Autor Wątek: JHelioviewer  (Przeczytany 12614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

axion

• Gość
Odp: JHelioviewer
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 24, 2010, 15:31 »
Zmajstrowałem małe testowe wideo (3 fps) z tym obiektem, paleta kolorów Rainbow 2 daje ciekawy efekt. Kometa widoczna jest na warstwie SOHO LASCO C2 z dnia 2010/01/03 pomiędzy 6:30-15:00. Link do wideo: http://img513.imageshack.us/i/o8b.mp4/

« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2011, 22:07 wysłana przez axion »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 24, 2010, 17:11 »
Znalazłem coś bliższego nam datą, mniej więcej od 20:00 18 listopada do 4:00 dnia następnego, także widoczna na warstwie SOHO LASCO C2. Z racji braku konta na youtube musiałem się ściskać z kompresją do 400 KB.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2010, 17:12 wysłana przez jmvh »

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 24, 2010, 19:33 »
Fantastyczny program. Mam nadzieję, że aktualizacje danych są w miarę częste ;).

axion

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 24, 2010, 20:43 »
Komety widoczne są także na warstwie SOHO LASCO C3. Program ma możliwość pracy z wieloma warstwami. Tak więc można zrobić jeszcze taką sztuczkę z LASCO C2/C3 - link do zapisu wideo.

Ciekawi mnie tylko, jak odnaleźć co to za konkretne obiekty? Na stronie Sungrazing Comets są różne katalogi ale jakoś się w tym gubię.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2011, 22:11 wysłana przez axion »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 24, 2010, 20:43 »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 24, 2010, 21:21 »
Można też np. połączyć C2, C3 i bezpośredni obraz słońca jak poniżej. Możliwość pracy na warstwach jest tu niewątpliwą zaletą, lecz brakuje mi możliwości ręcznego bawienia się poszczególnymi klatkami, usuwania ich z zapisu itp. I co chwila muszę pykać w terminalu "kllall java"  >:( A ta strona, no cóż, jedyny nie jesteś. Mogli by to jakoś jaśniej poukładać, ale znalazłem tam inną fajną rzecz. Co do komet Kretuza, to konkretne daty coś kończą się na 2009-12-23 [tu], wie ktoś dlaczego? Z 2010 roku nie ma już żadnych dokładnych.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2010, 21:52 wysłana przez jmvh »

axion

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 24, 2010, 23:52 »
Program również posiada przydatną funkcję śledzenia obrazu zgodnie z rotacją. Wygenerowałem jeszcze jedno testowe wideo, obrazujące tę funkcję - link. W tym przypadku była to dość żmudna robota, ponieważ pobranie i obróbka danych z SDO-AIA, z kilkunastodniowego zakresu czasu, potrafi sprawić już spore obciążenie. Na dodatek program ma tendencję to "zastanawiania się".
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2011, 22:18 wysłana przez axion »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 25, 2010, 03:46 »
Świetne materiały. Na tym 'zmajstrowanym' 8-sekundowym filmiku super wygląda ten rozpad komety, więc to chyba rzeczywiście jakiś sungrazing. Przydałby się udział w dyskusji Michała Kusiaka, może zajrzy tutaj niebawem.. :)

axion

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 25, 2010, 13:10 »
Odnoszę wrażenie że kometa została jakby "zdmuchnięta" przez widoczną na filmiku erupcję. Ale to chyba tylko złudzenie, chyba nie doszło tam do żadnego kontaktu?

Gdyby Pan Michał Kusiak zaszczycił nas swoją obecnością byłoby miło.

Offline Michal Kusiak

• Junior
  • **
  • podczas gry w kometkę lubię żuć gumę orbit
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 26, 2010, 18:56 »
Witajcie,

To mój pierwszy post tutaj... Postaram się zatem odpowiedzieć na Wasze pytanie z czym mamy tutaj do czynienia.

Obie komety, które są tutaj opisywane, należą do grupy Kreutza. Szacunkowe rozmiary jąder dla obu to około ~70 metrów średnicy.
Obiekt który znalazł się w polu C2 3 stycznia 2010 odkryty został przez Alana Watsona z Australii, za pośrednictwem zdjęć STEREO Heliospheric Imager 1A.
Drugi obiekt (widoczny w polu C2 18/19 listopada) znalazłem osobiście.

Jak już wyżej napisałem, zdecydowana większość sungrazerów odkrywanych za pośrednictwem sond SOHO i STEREO, to obiekty małe. Te najmniejsze ledwo zauważalne i obserwowane przez zaledwie godzinę od momentu odkrycia mają ok 10-15 m średnicy.

Całe zjawisko zaniku tej komety zwiemy 'parowaniem komety'. Związane jest to z tym, że początkowo kilka oddziaływań (m.in. siły pływowe Słońca) powodują rozdrobnienie jądra na mniejsze fragmenty. Wraz ze zbliżaniem, efekty te staja się coraz bardziej intensywne. W momencie, gdy kometa przypomina już kształtem wydłużone "cygaro" bez wyraźnej otoczki, można przyjąć, że składa się ona już z bardzo drobnej materii i wyłącznie pyłu, który "rozdmuchiwany" jest m.in w wyniku silnego parcia wiatru słonecznego. Tak małe obiekty zanim dotrą do peryhelium (0.0045-0.01AU) zwykle już nie istnieją.

W tak bliskie okolice jest w stanie dotrzeć większy obiekt, który tak czy siak zostanie rozdrobniony na mniejsze.
Grupa Kreutza powstała ok 1700 lat temu. Kilka kolejnych powrotów przyczyniło się już do tego, że materia po pierwotnej komecie zdążyła się już w jakimś stopniu rozłożyć na "umownej" orbicie po której komety Kreutza się poruszają. Przypuszcza się, że niewielkie prędkości pomiędzy fragmentami (rzędu kilkunastu m/s przyczyniły się do tego że stały się one  czasowo równo odległe od siebie).

Serie dużych komet Kreutza obserwowano m.in. w latach 80 tych XIX wieku (np. Wielka Kometa Wrześniowa z 1882 m1~-14), w latach 40tych, 60 i 70tych XX. wieku (m.in. Ikeya-Seki m1~ -10). Gdyby ostatnia seria z XX wieku była ostatnią, prawdopodobnie nie obserwowalibyśmy tak dużej liczby komet na zdjęciach SOHO.

Co więcej średnia liczba odkryć komet Kreutza wzrasta z roku na rok. W okolicy 2000 roku SOHO zarejestrowało przelot około 100. W 2004 ok 140. ten rok z kolei zakończy się detekcją około 200. ;)
Zatem jak widać w okolicy Słońca znajduje się już spora koncentracja małych fragmentów których obserwacje mogą sugerować w najbliższych latach pojawienie kolejnego/ kolejnych superfragmentów.
Pozdrawiam,
Michał Kusiak

http://cometman.tk

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 30, 2010, 00:25 »
No to mamy wyczerpującą odpowiedź, super! :) Teraz bynajmniej ja wiem wszystko, a na dodatek nieco z cennej historii coś wpadło ;)

Co więcej średnia liczba odkryć komet Kreutza wzrasta z roku na rok. W okolicy 2000 roku SOHO zarejestrowało przelot około 100. W 2004 ok 140. ten rok z kolei zakończy się detekcją około 200. ;)
Zatem jak widać w okolicy Słońca znajduje się już spora koncentracja małych fragmentów których obserwacje mogą sugerować w najbliższych latach pojawienie kolejnego/ kolejnych superfragmentów.

Ciekawe, bo myślałem że pojawianie się tych sungrazerow posiada raczej tendencję spadkową (ilość). Skoro mamy jednak takie przyrosty, to do jakiej wartości możemy się spodziewać maksymalnej ilości obiektów w czasie 12 miesięcy?

Witamy na forum!

Offline Michal Kusiak

• Junior
  • **
  • podczas gry w kometkę lubię żuć gumę orbit
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 31, 2010, 12:34 »
No to mamy wyczerpującą odpowiedź, super! :) Teraz bynajmniej ja wiem wszystko, a na dodatek nieco z cennej historii coś wpadło ;)

Ciekawe, bo myślałem że pojawianie się tych sungrazerow posiada raczej tendencję spadkową (ilość). Skoro mamy jednak takie przyrosty, to do jakiej wartości możemy się spodziewać maksymalnej ilości obiektów w czasie 12 miesięcy?

Witamy na forum!

Tendencja wzrostowa jeśli chodzi o statystyczną liczbę odkryć dla danego roku misji. Oczywiście wiadomo że grupa Kreutza "wyzbywa" się małych komet w momencie gdy Słońce trawi je swoimi oddziaływaniami.
Sekanina i Chodas przewidują, że od okresu powstania grupy takich obiektów może już być kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy. A jak duża częstość będzie w następnych latach, czas pokaże. :)

Swoją drogą grudzień jeśli chodzi o odkrycia komet Kreutza był rekordowy w całej historii -chyba 37 komet (chyba bo rok jeszcze się nie skończył. :)  )

Życzę wszystkim wielu sukcesów i zdrowia w 2011!

« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2010, 12:37 wysłana przez Michal Kusiak »
Pozdrawiam,
Michał Kusiak

http://cometman.tk

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 01, 2011, 17:50 »
Tendencja wzrostowa jeśli chodzi o statystyczną liczbę odkryć dla danego roku misji. Oczywiście wiadomo że grupa Kreutza "wyzbywa" się małych komet w momencie gdy Słońce trawi je swoimi oddziaływaniami.
Sekanina i Chodas przewidują, że od okresu powstania grupy takich obiektów może już być kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy. A jak duża częstość będzie w następnych latach, czas pokaże. :)

Swoją drogą grudzień jeśli chodzi o odkrycia komet Kreutza był rekordowy w całej historii -chyba 37 komet (chyba bo rok jeszcze się nie skończył. :) )

Ha, dzięki! :) Zobaczymy jak będzie w styczniu ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 01, 2011, 17:50 »