a ja mam pomysł na osłony i na silnik pierścieniowy, opis osłon z przodu szpic zasilany napięciem kilka tysięcy volt biegun - za kilka metrów pierścień zasilany + tego obwodu i zasilany minusem następnego obwodu później następny pierścień + poprzedniego obwodu i - następnego obwodu i na koniec szpic z + tego obwodu, można powiedzieć że statek byłby chroniony plazmą? to wszystko wokół statku, a silnik to materiał do rozczepienia w środku pierścienia materiał biegun - a pierścień + tego obwodu i minus następnego obwodu następnie znów pierścień w odpowiedniej odległości z + tego obwodu i następnego - i tak w kółko ile pierścieni tyle przyśpieszenia oczywiście wszystko zasilane wysokim napięciem rzędu kilkuset tysięcy voltów, napisałem do nasa mój pomysł ale odpowiedzi nie ma tak też się spodziewałem, ale jeśli powietrze przechodzi jak lifter to dlaczego go nie przyspieszyć jaki kolwiek materiał rozczepialny też pewnie można przyśpieszyć, co do innej koncepcji to podłączyć się do komety i wykorzystać wode w niej zawartą, wykorzystać wodór w silnikach...