Autor Wątek: IAC 2014  (Przeczytany 9214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
IAC 2014
« dnia: Maj 07, 2014, 23:03 »
Podzielę się z wami radosną nowiną. ;)

Mój abstrakt, zrobiony wraz z czeskim biurem kosmicznym pt. “The Czech and Polish space sectors – the impact of ESA membership” został zaakceptowany na konferencję International Astronautical Congress (IAC), która w tym roku się odbędzie w Toronto w Kanadzie.

Niestety była duża konkurencja - nie udało sie jako słowną prezentację, ale jako plakat. Niemniej jednak jestem naprawdę zadowolony, bo to już trzeci raz, gdy piszemy coś o polskim sektorze kosmicznym. :)

Od 2010 roku nieprzerwanie ekipa kosmonauty coś publikuje na tej konferencji. Moim skromnym zdaniem jest to najważniejsza konferencja sektora kosmicznego, na której naprawdę dużo się dzieje.

Mam nadzieję, że kogoś ciekawego spotkamy. Poza tym - Olasku i Marku - czy jest szansa, że się wybierzecie do Toronto? :)

Offline JSz

• Weteran
Odp: IAC 2014
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 08, 2014, 08:52 »
Gratulacje! Przy okazji liczymy jak zwykle na informacje z pierwszej ręki!

A czy można poprosić o abstrakt?

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 08, 2014, 14:04 »
Podzielę się z wami radosną nowiną. ;)

Mój abstrakt, zrobiony wraz z czeskim biurem kosmicznym pt. “The Czech and Polish space sectors – the impact of ESA membership” został zaakceptowany na konferencję International Astronautical Congress (IAC), która w tym roku się odbędzie w Toronto w Kanadzie.

Niestety była duża konkurencja - nie udało sie jako słowną prezentację, ale jako plakat. Niemniej jednak jestem naprawdę zadowolony, bo to już trzeci raz, gdy piszemy coś o polskim sektorze kosmicznym. :)

Od 2010 roku nieprzerwanie ekipa kosmonauty coś publikuje na tej konferencji. Moim skromnym zdaniem jest to najważniejsza konferencja sektora kosmicznego, na której naprawdę dużo się dzieje.

Mam nadzieję, że kogoś ciekawego spotkamy. Poza tym - Olasku i Marku - czy jest szansa, że się wybierzecie do Toronto? :)

No Kanarku serdeczne gratulację dla Was!!!!! I życzę dalszych sukcesów, w tym spotkania Olaska i Marka w Toronto!!!  8)

velo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 08, 2014, 16:08 »
Może też mi się uda na IACa skoczyć ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 08, 2014, 16:08 »

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 21, 2014, 23:46 »
Oto abstrakt. Co o tym powiecie? :)

By the time IAC 2014 takes place, it will be six (Czech Republic) and two (Poland) years since the
countries joined the European Space Agency (ESA). These two countries are right now at various stages
of their activities within ESA.

Jointly, these countries contribute 42.6 M EUR to the agency, which is approximately 1% of the
total ESA budget. This is a low value in comparison to other ESA countries, however the total amount
of available funds for space activities from various sources is about 60 M EUR per annum and is still
increasing. This value is 15-30 times higher than just 10 years ago, when the amounts available for the
space sector were in order of just few M EUR.

This increased funding has already resulted in the development of the regional space sector. The indus-
try and scientific institutes from these countries are now more actively participating in ESA programmes.
As a further enlargement of ESA is certain to come in the near future, the analysis of the current state of
development in the Czech Republic and Poland indicates the next steps for emerging space sector. The
analysis also identifies challenges, which should be solved or minimized in order to support the further
development of this branch of industry.

There are already some limited commercial “success stories”, which clearly indicate the potential of
the local emerging industry. For example, the first dedicated ESA’s Polish Industry Incentive Scheme
calls attracted over 80 submissions, both from newly created specialized start-ups as well as established
institutes. In the Czech Republic, the local companies, scientific institutes and universities have suc-
cessfully involved in the development and manufacture of scientific instruments or critical components of
satellites. Finally, these countries attract foreign investments, also in a form of establishing a local branch
of a company.

This work is a continuation of studies reported at IAC 2012 and IAC 2013, however this time the
authors aim to provide a joint analysis on the regional state of development. We aim to provide a
comparison between the Polish and Czech space sectors, present their advantages, their relevance to the
European and global space sectors and identify development barriers and their state as of late 2014.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2014, 23:50 wysłana przez kanarkusmaximus »

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 25, 2014, 20:36 »
Wiele wskazuje na to, że ten IAC będzie rekordowy w ilości prezentacji, prelegentów, przedstawicieli agencji oraz ilości odwiedzających. Będzie się sporo dziać!

Ciekawe, ile osób z Polski pojedzie. :)

velo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 25, 2014, 21:38 »
i czy ktoś z forum również się wybiera?

Zdecydowanie warto. IAC przypomina gigantyczny zlot fantastyki... z tą różnicą, że zamiast cosplaya wszyscy w garniakach ;) Ale i tak atmosfera niesamowita

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 14, 2014, 00:41 »
Żeby nie było, że nic się w tym temacie nie dzieje:
- okazało się, że imć Velo jest dzięki ISU autorem jeszcze jednego papieru na IAC! Publikacja wraz z prezentacją nosi nazwę MARS TREATY MAKING WORKSHOP RESULTS FROM ISU SSP14
- 10 września o 14:00 był deadline na wgranie manuskryptu. Mi się udało o 13:57. :)
- Plakat skończony i niebawem będzie zamawiany. :)
- Ja i Velo lecimy do Kanady 26 września
- Liczcie na sporo raportów! :)

velo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 14, 2014, 12:33 »
Żeby Wam zaostrzyć smaczek:

na miejscu będzie wystawa SpaceX

i ma być jeszcze taka prezentacja...

Title: SpaceX Plans for Commercial Human Spaceflight
Session: 2. Commercial Human Spaceflight Programs
Dr. Garrett Reisman, SpaceX, United States

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 14, 2014, 14:19 »
Załogowych prezentacji będzie dużo - ja raczej większość opuszczę, dlatego się przydadzą Twoje relacje Velo! :)

Velo - czy abstrakt swojej publikacji na IAC możesz tutaj podać?

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 14, 2014, 14:26 »
Żeby Wam zaostrzyć smaczek:

na miejscu będzie wystawa SpaceX

i ma być jeszcze taka prezentacja...

Title: SpaceX Plans for Commercial Human Spaceflight
Session: 2. Commercial Human Spaceflight Programs
Dr. Garrett Reisman, SpaceX, United States
             ... na prezentacji Gareta na jakies supersmaczki bym nie liczyl;-) Poza tym, ze pewnie powi ze falcon to 100% produkt amerykanski( co pewnie zaznaczy na kolorowo;-)) , ze dragon v2 to i moze sie na Ksiezyc wybrac (oczywiscie w misjach ala apollo czyli z duzym ryzykiem) i to chyba nic wiecej nie uslyszycie;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                              Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2014, 15:54 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 14, 2014, 23:17 »
Jeśli ktoś by chciał, aby nasza ekipa wybrała się na jakąś z prezentacji konferencji - dajcie znać. Nie gwarantujemy, że się uda, ale spróbujemy! :)

Lista jest tutaj:
http://www.iafastro.net/iac/browse/IAC-14/

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 23, 2014, 22:13 »
Ekipa Kosmonauty wyrusza na IAC w piątek. Będzie się działo! :)

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 25, 2014, 08:19 »
Z plotek wynika, że tym samym lotem do Toronto leci całkiem ciekawa polska ekipa na IAC. Między innymi - pewni łazikowi! :)

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 25, 2014, 13:23 »
Z plotek wynika, że tym samym lotem do Toronto leci całkiem ciekawa polska ekipa na IAC. Między innymi - pewni łazikowi! :)
Trzymamy kciuki i czekamy na jak najszersze sprawozdanie;))

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 25, 2014, 13:23 »