Autor Wątek: Mała regionalna stacja orbitalna (koncepcja)  (Przeczytany 2806 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline change

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
Mała regionalna stacja orbitalna (koncepcja)
« dnia: Czerwca 26, 2025, 20:06 »
Witam wszystkich w tym pięknym czasie.Chciałbym powiedzieć o tym jak bardzo sie cieszę z tej misji i podzielić swoimi poglądami.Jesteśmy na orbicie mikro wyścig post demoludów trwa rozpoczęła go Pani Maryna Wasilewska z Białorusi w zeszłym roku,teraz na orbicie jest Polak i Węgier za chwilę poleci Czech.Tak sobie pomyślałem a w zasadzie za marzyłem że może kiedyś w niedalekiej przyszłości te kilka krajów stworzy własne laboratorium kosmiczne.Jeśli pozwolicie opiszę wam jak bym to widział ja.Ponad podziałami Polacy ,Białorusini,Czesi,Słowacy Węgrzy i powiedzmy Rumuni(ARCA)budują małe laboratorium cos jak moduły tiangong 1,2 kupują po 2 sojuzy rocznie trzy osobowe i latają na półroczne wachty w 2 osobowych ekipach trzecie miejsce dla turystów z za przyjanonych krajów na dwu tyg ekspedycje....Wiem rozmarzyłem się jeśli to nie pasuje tu proszę o usunięcie a może za jakiś czas ktoś posili sie o mały artykuł na ksmonaucie o ewentualnej takiej wspóŁpracy.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2025, 20:37 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Mała regionalna stacja orbitalna
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 26, 2025, 20:17 »
Witaj, Twój post warto aby był jako oddzielny wątek, chyba w dziale technologie. Tam można by coś takiego przedyskutować.

Offline change

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Mała regionalna stacja orbitalna
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 26, 2025, 20:22 »
Ok proszę o przeniesienie

Offline RiGCz

• Junior
  • **
Odp: Mała regionalna stacja orbitalna (koncepcja)
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 26, 2025, 22:38 »
koncepcja fajna ale raczej malo realna. W ramach off-topu kilka dni temu ogłoszono coś podobnego ale odnosi sie to do projektu budowy konstelacji satelitarnej. Ma sie składać z 70 satelitów, uczestnikami projektu są państwa bałtyckie, Finlandia, Polska, Ukraina i Bułgaria. Nazwa umowna owej konstelacji to Intermarsat i może tylko przypadkowo nawiązuje do międzywojennej koncepcji Intermarium forsowanej przez Piłsudskiego.

https://spacenews.com/ukraine-and-partner-countries-to-raise-funds-for-imagery-satellites-to-lessen-reliance-on-the-u-s/

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 26, 2025, 22:38 »

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 16, 2026, 21:44 »
Koncepcja chyba zdechła? Ukraina a) nie ma już zdolności do budowania nosicieli b) ledwie zipie, a Polska chyba mocno nadgoniła w temacie budowy satelitów.
"Space is hard"

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 16, 2026, 21:44 »