0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Otóż dziś odbyła się prezentacja skafandrów w jakich selenonauci misji Artemis bdą się poruszać po powierzchni Księżyca. No przyznam, że kolor skafandra mnie bardzo zdziwił. Czy to nie będzie powodowało zbytniego nagrzewania się skafandra?
„Ponieważ skafander kosmiczny noszony na Księżycu musi być biały, aby odbijać ciepło i chronić astronautów przed ekstremalnie wysokimi temperaturami, warstwa wierzchnia jest obecnie używana wyłącznie do celów pokazowych, aby ukryć zastrzeżony projekt skafandra”. — z komunikatu prasowego
To jest zapewne wewnętrzny kombinezon ciśnieniowy. Na wierzch dojdzie biały skafander ochronny, podobny do tego, jaki stosowano w programie Apollo, dla ochrony przed przegrzaniem lunonauty, itp.
https://twitter.com/alanmir/status/1636199723638956033
... Ma być kobieta i pan którego nikt nie nazwie białym. Zostają dwa miejsca.
Myślę że pierwszą osobą na Księżycu po programie Apollo będzie ciemnoskóra pani ...
Tak, tak, wykorzystano już taki pomysł w netflix'owym serialu "Space Force".I jeszcze pomyli i zamiast "It's good to be back on the moon," powie "It's good to be black on the moon." NewMan
Cytat: ekoplaneta w Kwiecień 05, 2023, 16:48Myślę że pierwszą osobą na Księżycu po programie Apollo będzie ciemnoskóra pani ...Tak, tak, wykorzystano już taki pomysł w netflix'owym serialu "Space Force".I jeszcze pomyli i zamiast "It's good to be back on the moon," powie "It's good to be black on the moon." NewMan