Ankieta

Czy byłbyś/byłabyś zainteresowany/a wzięciem udziału w pierwszym zjeździe uczestników PFA z okazji piątej rocznicy powstania?

Tak
10 (83.3%)
Nie
1 (8.3%)
Tak, ale... (odpowiedź w wątku)
1 (8.3%)

Głosów w sumie: 10

Głosowanie skończone: Luty 16, 2015, 14:22

Autor Wątek: Pierwszy Zjazd PFA, czyli astronautyczny long-weekend w 5. rocznicę powstania  (Przeczytany 2806 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matias

• Moderator Globalny
Cześć wszystkim! :)

Jest pomysł! Nasze forum będzie w tym roku obchodziło piątą rocznicę powstania. To bardzo dobra okazja na przeprowadzenie naszego pierwszego, w pełni oficjalnego zjazdu osób zakręconych w astronautyce! :) Krótko opisałem to w wątku o statystykach, tutaj podklejam i rozwijam:

"Przy tej okazji, co Kanarkusmaximus napisał, zastanawiam się nad jednym pomysłem, który już gdzieniegdzie się przewijał - organizacji jakiejś formy "zlotu"/spotkania/zjazdu - jak zwał tak zwał :) - naszego małego środowiska zainteresowanego astronautyką. Potencjalnie 3-4 dniowe wydarzenie, na którym oddalibyśmy się w całości naszemu zainteresowaniu :) Myślę, że bez problemu można by zapełnić te dni jakimiś prezentacjami i luźnym dyskusjom, warsztatami, potencjalnie także pokazami, o ile udałoby się np. z polskimi rakietowcami ustawić. Dla smaku można by to zorganizować w jakimś fajnym, zapyziałym miejscu nad jeziorami, tutaj miejsc w Polsce nie brakuje :)"

Skrótowo więc idea:
1. Kiedy: któryś z weekendów w czerwcu/lipcu/sierpniu (do ustalenia), raczej około 3-4 dni, minimum dwie noce (pon-ndz)
2. Gdzie: jakieś gospodarstwo agroturystyczne z możliwością pomieszczenia 10-25 osób, odpowiednim pomieszczeniem do przeprowadzania większych "pokazów" (np. fajnych materiałów z L2 :))
3. Kto: event dla członków PFA oraz ich rodzin :) + czytelnicy kosmonauta.net
4. Po co, tzn. atrakcje ;)
- warsztaty poświęcone jakimś rozwojowym projektom naszej społeczności (inicjatywy, projekty, praca na satelitach, itd. :))
- prezentacje i dyskusje poświęcone najciekawszym tematom aktualnie w astronautyce (do weryfikacji)
- jakieś aktywności pozwalające na bliższe zapoznanie się zgromadzonych osób
- wypoczynek, bo skoro ośrodek gdzieś nad jeziorkiem to i czas na łódkę, spacerki, rowerki
- wieczorami aktywności związane z oglądaniem ciekawych materiałów (po wcześniejszym wyborze) + hydepark ;)
- dla tych z nas, którzy również siedzą w astronomii, przy sprzyjającej pogodzie także wspólne obserwacje astronomiczne

Aby temat miał sens, w pierwszej kolejności widzę tutaj w tym wątku wstępne wyrażenie zainteresowania udziałem w takim zjeździe. W następnej kolejności, w zależności od ilości zainteresowanych, wybór terminu (raczej odgórnie), miejsca, wstępnego planu wydarzenia oraz pozostałych kwestii organizacyjno-logistycznych.

Do dzieła! :)

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Pomysł ma wielki sens! Warto by zrobić takie wydarzenie!

Może przy okazji (przed/po) jakiejś lokalnej polskiej konferencji, która będzie związana z sektorem kosmicznym? :)

Z pewnością jedna "sesja" to prezentacje zdjęć i publikacji z poprzednich IAC - sporo jest tego na naszych płytach.

Offline OrestesGaolin

• Pełny
  • Dominik Roszkowski
Super pomysł - czy macie już jakieś konkretne pomysły na miejsce?

Offline kniklas

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
Sugeruję osadę Osjaków - mniej więcej w centrum kraju, przy drodze krajowej nr 8. Pytanie czy sa miejsca oraz czy można dostać dobrą cenę?

Edit: link www.norda-osada.pl/
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2015, 18:53 wysłana przez kniklas »

Polskie Forum Astronautyczne

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
Centrum Polski jest dobrym pomysłem - wszędzie dość blisko. :) Między innymi dlatego wybieraliśmy też Toruń do naszych misji balonowych - też "pseudo" w środku Polski. :)

Jeśli macie jakieś propozycje na takie miejsca spotkania - z pewnością możemy je przejrzeć. :)

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
Jakbym przypadkiem był w Polsce w dniach kiedy bedzie zjazd to na pewno sie pojawię. Ale szanse na to sa raczej marne, choc jak zaplanujcie daty wczesniej to moge spróbować tak pomanewrowac moimi planami zeby wcelować sie. Na razie plany wyjazdu do Polski sa bardzo płynne z rożnych powodów.
Zapraszam na mój blog :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
Skoro ktoś wspomniał o Toruniu, może warto tam zrobić nasze spotkanie?  :)
Dobrze by współbrzmiało z badaniami kosmosu, bo tam przecież urodził się człowiek, który ,,wstrzymał Słońce a poruszył Ziemię"  :)

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
Dzięki za komentarze! Marku, zaproponujemy jakieś daty! Byłoby fajnie, gdyby się Tobie udało przyjechać!

W zasadzie można by zorganizować skype w tym temacie albo zgrać to z jakąś naszą misją balonową... :)

Offline 0x3ffe

• Pełny
  • Rzeczpospolita Marsjańska
    • Moja gra mobilna - testujcie
Skoro ktoś wspomniał o Toruniu, może warto tam zrobić nasze spotkanie?  :)
Dobrze by współbrzmiało z badaniami kosmosu, bo tam przecież urodził się człowiek, który ,,wstrzymał Słońce a poruszył Ziemię"  :)

W Toruniu mogę polecić tani ośrodek z domkami letniskowymi:

Hotel i Camping Tramp
Kujawska 14
87-100 Toruń

Byłem tam na kilku zlotach.
Moc obliczeniowa dwóch Commodore 64 wystarcza do lądowania na księżycu!

Polskie Forum Astronautyczne