Autor Wątek: ArduSat-PL - ogólne rozmowy  (Przeczytany 75665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: ArduSat-PL - ogólne rozmowy
« Odpowiedź #120 dnia: Marzec 19, 2013, 10:16 »
Oto link do drugiej sesji ArduSat-PL:

http://doodle.com/z38d9c8efay2zmyv

Osoby bezpośrednio biorące udział w tym projekcie proszę o udział w tej ankiecie. Czas trwania ankiety - do niedzieli, 24 marca.

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #121 dnia: Marzec 22, 2013, 20:35 »
Przypominam wszystkim o ankiecie! Proszę głosować i główkować kiedy znów będziemy mogli porozmawiać.

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #122 dnia: Marzec 26, 2013, 21:28 »
No to mamy zagwożdżkę - po 7 osób głosowało na dwie daty - sobota lub niedziela. Proszę wszystkie pozostałe osoby o szybki udział w tej sesji!

Adres:
http://doodle.com/z38d9c8efay2zmyv
:)

A ja dokonam decyzji (opóźnionej, za co przepraszam) jutro!

Offline jmvh

• Moderator
« Odpowiedź #123 dnia: Marzec 26, 2013, 22:38 »
No to mamy zagwożdżkę - po 7 osób głosowało na dwie daty - sobota lub niedziela.
Mnie się wyświetla czwartek, piątek i sobota (niedzieli tam nie ma).

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #123 dnia: Marzec 26, 2013, 22:38 »

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #124 dnia: Marzec 26, 2013, 22:57 »
No to mamy zagwożdżkę - po 7 osób głosowało na dwie daty - sobota lub niedziela.
Mnie się wyświetla czwartek, piątek i sobota (niedzieli tam nie ma).

Tak - piątek lub sobota. Maj fołlt wieczorny!

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #125 dnia: Marzec 27, 2013, 12:41 »
Piątek o 20:00 CET! Zadecydował ostatni głos.

Zapraszam wszystkich do tej sesji - także osoby niezwiązane z projektem ArduSat (aczkolwiek prosze pamiętać o zasadach pisania na tym kanale). :)

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #126 dnia: Marzec 27, 2013, 16:22 »
Odpowiedzi - Adamie, miałeś rację! ArduSat chce nawet 10 osób naraz dać do eksperymentów na pokładzie. Każdy z satelitów ma być na orbicie zaledwie kilka miesięcy, zatem mamy już ramy czasowe, kiedy mniej więcej chcielibyśmy dokonać naszych eksperymentów.

--------------------
1) ArduSat can host up to 10 experiments running simultaneously; obviously, if there are 10 people using the satellite at the same time, not all of them will be able to steer the satellite, so we are working on a scheduling procedure to arrange people.

1b) Our decay estimates put the orbital lifetime of the satellite around 3 months per satellite.

2) The satellite does not use AX.25, instead we use CCSDS protocol over MSK modulated FM radio. There is a lot of controversy in the FCC/ITU right now about CubeSats using radio frequencies, so I don't think it would be advisable from a legal / regulatory perspective for us to add anything to the beacon. Since Kickstarter backers made financial contributions that funded the satellite, some people could interpret that as a customer relationship, so if we broadcast a message for you, we would need a special broadcasting license, which is very expensive and takes a long time to get for satellites.

For 3) and 4): The software team is working on a more comprehensive data budget right now, I have forwarded your email to them so we can work out a more firm number. The 300kb is only an order-of-magnitude estimate, but I want to get a more reliable number before I promise anything - I don't want you guys to design an experiment and suddenly have your data budget reduced! I also want to make sure we give everyone the most data we can provide, while making sure everyone gets what they paid for.

5) That is correct - once we've given the satellite to the launch provider, there is a physical kill switch that keeps it off until it is released from the ISS. After the release, there is a timer onboard that prevents the satellite from communicating until at least half an hour has passed.

6) I've forwarded your email to the sensor guy to make sure we get the accurate sensor list.

I'll follow up soon with proper answers for 3, 4 and 6!
--------------------

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #127 dnia: Marzec 27, 2013, 19:45 »
Dobrze rozumiem? Nasz beep beep, nie wchodzi w w gre? Moze powinnismy sie raczej spytac czy wchdzi w gre jakakolwiek komuniakcja czy raczej odebranie danych posmortem. Tz. po misji. W sumie to nie jest problem, bo radioamatorzy po prostu odbiora sygnal/telemetrie niewazne co tam bedzie wazne ze z tego satelity, a dane, hmm, i tak potrzebujemy w calosci. Z powazaniem
                                                                                                Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #128 dnia: Marzec 28, 2013, 22:21 »
Na to wygląda, że beep beep, o ile byłby bezinformacyjny albo ze zwyczajową telemetrią, wchodzi w grę. Beep beep z naszym tekstem do odczytania - już niestety nie.

Przypominam, że jutro sesja na IRC! Prosze się stawiać!

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #129 dnia: Marzec 29, 2013, 19:17 »
Za 45 minut sesja IRC. Proszę się pojawić!

Bramka www: http://webchat.freenode.net/
kanał #ardusatpl

Offline CoB

• Pełny
    • Ardis
« Odpowiedź #130 dnia: Marzec 30, 2013, 18:48 »
I jak po rozmowie? :)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #131 dnia: Marzec 30, 2013, 20:11 »
I jak po rozmowie? :)
            ... wszystko powoli sie konkretyzuje. Trzeba bylo byc na irc;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                   Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #132 dnia: Marzec 31, 2013, 17:51 »
Wracając do rozmowy na ircu odnośnie zabezpieczenia się przed błędami w transmisji... wydaje mi się, że zwykłe CRC wystarczy. Do każdej paczki danych wygeneruje się 16-32 bitową sumę kontrolną i jeśli się nie będzie zgadzać, to wiemy że musimy drugo raz wysłać tę samą paczkę.
Nadmiarowe dane pozwalające na naprawę błędnie odebranych danych wydaje mi się zajęły by za dużo miejsca.
A aby być pewnym że to ma sens może warto było by dodać prosty eksperyment wysłania np 1k paczki danych z danymi wzorcowymi i sprawdzenie jak to się odbiera. To jest prosty program (jedna pętla) i właściwie może być wykonana na początku beep beep czy czegokolwiek innego.

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #133 dnia: Marzec 31, 2013, 17:58 »
A aby być pewnym że to ma sens może warto było by dodać prosty eksperyment wysłania np 1k paczki danych z danymi wzorcowymi i sprawdzenie jak to się odbiera. To jest prosty program (jedna pętla) i właściwie może być wykonana na początku beep beep czy czegokolwiek innego.

Można to połączyć razem z szyfrowaniem? :)

Offline jmvh

• Moderator
« Odpowiedź #134 dnia: Marzec 31, 2013, 18:49 »
Panowie - jaką mamy pewność, że podsystem komunikacji (mający być dla nas zdaje się przeźroczysty) nie wyprawia takich harców sam z siebie, obok kompresji danych, etc?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #134 dnia: Marzec 31, 2013, 18:49 »