Autor Wątek: spotkanie z dr Jackiem Kayem z NASA  (Przeczytany 1945 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lubański Robert

• Pełny
  • Mars Society Polska
spotkanie z dr Jackiem Kayem z NASA
« dnia: Listopad 08, 2013, 18:11 »
Dostałem taka informację z Ambasady Amerykańskiej w Warszawie mam nadzieję, że się nie pogniewają jak ja zamieszczę na forum

Ambasada USA w Warszawie i Studenckie Koło Astronautyczne Politechniki Warszawskiej zapraszają na spotkanie z dr Jackiem Kayem z NASA, dyrektorem badań w departamencie Earth Science Division, które odbędzie się w środę 13 listopada o godz. 18:30 w warszawskiej Politechnice. Dr Jack Kay przyjeżdża do Polski na szczyt COP19 poświęcony zmianom klimatycznym, a na spotkaniu w Politechnice zaprezentuje zdjęcia satelitarne i dane NASA, które pokazują zmiany zachodzące w klimacie Ziemi i pozwalają naukowcom na całym świecie lepiej zrozumieć zjawiska zachodzące w regionach trudnodostępnych, takich jak bieguny, oceany, pustynie i lasy.

“Viewing the Earth from Space”

środa 13 listopada godz. 18:30

Politechnika Warszawska, Instytut Techniki Cieplnej, Wydział Mechaniczny Energetyki i Lotnictwa

ul. Nowowiejska 21/25

sala T1, piętro I

Spotkanie w języku angielskim

Wstęp wolny

Dr Jack Kay pracuje w NASA od 28 lat, od 1999 r. zarządza programem Earth Science Research. Był członkiem zespołu naukowego Goddard Space Flight Center, pełnił również funkcję szefa Atmospheric Chemistry Modeling i Analysis Program w centrali NASA. Reprezentuje NASA we współpracy międzynarodowej i z innymi agencjami, jest też aktywnym uczestnikiem US Global Change Research Program (USGCRP).

Opis prezentacji:

The outer space provides a unique perspective to study the Earth. Through many decades of satellite-based observations, the key components of the Earth System (atmosphere, ocean, ice, land, and biosphere) have been documented. Satellite observations are especially important in studying inaccessible regions of the Earth, such as the North and South Poles, open oceans, deserts, and forests. In this presentation, you will see satellite images showing how the Earth is changing as well as plans of space agencies that will enable an improved understanding of climate evolution.

Polskie Forum Astronautyczne

spotkanie z dr Jackiem Kayem z NASA
« dnia: Listopad 08, 2013, 18:11 »