Autor Wątek: Program TV "SONDA" (1977 - 1989)  (Przeczytany 99261 razy)

Online Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
Odp: Program TV "SONDA" (1977 - 1989)
« Odpowiedź #75 dnia: Grudzień 27, 2013, 22:56 »
Vol.2 jest w planach, ale dopiero gdzieś za rok.
Do tego czasu pozostaje tegoroczna, no i oczywiście nasza składanka (też bardzo dobra!).
The Dark Side of the Moon

Online Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #76 dnia: Styczeń 02, 2014, 23:06 »
Portal informacyjny wyborcza.pl zamieścił artykuł na temat tej płyty.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #77 dnia: Wrzesień 24, 2014, 16:36 »
Hmm... czy się nie zbliża 25 rocznica śmierci Kurka i Kamińskiego?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #78 dnia: Październik 04, 2014, 03:54 »
I jakoś tak minęła dość cicho ta smutna rocznica. Postaram się chyba jednak w wolnym czasie napisać coś na Kosmonautę.

Mam pewne uczucie do "Sondy" - jest to jedna z moich inspiracji do interesowania się badaniami oraz technologiami. W latach 80., jeszcze jako młody brzdąc przedszkolny oglądałem namiętnie Sondę, choć wiele z niej nie byłem w stanie zrozumieć. Jednak fascynował mnie ten świat odkryć i "niemożliwych".

25 lat później staram się działać w sektorze kosmicznym, starając się wykonywać niecodzienne projekty. Wydaje mi się, że cząstka tej fascynacji właśnie została zasiana przez Kurka i Kamińskiego. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Październik 04, 2014, 03:54 »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #79 dnia: Październik 04, 2014, 11:55 »
Taak, to byl niesamowity remiks materialow naukowych, kazdy chyab tutaj ma te same iodczucia. BTW, mieszkalem kiedys niedaleko miejsca wypadku. Z powazaniem
                                                                                                                                                                                 Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline station

• Sir
  • Weteran
  • Go Perseverance go
« Odpowiedź #80 dnia: Marzec 06, 2015, 09:57 »
Taak, to byl niesamowity remiks materialow naukowych, kazdy chyab tutaj ma te same iodczucia. BTW, mieszkalem kiedys niedaleko miejsca wypadku. Z powazaniem
                                                                                                                                                                                 Adam Przybyla

..w okolicach Będzina zaraz przy Raciborzu tak? (bo bodajże tam, konkretnie zdaje się na ul.Rybickiej (??) miał miejsce ten wypadek. Wiem, że kiedyś stał tam nawet konkretny krzyż upamiętniający to tragiczne wydarzenie, ale teraz nie ma po nim śladu (zdjęli go chyba w trakcie remontu tego odcinka drogi).
Rosyjski program kosmiczny to dziś strzelanie rakietami w martwe obiekty na orbicie.

Online Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #81 dnia: Marzec 10, 2015, 22:01 »
Wszystkie informacje na temat SONDY, także wszystkie informacje na temat wypadku, znajdują się na forum SONDY (http://astro4u.net/yabbse/index.php/board,28.0.html).

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #82 dnia: Marzec 10, 2015, 22:08 »
                                                                                                                                                                                 Adam Przybyla

..w okolicach Będzina zaraz przy Raciborzu tak? (bo bodajże tam, konkretnie zdaje się na ul.Rybickiej (??) miał miejsce ten wypadek. Wiem, że kiedyś stał tam nawet konkretny krzyż upamiętniający to tragiczne wydarzenie, ale teraz nie ma po nim śladu (zdjęli go chyba w trakcie remontu tego odcinka drogi).
              ... po prostu przejezdzaklem tamtedy, pochodze z oklolic (Rybnik) Z powazaniem
                                                                                                                                            Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline station

• Sir
  • Weteran
  • Go Perseverance go
« Odpowiedź #83 dnia: Marzec 18, 2015, 11:21 »
Tak przy okazji (w końcu to wątek o Sondzie) zaskoczyła mnie postawa Marka Siudyma (w jego książeczce). Można ją jedynie podsumować jako "frustracje Pana, który nie został doceniony, za czasów PRL miał wiele, a teraz nie ma nic". No i te jego mało sympatyczne wyjścia w stronę chociażby Tomka Pycia. A to wszystko jeszcze kierowane do osób niestety już nieżyjących. Moim zdaniem to co najmniej primytywne zagranie, tym bardziej, że wykorzystujące zjawisko "SONDA" chyba wyłącznie aby nabić sobie odrobinę grosza....
Rosyjski program kosmiczny to dziś strzelanie rakietami w martwe obiekty na orbicie.

Offline Głupi Jaś

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #84 dnia: Kwiecień 01, 2015, 22:10 »
Nie wiem, czy to możliwe, ale chciałbym, aby dwa satelity z systemu Galileo nazwać Kamiński i Kurek, wtedy znów Kamiński i Kurek, będą wskazywać drogę.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #85 dnia: Kwiecień 02, 2015, 01:42 »
Satelity Galileo nazwano imionami, nie nazwiskami. Konkurs zakończył się kilka lat temu... Ale upamiętnienie w ten sposób z pewnością jest dobrym pomysłem! :)

Online Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #86 dnia: Maj 09, 2015, 18:47 »
Tak przy okazji (w końcu to wątek o Sondzie) zaskoczyła mnie postawa Marka Siudyma (w jego książeczce). Można ją jedynie podsumować jako "frustracje Pana, który nie został doceniony, za czasów PRL miał wiele, a teraz nie ma nic". No i te jego mało sympatyczne wyjścia w stronę chociażby Tomka Pycia. A to wszystko jeszcze kierowane do osób niestety już nieżyjących. Moim zdaniem to co najmniej primytywne zagranie, tym bardziej, że wykorzystujące zjawisko "SONDA" chyba wyłącznie aby nabić sobie odrobinę grosza....

Mocne, ale prawdziwe. Takie jest odczucie większości osób ją czytających.
Ja miałem okazję przeczytać większość tej książki jeszcze przed jej wydaniem, na prośbę pana Marka zająłem się korektą, poprawiłem masę błędów, w tym sporo merytorycznych. Nie wszystkie zostały w druku uwzględnione, nie mam pojęcia dlaczego, do tego żadnej wzmianki o tym fakcie w książce nie ma, pomimo zapewnienia pana Siudyma:
Cytat: Marek Siudym
Jeżeli byłby Pan chętny  do  naniesienia poprawek  byłby wdzięczny i  nie omieszkam umieścić w stopce redakcyjnej o ile oczywiście to” wiekopomne” dzieło ujrzy światło dnia.
Może to i lepiej... ;)

Offline ekoplaneta

• Weteran

Online Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #88 dnia: Czerwiec 27, 2015, 22:50 »
Artykuł o naszych bohaterach:

http://facet.onet.pl/znani/jeden-nerwus-drugi-typ-chlodnego-naukowca-czyli-tragiczna-historia-tworcow-programu/6tyt51
I jak często - z nieprawdziwymi informacjami. Po pierwsze informacja o "nowym programie" to tylko plotka, najprawdopodobniej nieprawdziwa. Ludzie, którzy byli związanie z SONDĄ, którzy pracowali przy niej razem z Andrzejem i Dankiem jej nie potwierdzają. Tomasz Pyć, gdy go o to zapytałem powiedział, że informację tę wymyślił Wojciech Orliński na potrzeby artykułu.

Po drugie Kurek z Kamińskim nigdy nie improwizowali. Oni mieli dokładnie przygotowany scenariusz każdego odcinka, z tym kiedy, co i jak mówią. Tę "informację" znów wymyślił Wojciech Orliński. Jako przykład można podać fakt, że znane są dwa (a nawet trzy, ale jeden nie jest tak dokładny) przypadki nagrania tego samego odcinka w odstępie kilku lat na podstawie tego samego scenariusza i różnią się one tylko w szczegółach.

Plama oleju też nie jest potwierdzona, wszystko wskazuje na zmęczenie kierowcy długą jazdą w nocy i znacznym przekroczeniem prędkości na zdradliwym, a nieznanym mu odcinku drogi.

Online Radek68

• Moderator Globalny
26 rocznica wypadku autorów SONDY
« Odpowiedź #89 dnia: Wrzesień 29, 2015, 17:03 »
Dziś przypada 26 rocznica wypadku, rocznica wyjazdu do Raciborza. Mieli tam nakręcić kolejny odcinek SONDY, tym razem w RaFaKo.
Oczywiście, że życie bywa nieprzewidywalne, że w każdej minucie może dla nas szykować "przykrą niespodziankę". Oni na pewno też o tym wiedzieli, w końcu byli ludźmi nauki, ale któż o tym myśli na co dzień, jadąc do pracy!
Czy ktoś powiedział "wyprzedź tę ciężarówkę, tak się wlecze", czy może wręcz przeciwnie "nie szarżuj już tak, nie wyprzedzaj, w końcu te kilka minut nas nie zbawi" nie dowiemy się już nigdy. A może nikt nic nie mówił... Może po prostu kierowca jechał za szybko...
W każdym razie właśnie wtedy ich samochód zderzył się czołowo ze STAREM.
Razem z nimi zginęła i SONDA. Bo co by nie mówić dobrego o Pyciu i Sudymie, to Sonda to byli tylko Oni. Ta Sonda, którą my znamy, na wizji.

Dziś mija 26 lat od tego wypadku.

"Fakt" rok temu przygotował artykuł w związku tą rocznicą, myślę, że warto go tu zalinkować, a kolega zxwill z forum SONDY wyszperał nieznany wcześniej wywiad z 1980 roku dla tygodnika "Radio i Telewizja" Sądy SONDY

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2015, 17:07 wysłana przez Radek68 »

Polskie Forum Astronautyczne

26 rocznica wypadku autorów SONDY
« Odpowiedź #89 dnia: Wrzesień 29, 2015, 17:03 »