Autor Wątek: Logistyka Kosmiczna - Praca inżynierska  (Przeczytany 2199 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mateusz

• LOXem i ropą! ;)
Logistyka Kosmiczna - Praca inżynierska
« dnia: Grudnia 16, 2014, 15:12 »
Witajcie forumowicze!

Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim dziale - w przeciwnym wypadku proszę o przeniesienie.
Jestem studentem kierunku logistyka na Politechnice Łódzkiej i poszukując inspiracji do napisania pracy natknąłem się na to forum i tematy związane z pracą licencjacką o podobnej tematyce. Po konsultacjach z promotorką uznałem, że podejmę się napisania takiej pracy i tak zaczyna się moja przygoda. Aktualnie w związku z moimi planami odnośnie magisterki bardzo gonią mnie terminy i chcę jak najszybciej zabrać się do pracy. Stąd też ten post, mam nadzieję, że zainteresuje Was ten temat i będziecie w stanie mi co nieco podpowiedzieć. Odezwałem się już do kilku użytkowników forum i serdecznie dziękuję za ich pomoc, uznałem jednak że napisanie oddzielnego tematu też nie jest najgorszym pomysłem.
Do rzeczy:
Planowany temat to "Jak obniżyć koszty startów transportowców kosmicznych poprzez odpowiednie przygotowanie logistyczne" - zdecydowałem się na taki temat po sugestiach mojej pani promotor. Moja praca inżynierska powinna mieć aspekt techniczny (czyli prościej mówiąc, muszę postawić sobie jakiś problem i spróbować go jakoś rozwiązać posługując się znanymi mi narzędziami) i o to się najbardziej martwię w tej pracy. Nie będę mógł raczej zaproponować żadnych innowacyjnych rozwiązań - nie jestem inżynierem ze SpaceX, więc będę musiał raczej bazować na rozwiązaniach jakie oni wprowadzili w życie. Jeśli to przejdzie, kolejnym problemem są rzetelne źródła, które będę musiał umieścić w bibliografii. Dostałem już linki do stron nasa, spacex czy forum nsf ale zastanawiam się czy może któryś z forumowiczów wie coś o publikacjach naukowych związanych z tym tematem? Gdzie szukać takowych o ile w ogóle istnieją? Domyślam się, że w naszym ojczystym języku może być z tym problem, na szczęście tłumaczenie z ang nie powinno sprawić mi dużego problemu.

W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać, jestem otwarty na wszelkiego rodzaju sugestie i wskazówki.

Pozdrawiam
Mateusz Witczak

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
Odp: Logistyka Kosmiczna - Praca inżynierska
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 16, 2014, 16:09 »
czy może któryś z forumowiczów wie coś o publikacjach naukowych związanych z tym tematem? Gdzie szukać takowych o ile w ogóle istnieją?
http://scholar.google.com gratuluję promotorki, świetny temat :)

Polskie Forum Astronautyczne

Odp: Logistyka Kosmiczna - Praca inżynierska
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 16, 2014, 16:09 »