Autor Wątek: Koniec programu wahadłowców  (Przeczytany 39096 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Koniec programu wahadłowców
« dnia: Lipiec 13, 2010, 15:05 »
Pierwotna data publikacji - 29/05/2010 Autor - Matias

Ostatnimi czasy byliśmy prawdopodobnie świadkami ostatniego lotu na orbitę promu kosmicznego Atlantis. W ciągu najbliższego roku będziemy mieli okazję obejrzeć jeszcze po jednym locie wahadłowców Discovery i Endeavour (komentujemy w osobnych wątkach - STS-133 i STS-134). W chwili obecnej OV-104 (prom Atlantis) jest w hangarze OPF (Orbiter Processing Facility), gdzie będzie przygotowywany do ewentualnej misji ratunkowej LON STS-335. Wszystkie informacje dotyczące tych przygotowań oraz decyzji na politycznym szczeblu odnośnie potencjalnego przedłużenia programu STS (o jeden dodatkowy lot) będziemy komentować w tym wątku.

Dodatkowo, jak można się zasugerować tytułem wątku, opiszemy tutaj dokładnie to co stanie się z tymi niewątpliwie wspaniałymi maszynami, po zakończeniu służby w agencji NASA.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
Odp: Koniec programu wahadłowców
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 20, 2010, 21:29 »
Zacytuję cały art z "Twojej pogody":

Po ostatnim posiedzeniu Senackiej Komisji Budżetowej w Stanach Zjednoczonych stało się jasne, że program wahadłowców skończy się później niż wcześniej to planowano. Od kilku lat zakładano, że ostatnia misja promu kosmicznego na Międzynarodową Stację Kosmiczną odbędzie się we wrześniu 2010 roku. Z czasem okazało się, że to niemożliwe, bo NASA zupełnie nie jest na to przygotowana. Nie uda się zrealizować bardzo napiętego grafiku. W raporcie, który opublikowano w marcu tego roku, stwierdzono się, że zadań do wykonania jest jeszcze tak wiele, że agencja będzie zmuszona w ciągu pół roku przeznaczyć dla pracowników aż 54 miliony dolarów za pracę po godzinach. Dlatego też niezbędny będzie dodatkowy lot wahadłowca na początku 2011 roku. Raport wyliczył, że przesunięcie zakończenia misji wahadłowców będzie kosztować NASA aż 200 milionów dolarów każdego następnego miesiąca. Do wiosny 2011 roku koszt dodatkowego lotu promu kosmicznego może wynieść nawet ponad miliard dolarów. Raport został przyjęty przed kilkoma dniami przez Senacką Komisję Budżetową. W 3-letnim budżecie dla NASA zaplanowano dodatkowy lot wahadłowca oraz znaczące przyspieszenie prac nad nową rakietą nośną, która musi być gotowa do 2016 roku, aby jak najszybciej uniezależnić się od rosyjskich promów kosmicznych Sojuz, po zakończeniu programu wahadłowców. Najbliższy lot wahadłowca odbędzie się 1 listopada, kiedy po raz ostatni poleci prom Discovery. Dodatkowy lot 26 lutego 2011 roku uda się prom Endeavour, który według planów ma przejść do historii jako ten wahadłowiec, który ostatni wróci z misji na Ziemię. Ostatni lot Atlantisa odbył się w maju bieżącego roku.
Źródło: www.twojapogoda.pl

The Dark Side of the Moon

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 20, 2010, 21:36 »
No ten tekst z Twojej pogody to chyba trzeba w ramkę oprawić! :)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 23, 2010, 06:57 »
Kolejny krok do oficjalnego dodania STS-135 do grafiku lotów za nami.

July 22, 2010 

(Washington, DC) – Today, Congresswoman Suzanne Kosmas (FL-24), during a meeting of the House Science & Technology Committee, successfully amended the House NASA Reauthorization Bill to add an additional Shuttle mission to the current manifest, minimizing the spaceflight gap by extending the life of the Shuttle program through at least June of 2011.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 23, 2010, 06:57 »

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 10, 2010, 20:17 »
Decyzja o zmianie oficjalnej nazwy misji Atlantis z STS-335 (LON) na STS-135 spodziewana jest już bardzo niedługo :) Czy dosłownie na dniach? Z pewnością w tym miesiącu...  No to ciekawe kogo wyślą w tę ostatnią misję STS i kiedy podadzą skład załogi.

A tu trochę informacji:
http://www.nasaspaceflight.com/2010/08/planning-pre-empts-imminent-decision-sts-135/

GG 8698011

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 10, 2010, 22:42 »
Trzymamy zatem rękę na pulsie! :)

velo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 11, 2010, 12:07 »
Na razie mogę Wam powiedzieć, że w nieoficjalnych źródłach cisza. Prócz faktu że coś się szykuje ;)

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 20, 2010, 21:36 »
Decyzja o zmianie oficjalnej nazwy misji Atlantis z STS-335 (LON) na STS-135 spodziewana jest już bardzo niedługo :) Czy dosłownie na dniach? Z pewnością w tym miesiącu...

No to dzisiaj NASA zaklepało STS-135! Teraz jeszcze muszą to zrobić ci od kasy :)
Waldemar Zwierzchlejski

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 21, 2010, 11:13 »
Dobra wiadomość :)

Tymczasem NASA ogłosiła mały konkurs dla astro-fanów. Chodzi o stworzenie części track listy Wake Up Songs dla misji STS-134. Wyboru możemy dokonać z listy 40 utworów już emitowanych na pobudkę dla astronautów, bądź zaproponować coś nowego :) Dwie najpopularniejsze piosenki usłyszą na pokładzie Endeavoura :)

https://songcontest.nasa.gov/
GG 8698011

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 21, 2010, 12:57 »
Ponoć ogłoszenia składu załogi STS-135 możemy się spodziewać we wtorek 14 września.
Waldemar Zwierzchlejski

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 21, 2010, 21:41 »
Wspaniała wiadomość z STS-135! W ten sposób program STS zakończy się po trzydziestu latach - okrągła to wartość... :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 22, 2010, 19:39 »
Znaleziono niedawno podkładkę wewnątrz zbiornika ET-138, co oczywiście nie jest pożądane. Zarządzono prześwietlenie promieniami rentgena wszystkich trzech pozostałych zbiorników paliwa promów:

http://www.nasaspaceflight.com/2010/08/all-three-remaining-external-tanks-washer-related-x-rays/

ET-138 ma polecieć z STS-134.

Offline NewMan

• Senior
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 22, 2010, 19:50 »
Ponoć ogłoszenia składu załogi STS-135 możemy się spodziewać we wtorek 14 września.

Gdzieś wyczytałem (ale już nie pamietam gdzie), że należy spodziewać się przesunięcia misji STS-135 na sierpień 2011, bo teraz w sierpniu 2010 załoga jest jeszcze nie mianowana, a ponoć potrzeba całego roku na przygotowanie się załogi do lotu.

Faktycznie ostatnio niektóre załogi były mianowane na około rok przed planowanym startem. Na przykład załoga STS-133 została ogłoszona 18 września 2009 a misja była wówczas planowana na wrzesień 2010.

Ale myślę, że pełen rok na przygotowanie załogi (według tych źródeł, co ich nie pamiętam) nie jest niezbędny.
W NASA jest tylu wyszkolonych i doświadczonych astronautów, którym można powierzyć przygotowanie się do misji w terminie dziewięciu miesięcy (od tego 14 września do czerwca przyszłego roku). Zwłaszcza, że ogłoszenie składu załogi nie oznacza początku przygotowań. Oni mogą już szkolić się, a publiczność może sie dowiedziec za jakiś czas, kto został wybrany.

NewMan

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 22, 2010, 21:57 »
Hmm... Moim zdaniem roczne przeszkolenie dla ostatniej misji może być wymagane, bo astronauci mogą także nauczyć się dodatkowo procedur wracania na Ziemię Sojuzami.

Dla STS-135 nie planuje się LON'u, co oznacza, że astronauci by "ratami" wracali na Ziemię na stepy Kazachstanu.

velo

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 22, 2010, 22:46 »
Ciekawy jestem czy owe ogłoszenie załogi 135 w połowie września to... oficjalny press release, czy nieoficjalnie z zaprzyjaźnionych źródeł będziemy wiedzieć wcześniej ;)

Ja czuwam! :D

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 22, 2010, 22:46 »