Autor Wątek: Buble medialne, czyli wpadki  (Przeczytany 252176 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Buble medialne, czyli wpadki
« Odpowiedź #390 dnia: Czerwiec 08, 2015, 22:36 »
Adamie, 19 czerwca w Rzeszowie jest forum kosmiczne. Może się tam pojawisz? Będzie nieco różnych ludzi z różnych stron się wypowiadać, też o POLSA.

(Założyć o tym wydarzeniu oddzielny wątek?)

Tak, poproszę o taki wątek  :)

Offline zamb

• Pełny
« Odpowiedź #391 dnia: Czerwiec 08, 2015, 22:38 »
No, faktycznie. Dziś wrzucili ten artykuł Space is more więc myślałem że świeże  :(

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #392 dnia: Czerwiec 08, 2015, 23:57 »
Adamie, 19 czerwca w Rzeszowie jest forum kosmiczne. Może się tam pojawisz? Będzie nieco różnych ludzi z różnych stron się wypowiadać, też o POLSA.

(Założyć o tym wydarzeniu oddzielny wątek?)
            ... zawsze z checia pojawiam sie na spotkaniach na ktorych moge cos powiedziec otwarcie i publicznie. Czy ta impreze tez moge zaliczyc do takich? Z powazaniem
                                                       Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #393 dnia: Czerwiec 09, 2015, 00:04 »
Zadać pytania z pewnością. Co do bycia prelegentem to chyba nie - ale skontaktuj się z organizatorami. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #393 dnia: Czerwiec 09, 2015, 00:04 »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #394 dnia: Czerwiec 09, 2015, 07:30 »
Zadać pytania z pewnością. Co do bycia prelegentem to chyba nie - ale skontaktuj się z organizatorami. :)
                .... dlatego raczje mnie nie bede. Nigdy nie nalezy sie narzucac;-) Z powazaniem
                                                                       Adam Przybyla

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #395 dnia: Czerwiec 09, 2015, 09:26 »
Heh Adamie, czyli rozumiem, że uważasz siebie za znany powszechnie w Polsce autorytet albo VIPa w tematyce sektora kosmicznego, który powinien być zapraszany wszędzie w pierwszej kolejności? :)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #396 dnia: Czerwiec 09, 2015, 13:03 »
Heh Adamie, czyli rozumiem, że uważasz siebie za znany powszechnie w Polsce autorytet albo VIPa w tematyce sektora kosmicznego, który powinien być zapraszany wszędzie w pierwszej kolejności? :)
             ... nic takiego nie powiedzialem, tak samo jak nie powiedzialem, ze ktokolwiek ma zaplacic za moj przyjad i wyklad;-)
Z powazaniem
                            Adam Przybyla

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #397 dnia: Czerwiec 09, 2015, 22:35 »
No powolutku robią się buble medialne. :) Dość rzadko się zdarza, przynajmniej w polskich warunkach i poza wydarzeniami typowo komercyjnymi, żeby płacić zaproszonemu gościowi za występ. Czasem się zdarza, że opłaca się pobyt i przejazdy, ale nie zawsze.

A co do narzucania czy nie - warto czasem się kontaktować przed jakąś tam konferencją, sprawdzać, czy gdzieś się można pokazać i uśmiechnąć oraz czy jakiś temat nie pasuje do tematyki, w której się działa. To raczej nie jest narzucanie się, tylko normalna forma kontaktu. :) W przypadkach bardziej profesjonalnych konferencji to to się dzieje w formie wysyłania abstraktu i nerwowego czekania na akceptację lub odrzucenie. ;)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #398 dnia: Czerwiec 27, 2015, 20:03 »
Cuda przyrody, odc. 1 - "Za co piloci mogą być wdzięczni żyrafom?" (emisja: FokusTV, 27-06-2015)
Prowadzący - Richard Hammond
Akcja - do balonu meteorologicznego podczepiana jest kapsuła z zawartością. Prowadzący mówi (mniej więcej, bo piszę z pamięci, ale sens zachowany):

Zrzucimy tę kapsułę z kosmosu na Ziemię. W balonie jest hel i on jako lżejszy od powietrza poleci poza granicę kosmosu. Tak, to niewiarygodne, ale tak jest naprawdę: balon wyniesie kapsułę do samego kosmosu, wysoko ponad atmosferę Ziemi. To nieprawdopodobne, ale będziemy ponad atmosferą Ziemi, w kosmosie!

Następnie pokazywane są ujęcia z kamery zamontowanej na balonie, który normalnie pęka w stratosferze. Słyszymy komentarz Richarda Hammonda:

Badacze detonują zdalnie, z Ziemi, ładunki wybuchowe niszczące balon w kosmosie

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2015, 20:06 wysłana przez Radek68 »
The Dark Side of the Moon

Offline NilQ

• Weteran
« Odpowiedź #399 dnia: Czerwiec 27, 2015, 20:23 »
Hammond powie to co mu napiszą, przecież to dziennikarz motoryzacyjny :P

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #400 dnia: Czerwiec 27, 2015, 20:41 »
Badacze detonują zdalnie, z Ziemi, ładunki wybuchowe niszczące balon w kosmosie

Ciii! Bo się wyda! :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #401 dnia: Lipiec 02, 2015, 00:50 »
No to już wiadomo. To laser zniszczył Falcona 9:
http://www.geekweek.pl/aktualnosci/23490/falcon-wybuchl-bo-zostal-trafiony-laserem
Falcon wybuchł!

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #402 dnia: Lipiec 02, 2015, 04:25 »
na wesoło : teorie spiskowe :
 W ubiegłą niedzielę (28.06) rakieta Falcon-9, która miała wynieść na orbitę statek transportowy Dragon z zaopatrzeniem dla Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, eksplodowała niespełna 3 minuty po starcie z Przylądka Canaveral na Florydzie.
Elon Musk, szef firmy SpaceX, do której należała rakieta, poinformował, że do katastrofy doszło na chwilę przed odłączeniem się pierwszego członu rakiety. W zbiorniku z ciekłym tlenem miał miejsce gwałtowny wzrost ciśnienia, co mogło doprowadzić do destrukcji rakiety.
W ramach misji CRS-7, NASA miała uzupełnić zapasy dla astronautów zamieszkujących Międzynarodową Stację Kosmiczną, co było niezwykle istotne z punktu widzenia ostatniej katastrofy rosyjskiego Progressa, który również leciał na orbitę z takim zadaniem.
Dziś mijają 3 dni od katastrofy, a zarówno NASA, jaki SpaceX nie udzielają szczegółowych informacji na temat możliwych przyczyn niepowodzenia misji. Jednak globalna sieć ma już swoje wytłumaczenie na to, co rozegrało się na niebie ponad Florydą.
I bynajmniej nie są to teorie spiskowe wyssane z palca, gdyż dowody są bardzo przekonujące. Na serwisach społecznościowych pojawiły się bowiem zdjęcia, na których widoczne są ostatnie sekundy lotu rakiety Falcon-9, z zaznaczonymi dziwnymi "światłami".
Internetowi śledczy są zdania, że doszło do zniszczenia rakiety przy pomocy potężnego lasera. Na poniższym zdjęciu możecie zobaczyć pojawiający się jasny punkt na rakiecie, a chwilę później eksplozję. Taki sam punkt pojawia się również na rakiecie (na poniższym filmie), która brała udział w testach.
 To nic innego jak wiązka laserowa, która podgrzała górną część rakiety, a dokładnie zbiornik z ciekłym tlenem, co natychmiast doprowadziło do wzrostu ciśnienia i, w rezultacie tego, wybuchu.
Przypomnijmy, że od kilku lat amerykański koncern zbrojeniowy Lockheed Martin rozwija projekt potężnego działa laserowego, które zdolne jest m.in. do niszczenia rakiet, co możecie zobaczyć na poniższym filmie.
Tylko dlaczego ktoś miałby dokonać sabotażu? Jaki miał w tym cel? Pomimo faktu, że jesteśmy dalecy od wydawania jakichkolwiek osądów, to jednak rozwiązanie tej sprawy wydaje się dość prozaiczne.
Przypomnijmy, że od 2 lat firma SpaceX starała się o licencję USAF na możliwość wystrzeliwania szpiegowskich satelitów na orbitę okołoziemską, co dotychczas wykonywał wyłączenie United Launch Alliance (ULA).
Chyba nie musimy tutaj specjalnie zaznaczać, o jakie grube miliardy dolarów chodzi. Firma należąca do Elona Muska, po wielu bojach z szefostwem USAF (z bataliami sądowymi włącznie), otrzymała wreszcie licencję. W ten sposób teraz z pewnością wygrywałaby większość przetargów, gdyż zwyczajnie ich system wystrzeliwania ładunków na orbitę jest najtańszy i najszybszy.
Mało tego, najlepszy w tym wszystkim jest fakt, że konsorcjum United Launch Alliance (ULA), które jest na tym polu rywalem SpaceX, zostało powołane do życia własnie przez Boeinga i Lockheeda Martina, czyli firmy, które są w trakcie testów potężnego działa laserowego (o którym piszemy wyżej).
Cała ta teoria trzyma się kupy, my osobiście jednak mamy nadzieję, że to tylko bajka, gdyż oznaczałoby to tylko jedno. Elon Musk, w prezencie na swoje urodziny, dostał wymowną informację, że w przemyśle kosmicznym są pewne kręgi, do których nie mają wstępu "wizjonerzy".
 Tylko dlaczego ktoś miałby dokonać sabotażu? Jaki miał w tym cel? Pomimo faktu, że jesteśmy dalecy od wydawania jakichkolwiek osądów, to jednak rozwiązanie tej sprawy wydaje się dość prozaiczne.
Przypomnijmy, że od 2 lat firma SpaceX starała się o licencję USAF na możliwość wystrzeliwania szpiegowskich satelitów na orbitę okołoziemską, co dotychczas wykonywał wyłączenie United Launch Alliance (ULA).

Komisja Macierewicza wszystko by wyjaśniła hehe.
http://www.geekweek.pl/aktualnosci/23490/falcon-wybuchl-bo-zostal-trafiony-laserem

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #403 dnia: Lipiec 02, 2015, 09:24 »
Marsie, przeniosłem Twój post do odpowiedniego wątku.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #404 dnia: Lipiec 09, 2015, 14:35 »
Znaleziono życie na komecie 67P ;)

http://www.komputerswiat.pl/nowosci/wydarzenia/2015/28/nareszcie-znalezlismy-obce-formy-zycia.aspx#comment_176401

Jak ktoś już zauważył - wygląda na obcego symbionta, który był 1/2 Venoma ;)
GG 8698011

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #404 dnia: Lipiec 09, 2015, 14:35 »