Cześć wszystkim!
Jest pomysł! Nasze forum będzie w tym roku obchodziło piątą rocznicę powstania. To bardzo dobra okazja na przeprowadzenie naszego pierwszego, w pełni oficjalnego zjazdu osób zakręconych w astronautyce!
Krótko opisałem to w wątku o statystykach, tutaj podklejam i rozwijam:
"Przy tej okazji, co Kanarkusmaximus napisał, zastanawiam się nad jednym pomysłem, który już gdzieniegdzie się przewijał - organizacji jakiejś formy "zlotu"/spotkania/zjazdu - jak zwał tak zwał - naszego małego środowiska zainteresowanego astronautyką. Potencjalnie 3-4 dniowe wydarzenie, na którym oddalibyśmy się w całości naszemu zainteresowaniu Myślę, że bez problemu można by zapełnić te dni jakimiś prezentacjami i luźnym dyskusjom, warsztatami, potencjalnie także pokazami, o ile udałoby się np. z polskimi rakietowcami ustawić. Dla smaku można by to zorganizować w jakimś fajnym, zapyziałym miejscu nad jeziorami, tutaj miejsc w Polsce nie brakuje "Skrótowo więc idea:
1. Kiedy: któryś z weekendów w czerwcu/lipcu/sierpniu (do ustalenia), raczej około 3-4 dni, minimum dwie noce (pon-ndz)
2. Gdzie: jakieś gospodarstwo agroturystyczne z możliwością pomieszczenia 10-25 osób, odpowiednim pomieszczeniem do przeprowadzania większych "pokazów" (np. fajnych materiałów z L2
3. Kto: event dla członków PFA oraz ich rodzin
+ czytelnicy kosmonauta.net
4. Po co, tzn. atrakcje
- warsztaty poświęcone jakimś rozwojowym projektom naszej społeczności (inicjatywy, projekty, praca na satelitach, itd.
- prezentacje i dyskusje poświęcone najciekawszym tematom aktualnie w astronautyce (do weryfikacji)
- jakieś aktywności pozwalające na bliższe zapoznanie się zgromadzonych osób
- wypoczynek, bo skoro ośrodek gdzieś nad jeziorkiem to i czas na łódkę, spacerki, rowerki
- wieczorami aktywności związane z oglądaniem ciekawych materiałów (po wcześniejszym wyborze) + hydepark
- dla tych z nas, którzy również siedzą w astronomii, przy sprzyjającej pogodzie także wspólne obserwacje astronomiczne
Aby temat miał sens, w pierwszej kolejności widzę tutaj w tym wątku wstępne wyrażenie zainteresowania udziałem w takim zjeździe. W następnej kolejności, w zależności od ilości zainteresowanych, wybór terminu (raczej odgórnie), miejsca, wstępnego planu wydarzenia oraz pozostałych kwestii organizacyjno-logistycznych.
Do dzieła!