poznan-zorganizuje-iac-2027/

« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2024, 12:25 wysłana przez Orionid »

Offline jch

• Junior
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2024, 22:28 »
To nie jest pomysł prezesa Wrochny. Jest to inicjatywa która od samego początku prowadzi Łukasz Wilczyński, na przekór wszystkim niedogodnościom.

To jest pomysł, który w 2021 roku zgłaszałem prezesowi Wrochnie i nieodżałowanemu prof. Wolańskiemu. Obaj byli zainteresowani. Mowa była wtedy o Wrocławiu. Od tamtego czasu nikt się do mnie z niczym w tej sprawie nie odezwał, a mnie los pokarał ważniejszymi sprawami od organizowania IAC. Także nie mam pretensji. Ale głupio, że znów nie istnieję.

Najwyraźniej mam za małe parcie na szkło. Kolejny raz.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 20, 2024, 09:53 »
Pozwolę sobie tylko dodać, że nawet nieśmiałe propozycje iac to się pojawiały i już w 2010 roku gdy iac odbyło się w Pradze. Było więc pewnie kilka różnych prywatnych czy indywidualnych inicjatyw, ale zabrakło wszystkim konsekwencji. Oraz pewne funduszy.

Offline jch

• Junior
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 20, 2024, 10:24 »
Możliwe. Ale tylko ja miałem znakomite preteksty historyczne, które właśnie zostały zmarnowane. No cóż. Nie mogę z drugiego końca Polski organizować imprezy miastu, z którego nikt nie wykazał większego zainteresowania tematem. U siebie zaś musiałbym wymienić społeczeństwo na mniej ordynarnie przyrodniczo głupie, by mieć jakąkolwiek szansę na przekształcenie takiej imprezy w rzeczywistość. Niech więc się Poznań cieszy, czym ma, a ja sobie pozostanę ambiwalentny, zawieszony gdzieś między wkurzeniem z powodu zmarnowanych szans a radością, że nie będę musiał poświęcać życia na organizowanie czegoś dla społeczeństwa, które nauki przyrodniczo-techniczne ma głęboko w czterech literach.

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 20, 2024, 12:20 »
{...} U siebie zaś musiałbym wymienić społeczeństwo na mniej ordynarnie przyrodniczo głupie, by mieć jakąkolwiek szansę na przekształcenie takiej imprezy w rzeczywistość. Niech więc się Poznań cieszy, czym ma, a ja sobie pozostanę ambiwalentny, zawieszony gdzieś między wkurzeniem z powodu zmarnowanych szans a radością, że nie będę musiał poświęcać życia na organizowanie czegoś dla społeczeństwa, które nauki przyrodniczo-techniczne ma głęboko w czterech literach.

Skala zaniedbań jest duża, ale należy, wg mnie, podchodzić do tematu poprzez porównanie z innymi społeczeństwami (województwami) i to w okresie długoterminowym, także na różnych poziomach.
Polska kosmicznie jest, jak widać, na krzywej wznoszącej.
8 grudnia 2021 Justyna Suchecka
28 procent Polaków uważa, że "pierwsi ludzie żyli w tym samym czasie co dinozaury", 43 procent sądzi, że laser to skupiona wiązka fal dźwiękowych. Tymczasem nauka przedmiotów przyrodniczych idzie coraz gorzej. Wielu uczniów uważa, że lekcje są nudne. Zajęć coraz częściej nie ma komu prowadzić, a państwo przestało sprawdzać, co dzieci potrafią. - Mamy gorączkę, ale termometr zbiliśmy - mówią eksperci.
https://tvn24.pl/premium/szkola-przyroda-i-nauki-przyrodnicze-nudne-lekcje-bez-eksperymentow-jak-sie-uczy-nauk-przyrodniczych-st5512961

Jest także kwestia tego jak wykorzystać IAC 2027 do medialnego nagłośnienia tematu, by trafił pod przysłowiowe strzechy.

Zapewne trafiona byłaby jakaś wystawa dotycząca w jakiejś części IAC 1964.
Wtedy doczekaliśmy się 10. uczestników lotów kosmicznych i 2. Amerykanów, którzy wykonali lot suborbitalne.
Do XV IAC odbyło się 8 załogowych lotów kosmicznych i 2. załogowe loty suborbitalne.
Ciekawe, jak wiele materiałów (zdjęć) z tamtego okresu zachowało się do dzisiaj.
Na polskie duże muzeum poświęcone (głównie) astronautyce przyjdzie jeszcze długo poczekać.

G. Wrochna: porozumienie POLSA i Axiom Space to krok ku zacieśnieniu współpracy
17.10.2024 aktualizacja: 17.10.2024

Porozumienie zostało podpisane we wtorek w Mediolanie, w trakcie 75. międzynarodowego kongresu astronautycznego IAC2024 (75th International Astronautical Congress Milan 2024).

"Podpisane z Axiom Space porozumienie to kolejny krok ku zacieśnieniu współpracy z amerykańskim sektorem kosmicznym - szczególnie w obszarze eksploracji. Liczymy, że umożliwi to polskim firmom współpracę przy flagowych międzynarodowych projektach, m.in. w zakresie misji księżycowych" - powiedział PAP w środę prezes Polskiej Agencji Kosmicznej prof. Grzegorz Wrochna.

Tejpaul Bhatia, członek zarządu Axiom Space odpowiedzialny za przychody (CRO - Chief Revenue Officer), uznał, że podpisanie porozumienia z POLSA to "znaczący postęp w naszej wspólnej podróży".
https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C104972%2Cg-wrochna-porozumienie-polsa-i-axiom-space-krok-ku-zaciesnieniu-wspolpracy
Na XV Międzynarodowym Kongresie Astronautycznym z udziałem naukowców z 26 krajów, omawiano wyniki lotu rakiety „Ranger 7”. Pokazano również nigdzie dotychczas nie publikowane jeszcze zdjęcia Księżyca.
https://pkin.pl/historia/

Offline gszczepa

• Administrator
  • LOX/CH4
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 20, 2024, 12:38 »
tylko ja miałem znakomite preteksty historyczne

Które nikogo nie obchodzą. Już to przerabialiśmy.

Offline jch

• Junior
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 20, 2024, 13:31 »
Dlatego przestałem się zajmować popularyzacją nauki i techniki i nigdy do tego nie wrócę. Nie dlatego, że tego nie lubię. Dlatego, że skończyło mi się społeczeństwo. Na szczęście sam, jak się okazało, mam w nauce co robić, więc mnie jest dobrze. Ale to tematy na zupełnie osobną opowieść. Aż się nie mogę doczekać weryfikacji, czy równie mało interesującą...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 20, 2024, 13:31 »