Autor Wątek: ArduSat-PL - ogólne rozmowy  (Przeczytany 75665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Odp: ArduSat-PL - ogólne rozmowy
« Odpowiedź #150 dnia: Kwiecień 17, 2013, 14:19 »
No i po ankiecie. Sądzę,że rozbicie na dwie rozmowy jest bardzo dobrym rozwiązaniem

Proponuję piatek o 20:00 i niedzielę o 20:00.

Agenda na piątek:
- powstanie zespołów
- sprawy techniczne kodu

Agenda na niedzielę:
- podział na zespoły
- organizacja dalszych prac (forum, irc, serwer dla plików)

Proszę o szybkie głosy sprzeciwu, jeśli czegoś brakuje!
              .... poniewaz troche mi glupio, ze sie "rzadze", bede na obu spotkaniach takze w niedziele, odpowiem wszystkim na wszelkei pytania zwiazane z piatkowych spotkaniem , aby nikt nie poczul sie pokrzywdzony, ani pominiety. Z powazaniem
                                                                                                                                                                    Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #151 dnia: Kwiecień 18, 2013, 09:45 »
Dzięki Adam! :) Od "ewidencjonowania" skarg i zażaleń jest także ten wątek. :)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #152 dnia: Kwiecień 18, 2013, 09:53 »
              ... dokladnie, jak ktos ma jakies sugestie niech pisze, nei ma glupich pytan i sugestii;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                              Adam Przybyla

Offline jmvh

• Moderator
« Odpowiedź #153 dnia: Kwiecień 18, 2013, 14:39 »
              ... dokladnie, jak ktos ma jakies sugestie niech pisze, nei ma glupich pytan i sugestii;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                              Adam Przybyla

Ja bym sugerował wrzucanie jakiś grubszych informacji czy przemyśleń do tego wątku. Np. jakbyś miał coś dłuższego do powiedzenia teraz na temat "spraw technicznych kodu" z piątku pisz tutaj, podrzuć potem linka na IRC. Czat kiepsko sprawdza się jeśli wypowiedź ma więcej niż dwa zdania i zawiera jakieś bardziej finezyjne przemyślenia, tak samo ciężko się do niej właściwie odnieść.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #153 dnia: Kwiecień 18, 2013, 14:39 »

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #154 dnia: Kwiecień 19, 2013, 14:02 »
Przypominam, że dziś rozmowa na IRC

Agenda na piątek:
- powstanie zespołów
- sprawy techniczne kodu/ów

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #155 dnia: Kwiecień 19, 2013, 22:10 »
No i nie dałem rady się pojawić. Dni dłuższe to i więcej zajęć...

Offline jmvh

• Moderator
« Odpowiedź #156 dnia: Kwiecień 19, 2013, 22:50 »
Niczego nie straciłeś. Dosłownie.

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #157 dnia: Kwiecień 20, 2013, 16:18 »
Jedyna propozycja z mojej strony - zgłaszam się na ochotnika do koordynatora zespołu foto.

Wiemy już, że dziennie będziemy mogli wykonać 1-2 fotki - nie więcej. Warto więc wybrać coś ciekawego. Jak? Ano za pomocą analizy orbity ArduSata i kodu. Chciałbym się tym zająć.

Analiza orbity byłaby głównie wykonywana przez inny zespół (Jmvh, Ty chyba byłbyś koordynatorem?), więc mielibyśmy przykład współpracy interzespołowej. :)

To kwestia do ugadania jutro na IRC.

Offline jmvh

• Moderator
« Odpowiedź #158 dnia: Kwiecień 20, 2013, 16:38 »
Analiza orbity byłaby głównie wykonywana przez inny zespół (Jmvh, Ty chyba byłbyś koordynatorem?), więc mielibyśmy przykład współpracy interzespołowej. :)

Nie wiem ile będę miał wolnego czasu w najbliższych tygodniach, ale przynajmniej tymczasowo - jestem za.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #159 dnia: Kwiecień 20, 2013, 18:27 »
Jedyna propozycja z mojej strony - zgłaszam się na ochotnika do koordynatora zespołu foto.

Wiemy już, że dziennie będziemy mogli wykonać 1-2 fotki - nie więcej. Warto więc wybrać coś ciekawego. Jak? Ano za pomocą analizy orbity ArduSata i kodu. Chciałbym się tym zająć.

To kwestia do ugadania jutro na IRC.
              ... jak cos Ci podesla to daj namiary. Nie jestem pewien, czy to co pokazywalem, to jest to samo;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                               Adam Przybyla

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #160 dnia: Kwiecień 21, 2013, 12:58 »
Wciąż czekam na informacje. Niestety żadnego dedykowanego kodu do obsługi kamerki nigdzie nie widziałem, a to powinno być naprawdę proste.

Offline jmvh

• Moderator
« Odpowiedź #161 dnia: Kwiecień 21, 2013, 22:04 »
Co do kwestii zdjęć miast w nocy. Zastanawiam się na ile oryginalne (niepodciągane w jasności/kontraście/etc) są takie zdjęcia: https://secure.flickr.com/photos/28634332@N05/sets/72157625188331491/
Zgaduję, że są obrabiane. Ale gdyby nie były, mamy dane o ogniskowej, przysłonie, czasie naświetlania, ISO, i być może dało by się z tego wyciągnąć jakieś info o parametrach terenów miejskich widzianych z orbity. Znając możliwości kamerki można by podjąć się oszacowania realności uchwycenia takich obiektów. W dużym przybliżeniu, które pozwoliło by odpowiedzieć na pytanie czy jest sens próbować. Można też część z analizą zdjęć z ISS zastąpić matematycznym oszacowaniem jasności/wielkości/etc. miasta widzianego z orbity. Ew. po prostu poszukać danych w necie, jeśli coś takiego w ogóle jest dostępne.

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #162 dnia: Kwiecień 23, 2013, 09:00 »
Można to w ten sposób sprawdzić, tyle, że w większości są to ekspozycje długoczasowe, a o ile się nie mylę, to zastosowana kamerka ma króciutki czas naświetlania i duże szumy. To w zasadzie nic więcej jak "webkamerka".

Tak strzelam, że możemy się spodziewać zamiast pięknego obrazu(pierwszy załącznik) czegoś takiego co będzie w drugim załączniku (symulowany obraz powstały z obróbki pierwszej fotki - zmieniłem jasność, kontrast i dodałem szumy, które z pewnością będą widoczne).

Myślę, że dobrym odnieniesieniem będą fotki z węgierskiego Masata-1:
http://www.kosmonauta.net/pl/menu-bezzalogowe/menu-artykuly-bezzalogowe/orbitalne-bz/3986-2012-03-18-masat1.html

Ale rzeczywiście - muszę naciskać i prosić o przykładowe fotki.

Offline jmvh

• Moderator
« Odpowiedź #163 dnia: Kwiecień 23, 2013, 14:34 »
Można to w ten sposób sprawdzić, tyle, że w większości są to ekspozycje długoczasowe, a o ile się nie mylę, to zastosowana kamerka ma króciutki czas naświetlania i duże szumy. To w zasadzie nic więcej jak "webkamerka".

Tak strzelam, że możemy się spodziewać zamiast pięknego obrazu(pierwszy załącznik) czegoś takiego co będzie w drugim załączniku (symulowany obraz powstały z obróbki pierwszej fotki - zmieniłem jasność, kontrast i dodałem szumy, które z pewnością będą widoczne).
Jestem tego świadom, ale już zdjęcie kilku "kropek" wyróżniających się z szumu powinno pozwolić na porównanie z mapą i (jeśli rzeczywiście coś sensownego się załapało) identyfikację.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #164 dnia: Kwiecień 23, 2013, 14:54 »

Jestem tego świadom, ale już zdjęcie kilku "kropek" wyróżniających się z szumu powinno pozwolić na porównanie z mapą i (jeśli rzeczywiście coś sensownego się załapało) identyfikację.

... wazne ab byla jakas informacja zwrotna. Zawsze cos z tym potem ciekawego zrobimy;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                               Adam Przybyla

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #164 dnia: Kwiecień 23, 2013, 14:54 »