Autor Wątek: ArduSat-PL - ogólne rozmowy  (Przeczytany 75670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: ArduSat-PL - ogólne rozmowy
« Odpowiedź #105 dnia: Marzec 15, 2013, 19:51 »
Uwaga! Za 10 minut sesja rozgrzewkowa na IRC.

Bramka www: http://webchat.freenode.net/
kanał #ardusatpl

:)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #106 dnia: Marzec 15, 2013, 21:13 »
No i po sesji rozgrzewkowej. Przepraszam wszystkich za późną przypominajkę - byłem poza siecią dziś po południu i ledwo zdążyłem na spotkanie.

na sesji ustaliliśmy, że spytamy się o:
1. 300 kb downlinku - doprecyzowanie
2. możliwość zastosowania kompresji na pokładzie Ardusata (może być z tym ciężko)
3. schemat transferu danych pomiędzy arduinami a subsystemem komunikacji na satelicie
Adam dodał jeszcze dwa ważne pytania:
4. czy będzie możliwość re-uploadu kodu, jeśli nam się wyda, że coś nie tak z pierwszą wersją
5. czy będzie dostęp do zegara czasu rzeczywistego.

No to posłałem te pytania. Mam nadzieję, że szybko dostaniemy odpowiedzi.  :)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #107 dnia: Marzec 15, 2013, 21:32 »
Przepraszam, za spoznienie. Co do pytania, jakaie pojawilo sie na kanale, to IMHO na pokladzie beda 4 arduino UNO i jedno Arduino Mega (do rzadzenia wszystkim) lub sprzet z tym kompatybilny. Na jednostce glownej bedzie najprawdopodobniej system FreeRTOS. Z powazaniem
                                                                                                                                                                                              Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline Szaniu

• Moderator
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #108 dnia: Marzec 15, 2013, 21:50 »
Aj, aj, aj! Zapomniałem o rozgrzewce! :(

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Marzec 15, 2013, 21:50 »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #109 dnia: Marzec 15, 2013, 22:16 »
Aj, aj, aj! Zapomniałem o rozgrzewce! :(
              ... spokojnie, mam logi;-) Jak ktos chetny to mu podesle. Sam sie pomylilem i bylem dopiero pod koniec spotkania, bardzo nad tym boleje. Wazne jest to, ze sa juz pierwsze dobre sugestie co do pytan dla ekipy Nanosatisfi. Z powazaniem
                                                                                       Adam Przybyla

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #110 dnia: Marzec 16, 2013, 08:59 »
Bardzo szybko dostałem odpowiedzi:

----------------

- Can you write something more about these 300 kb of downlink? Will photos be included in this downlink budget or not?
The 300 kb estimate (again, I have to stress that it is an estimate) would be just for experiment data. Pictures would be in addition to the 300kb.

- Are you going to use any data compression between sending downlinking the data? If not, perhaps it is an idea for onboard experiment?
Yes, there is compression: a lightweight version of LZOP is used.

- How is the data transmission between arduinos and comm subsystem happen onboard ArduSat?
All subsystems are on a network stack running the CubeSat Space Protocol (https://github.com/GomSpace/libcsp) and are addressable, the communication system acts as a router. As a ground-station, you can see all the subsystem nodes through the router transparently, as if you were talking to them directly.

One of these subsystems is the ardusat supervisor node, which in turn communicates with the experiment nodes. The experiment nodes send their data to the supervisor which stores the data on an SD card. These files can then be accessed from a groundstation through the router.

- Will it be possible to re-upload the code if we think that the previously uploaded code does not work?
Within reason, yes. We want to do as much testing before hand as possible, since the upload bandwidth is also limited, but the whole point of the satellite is to get you guys working in space, so if the code needs to be replaced, it can be done.

- Will there be access to real-time clock onboard ardusat?
Yes, there is a real-time clock that you will have access to.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #111 dnia: Marzec 17, 2013, 15:21 »
Przypominam wszystkim - dziś o 19:00 CET rozmowa na IRC o projekcie ArduSat-PL. :) Obecność bardziej niż obowiązkowa!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #112 dnia: Marzec 17, 2013, 20:05 »
I po rozmowie. Action plan:
[19:55] <@kanarkus> 1. spytac sie jak beda wygladac prace na pokladzie ArduSata - czy jest "wylacznosc" czy tez satelita bedzie "dzielony" z innymi userami
[19:56] <@kanarkus> 2. poprosic Pawla o wyjasnienie jego pomyslu, w szczegolnosci odnosnie czasu
[19:56] <@kanarkus> 3. czy do ichnej telemetrii bedzie mozna dodac jakis nasz sygnal/wiadomosc w trakcie trwania naszego eksperymentu
[19:56] <@kanarkus>4. czy w ogole bedzie jakas interakcja z cubesatami, gdy beda na pokladzie Kibo Bardziej tu chodzi o możliwości re-uploadu kodu niż zabawy na pokładzie ISS
5. Podać listę sensorów, z których nie bedziemy mogli skorzystać.

Następna rozmowa - za około 2 tygodnie. Dam link do ankiety.

:)
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2013, 20:19 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #113 dnia: Marzec 18, 2013, 07:27 »
Sorki że mnie nie było.
Poczytałem na szybko logi i mam tylko jedną uwagę co do rozmiarów obrazka z kamerki.
Zdjęcie 640x480 zajmuje ok 35-40k. Nie ma szans w takim rozmiarze zmieścić 1Mpix zdjęcia. Raczej coś koło 600k minimum.
Za to nic tylko się cieszyć z kompresji LZOP na pokładzie. Przynajmniej dane txt pójda szybciej.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #114 dnia: Marzec 18, 2013, 08:51 »
Jak ktos chce logi to prosze na priv. Podesle linki. bardzo sie ciesze, ze tyle osob chcialo sie wspolnie zastanowic nad wszsytkimi problemami i dac tyle waznych sugestii. Z powazaniem
                                                                                                                                      Adam Przybyla

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #115 dnia: Marzec 18, 2013, 10:18 »
Co do pierwszego pytania:
Dane z http://www.kickstarter.com/projects/575960623/ardusat-your-arduino-experiment-in-space
Python 2.6.6 (r266:84292, Feb 22 2013, 00:00:18)
[GCC 4.4.7 20120313 (Red Hat 4.4.7-3)] on linux2
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>> import re,urllib2
>>> r=urllib2.urlopen("http://www.kickstarter.com/projects/575960623/ardusat-your-arduino-experiment-in-space").read().replace(",","")
>>> [k for k in re.findall('(?smi)<h5>P.*?\$([,0-9]+).*?</h5>.*?([0-9]+) backers',r) if int(k[0])>=300 and int(k[0])<1000]
[('300', '21'), ('500', '17'), ('775', '5'), ('800', '10')]
>>>
21 * 3 dni
17 * 7 dni
5 * 7 dni
10 * 7 dni
Python 2.6.6 (r266:84292, Feb 22 2013, 00:00:18)
[GCC 4.4.7 20120313 (Red Hat 4.4.7-3)] on linux2
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>> 21*3+17*7+5*7+10*7
287
>>>

Sprzedali prawie rok czasu a maja gora tylko okolo pol roku pracy OBU satelitow. Czyli na 100% beda leciec jednoczesnie na 4 arduino. Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                                                                             Adam Przybyla 
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2013, 13:19 wysłana przez Adam.Przybyla »

Offline Szaniu

• Moderator
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #116 dnia: Marzec 18, 2013, 22:26 »
Sprzedali prawie rok czasu a maja gora tylko okolo pol roku pracy OBU satelitow. Czyli na 100% beda leciec jednoczesnie na 4 arduino. Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                                                                             Adam Przybyla
To chyba trochę niepokojące. Hm?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #117 dnia: Marzec 18, 2013, 23:36 »

Góra pół roku pracy obu satelitów? Skąd ta informacja?

Moim zdaniem jeśli mają dwa Ardu, z których oba będą działać około roku na orbicie, to mają dwa ardulata orbitalne do zaoferowania. Czyli - 50% obłożenie.

Ponadto:

Last but not least, we’d also like to let you know that in case you do not get ready for your experiment for the July launch, we will give you all your time on the September launch to run it there. And if that is still not quite working out for you and in case (which we really hope) we launch further ArduSats in 2014, you will still be able to get your time to run your experiment there, free of charge. We promise to do whatever we can to get you and your amazing ideas into space!

Co wydaje się być raczej odwrotnością tego co napisałeś. :)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #118 dnia: Marzec 19, 2013, 07:18 »

Góra pół roku pracy obu satelitów? Skąd ta informacja?

Moim zdaniem jeśli mają dwa Ardu, z których oba będą działać około roku na orbicie, to mają dwa ardulata orbitalne do zaoferowania. Czyli - 50% obłożenie.
http://en.wikipedia.org/wiki/F-1_%28satellite%29 - zakladaja, ze satelita, wyrzuconyz ISS , bedzie okolo 3 miesiecy pracowal na orbicie. Oczywiscie, bede sie bardzo cieszyl, jesli nie mam racji;-)

Ponadto:

Last but not least, we’d also like to let you know that in case you do not get ready for your experiment for the July launch, we will give you all your time on the September launch to run it there. And if that is still not quite working out for you and in case (which we really hope) we launch further ArduSats in 2014, you will still be able to get your time to run your experiment there, free of charge. We promise to do whatever we can to get you and your amazing ideas into space!

Co wydaje się być raczej odwrotnością tego co napisałeś. :)
             ... rozumiem to jako gwarant dostepu do czasu jaki zostal nam przydzielony a nie, ze bedziemy miec wylacznosc. Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                                Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2013, 07:47 wysłana przez Adam.Przybyla »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #119 dnia: Marzec 19, 2013, 07:19 »
                                                                                                                                                                                                                                                             Adam Przybyla
To chyba trochę niepokojące. Hm?
             ... nie, czemu? Z powazaniem
                                                                                                                                                                                        Adam Przybyla

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Marzec 19, 2013, 07:19 »