0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
1/ Před necelým měsícem jsem měl tu čest stát se součástí @ESA Astronaut Class 2022. Sedmnáctičlenný tým tvoří 5 kariérních astronautů a 12 členů záložního týmu, včetně 1 parastronauta.2/ Rezervní tým, jehož jsem součástí, je novým konceptem. Umožňuje pružně reagovat na nárůst letových příležitostí. Ty mohou zahrnovat mise iniciované danou členskou zemí 🇨🇿, nebo mise @ESA nad rámec těch dlouhodobě plánovaných.3/ Mám obrovskou radost, že Česko má po více než 40 letech zastoupení v programu pilotovaných kosmických letů! 🇨🇿👨🚀🚀
Na #Space2Business w ramach #CzechSpaceWeek miałem okazję spotkać się z @makupka i z wieloma innymi inspirujących ludźmi. Czy wiesz, że np. @TRLprzestrzeń planuje wysłać satelitę wokół Księżyca, aby sporządzić mapę księżycowych korytarzy lawowych?🇨🇿🚀🌑
Jsem rád, že jsem se mohl setkat se studenty a podpořit projekt “Dotkni se vesmíru”. Jejich startosférické sondy létají do výšky až 37 km, pořizují foto Země a provádějí vědecké experimenty. 👍 #dotknisevesmiru
Čím Aleš Svoboda porotu přesvědčil?Rozhodně svým životopisem. Umím si představit, že s jeho příjmením Svoboda dokázal zaujmout, případně motivačním dopisem, ale každopádně rozhodně životopisem. Je kapitánem letectva a lítá na Gripenu. Je to člověk, který má doktorát.
Jste ročník 1986, narodil jste se osm let poté, co do vesmíru letěl Vladimír Remek. Jak se dnes díváte na první vlnu dobývání vesmíru, k níž jeho let patřil?Ač jsem velkou část té historie osobně nezažil, znám ji velmi dobře. Baví mě ji objevovat a studovat – programy Mercury, Gemini, Apollo i analogii v Sovětském svazu. Pamatuji si, jak jsme ve škole měli učebnici s černobílou fotkou pana Remka. Tenkrát mě vůbec nenapadlo, že se s ním potkám a budu zapojený do podobného programu.
"Pro mne to byl vždycky takový dětský sen. Už jako dítě jsem chodil v Brně do planetária, vždycky jsem se zajímal o vesmír, o letectví a kosmonautiku. A beru to jako takové logické pokračování toho, co dělám teď," cituje ČTK z vysílání ČT Svobodovu řeč.
Možnost stát se astronautem monitoroval český stíhací pilot již od roku 2010, kdy zaznamenal, že další kolo výběru může nastat za zhruba 10 až 12 let. Což se také stalo, aktuální „konkurz na astronauty“ oficiálně ESA ohlásila loni.
Tady by přicházela v úvahu účast někoho ze záložního týmu. Existuje i možnost uspořádání národní mise pod vedením daného státu, jejíž součástí by byl rozvoj vědeckých a výzkumných aktivit. Tam se automaticky počítá se členem záložního týmu z toho kterého státu.Jaká je tedy procentuální šance, že se podíváte do vesmíru?O procentech bych nechtěl spekulovat. Do hry vstupuje hodně faktorů, technické, finanční či zahraničněpolitické, protože jde velmi často o mezinárodní spolupráci. Když to ale vezmu pohledem současných astronautů, členům záložního týmu dávají slušnou šanci. Nárůst počtu letových příležitostí jak v Evropě, tak ve Spojených stále roste. Když prošli oni výběrem v roce 2009, ESA vybrala šest adeptů. Žádný rezervní tým nebyl. Podle počtu naplánovaných letů to vypadalo, že na všechny ani nepřijde řada, a nakonec téměř všichni letěli dvakrát a došlo i na původně odmítnuté adepty.
To był zaszczyt i przyjemność spotkać się nie tylko z Vladimírem Remkiem, ale także z Reinholdem Ewaldem i Dumitru-Dorinem Prunariu oraz przedstawicielami szeregu firm przemysłu kosmicznego i uczelni z okazji 45-lecia lotu pierwszego czeskiego kosmonauty.