KPK powstaje w pewnym kontekście, np. firma SpaceForest dostała z NCBR dofinansowanie na rozwój nowej rakiety suborbitalnej. Swoją drogą, te nowe polskie rakiety są całkiem ciekawe technologicznie i budzą zainteresowanie. Więc dlaczego nie pomóc jej w ramach KPK polecieć na te 100 km? I przy okazji wystrzelić ładunki użyteczne dla polskiej nauki albo przemysłu, i uzyskać pewną synergię?
Po co?
I prosiłem, nie używaj zwrotów takich jak:
pewną synergię kiedy piszesz do mnie, bo potem muszę czyścić monitor.
Podobne pytanie można zadać w przypadku platform satelitarnych - ile rocznie wydaje Polska na satelity, czy uzasadnia to finansowanie nowych platform satelitarnych?
Bardzo zasadne pytanie!
Na tej zasadzie większość programów kosmicznych na świecie ląduje w koszu.
Niekoniecznie większość (chociaż sporo na pewno). Są programy kosmiczne które mają sens, nie prowadziłem na tyle dokładnych analiz ilościowych żeby powiedzieć z pewnością których jest więcej.
Państwa inwestują w kosmos, bo liczą że w ten sposób rozwijają firmy które kiedyś będą na siebie zarabiać
To różnie bywa z powodami.
Program Apollo wcale nie miał za zadanie rozwijania firm, które miałyby na siebie zarabiać.
Program Sojuz podobnie.
Program Ofeq też nie.
Poza tym, to że inni
liczą że , to jest słaby argument. Bo być może się w tym liczeniu mylą.
Dodatkowa rzecz, jest taka że skoro naszych celem nie jest budowanie rakiet, tylko rozwijanie dochodowych firm, to po co te firmy mają budować rakiety? To się robi kołowe.
Skoro celem ostatecznym nie jest latanie w kosmos, tylko zarabianie, to trzeba się zastanowić, co będzie dochodowe i to robić, w zależności od tego co nam wyjdzie najbardziej dochodowe, budować rakiety, uprawiać ogórki, walcować stal, pisać gry, itd.
Ale pewnie również dlatego, że PR
,
To nie jest zły powód sam w sobie, ale trudno robić PR w takiej branży w taki sposób.
Projekt w rodzaju Beresheet byłby fajnym programem PR (zakładając żeby się udał), nazwać go ładnie(mam pomysł:
SONDA!), pomalować w szachownicę i byłoby ciekawie. Biorąc pod uwagę ile kasy już przepaliła PAK to by nawet pewnie starczyło.
Rakieta który powtórzy osiągnięcie Meteora-2 sprzed pół wieku nikogo nie ruszy poza hobbystami.
Właśnie, dlaczego właściwie nikt nie wyciąga wniosków?
Ja nie twierdzę, że Twoje podejście jest złe - moim zdaniem państwo Polskie nie pokazało w żadnym dokumencie, dlaczego inwestuje w kosmos (zamiast, właśnie, kupić na rynku to czego potrzebuje) i dlaczego akurat tyle
No właśnie.