Autor Wątek: Zasoby NASA - jak odnaleźć?  (Przeczytany 2876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

axion

• Gość
Zasoby NASA - jak odnaleźć?
« dnia: Lipca 26, 2010, 19:03 »
Czy ktokolwiek jest w stanie podać sposób na odnalezienie wszystkich zasobów udostępnionych przez NASA w internecie?

Dokładnie chodzi mi o odnalezienie wszystkich poddomen "nasa.gov".
Tak jak w przykładzie:

nasa.gov
earthobservatory.nasa.gov

lub

nssdc.gsfc.nasa.gov
eclipse.gsfc.nasa.gov
lambda.gsfc.nasa.gov
lunar.gsfc.nasa.gov
modis.gsfc.nasa.gov

i tak dalej...

Czy coś takiego jest wykonalne? Można użyć do tego google - "site:gsfc.nasa.gov" - ale to rozwiązuje problem tylko częsciowo dla jednej znanej poddomeny. Może to nie pytanie na to forum, ale myślę że większość z nas chciałaby mieć dostęp do takiego zbioru informacji. A może istnieje jakaś lista tych domen?
« Ostatnia zmiana: Lipca 26, 2010, 19:06 wysłana przez axion »

Borys

• Gość
Odp: Zasoby NASA - jak odnaleźć?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 27, 2010, 11:47 »
Czy coś takiego jest wykonalne? Można użyć do tego google - "site:gsfc.nasa.gov" - ale to rozwiązuje problem tylko częsciowo dla jednej znanej poddomeny.

site:*.nasa.gov

axion

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 27, 2010, 16:11 »

site:*.nasa.gov

Trochę nie sprecyzowałem poprzedniego przykładu, ale tak jak zaznaczyłem jest to tylko częściowe rozwiązanie problemu. Jak tu przebrnąć przez około 216,000,000 uzyskanych wyników? ;) W każdym razie dziękuje za zainteresowanie.

Wygląda na to że wreszcie znalazłem rozwiązanie! Wystarczy użyć tego narzędzia: LINK. Tylko mam wątpliwości czy to już naprawdę wszystko? Zapytanie zawężone do "gsfc.nasa.gov" ukazuje jescze więcej innych poddomen. Niesamowite ile informacji jest udostępniane w ten sposób. Poza tym, z czego mi wiadomo to tzw. Crawler Google nie dociera do potężnej części internetu - szczególnie do baz danych które wymagają odpowiedniego zapytania.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 27, 2010, 16:11 »