Autor Wątek: Mars 500  (Przeczytany 39626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Mars 500
« Odpowiedź #120 dnia: Kwiecień 23, 2012, 23:37 »
Małe podsumowanie tego co się dzieje z członkami Mars 500 - wciąż są poddawani różnym testom medycznym:
http://www.onorbit.com/node/4576

Dla ESA-Marso-500-nautów ten projekt oficjalnie zakończy się w maju.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #121 dnia: Styczeń 08, 2013, 18:18 »
Pojawiają się kolejne prace związane z Mars 500. Tym razem - o kłopotach ze snem:
http://www.space.com/19168-mock-mars-flight-reveals-big-sleep-concerns-for-astronauts.html

Offline asik

« Odpowiedź #122 dnia: Kwiecień 30, 2013, 11:44 »
Mam pytanie. Jak wygląda stan psychiczny tych ludzi? Jakim badaniom i testom psychologicznym i psychiatrcznym zostali poddani? Jakie są wyniki? Szukałam tych informacji w Internecie, ale nic nie znalazłam. Mam wrażenie, że niektóre fakty mogły zostać utajnione. Trudno uwierzyć, że przez tyle czasu dochodziło między nimi tylko do niewielkich konfliktów, jak powiedział jeden z uczestników.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #123 dnia: Kwiecień 30, 2013, 11:48 »
Moja częściowa odpowiedź - gdy rozmawiałem z Diego Urbiną, to powiedział, że przed misją się bardzo obawiali konfliktów w rodzaju eksperymentów na Biosferze 2 i był zaskoczony, że "dobrze poszło", czyli bez większych konfliktów.

Z IAC 2012 pamiętam jedną prezentację odnośnie autonomii i aktywności załogi. O ile się nie mylę, to było tam nieco słów odnośnie dostarczanej rozrywki "Mars500nautom" oraz o tym, że pewnym źródłem niezadowolenia była dieta w pierwszej części misji (niskosodowa).

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #123 dnia: Kwiecień 30, 2013, 11:48 »

Offline asik

« Odpowiedź #124 dnia: Kwiecień 30, 2013, 11:55 »
Co z tą rozrywką? Mogli sobie oglądać filmy, czytać książki, grać w gry komputerowe i słuchać muzyki? I do razu pytanie: czy kosmonauci na ISS też mogą?

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #125 dnia: Kwiecień 30, 2013, 12:53 »
Co z tą rozrywką? Mogli sobie oglądać filmy, czytać książki, grać w gry komputerowe i słuchać muzyki? I do razu pytanie: czy kosmonauci na ISS też mogą?
            ... tez;-) Byly informacje o DVD z filmami/muzyka na ISS. Z powazaniem
                                                                                                                                                 Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #125 dnia: Kwiecień 30, 2013, 12:53 »