Dokładnie 45 lat temu, 8 września 1977 roku, TV wyemitowała pierwszy odcinek programu popularnonaukowego SONDA.Niestety nie mogłem go oglądać, gdyż wtedy mocnym popołudniem miałem jakieś zajęcia w szkole, ale pamiętam reklamy tego programu puszczane od kilku tygodni w TV. Czy faktycznie można nazwać to reklamą - nie wiem, były to krótkie spoty promocyjne, mówiące o SONDZIE tak, że byłem pewien, że ja chcę, bardzo chcę czy wręcz muszę ten program oglądać.
Jak mówię, pierwszego odcinka nie udało mi się obejrzeć, ale od drugiego oglądałem regularnie. Program na tamte czasy był przełomowy i wręcz rewelacyjny. SONDA, przez 12 lat nadawania, stała się programem najlepiej oglądanym w TV i najlepiej ocenianym (w całej historii Telewizji Polskiej) programem popularnonaukowym. Programem ponadczasowym. Dziś śmiało możemy powiedzieć, że SONDA stała się również programem kultowym.
Krótką wzmiankę o tym (na Twitterze) zamieścił profil "Nostalgia"
https://twitter.com/lata8290/status/1567765727238561793A ja, ze swej strony zamieszczę kilka zdjęć związanych z tym pierwszym odcinkiem, jak i z innymi początkowymi odcinkami SONDY