Autor Wątek: Utajnione wyniki badań kosmicznych - temat hipotetyczny  (Przeczytany 2749 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pogrzex

• Weteran
Utajnione wyniki badań kosmicznych - temat hipotetyczny
« dnia: Kwietnia 22, 2017, 12:04 »
Od razu na wstępie: NIE JEST TO TEMAT O TEORIACH SPISKOWYCH.

Każdy kto mnie zna wie, że do skrzywdzonych przez los wariatów od moon hoax i spisków dzieli mnie mur, przy którym blednie ten chiński.

Do rzeczy więc. Zastanawiam się, czy możliwe technicznie byłoby przykładowo utajnienie części wyników badań z misji sond kosmicznych w celu nie pokazywania ich rywalom ekonomicznym/militarnym? Już jako przykład podałbym tutaj ten wyświechtany Hel 3 na Księżycu. Czy możliwe jest, że np. na LRO jest instrument badający obecność Helu 3 na powierzchni Księżyca, ale jest to zatajone? Lub ewentualnie, że sonda posiada instrument zdolny między innymi wykryć He3, ale dane przesyłane przez sondę są następnie okrojone z wyników przed publikacją?

Podkreślam raz jeszcze: nie sieję idiotycznych teorii spiskowych, to jest luźny temat o tym, czy rywalizacja mocarstw w kosmosie, w tym tzw. wojna informacyjna może mieć miejsce w praktyce? Czy w ogóle jest o co walczyć?

Kolejne pytanie, kiedy agencja rządowa wysyła sondę na niezbadaną dotąd planetę, to czy czysto hipotetycznie nie zakładają ci ludzie, że być może znajdą coś wartościowego i naturalnym byłoby trzymać to w tajemnicy dla siebie. Powiedzmy, gdyby się okazało, że na Marsie na powierzchni leżą wielkie złoża złota - osobiście na miejscu pracowników agencji rządowych trzymałbym to w tajemnicy i szykował jakoś po ciuchu technologie do misji wydobywczych. Oczywiście nie dałoby się trzymać w tajemnicy tego przez dłuższy czas, ale przewaga uzyskana dzięki byciu autorem odkrycia pozwoliłaby na bycie tam pierwszym i zebranie najwięcej dla siebie.

Z tym złotem to jedynie przykład - być może głupi, ale chodzi o ideę. :)
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Utajnione wyniki badań kosmicznych - temat hipotetyczny
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 22, 2017, 12:31 »
Ciekawy temat, "ale nie tam".

Wszystkie misje naukowe na całym świecie powstają przez cywilne organizacje, czasem przy wparciu jakiś wojskowych jednostek. A to oznacza, że zwykle częściej są ogłaszane konkursy na zrobienie danych instrumentów, gdzie są wymagane jakieś parametry. I nie za bardzo dałoby się w tym przypadku ukryć instrument, bo po prostu byłoby go widać na grafikach i zdjęciach + w kilku innych miejscach.

Czy do utajnienia danych dochodzi? Tak, do czasu jak naukowcy z danego projektu zrobią swoje publikacje. Potem następuje publikacja danych, co jest mocną kwestią dla nauki w wielu miejscach.

Poza tym - jaki jest sens ukrywania danych, jeśli:
- w przypadku Księżyca wiadomo,że inne państwa latają na orbitę = chcesz żeby chińscy naukowcy to wcześniej ogłosili jako tryumf swojego programu i pokazali "że inni to nawet nie potrafią takich oczywistych kwestii wykryć"? :P
- w przypadku dalszych celów nie ma jak na razie żadnego celu by coś ukrywać - ot choćby dlatego, że nikt tego nie wykorzysta ekonomicznie przez najbliższe sto lat :P
- nie wiem, czy nawet udałoby się ukryć wykrycie planetoidy pędzącej ku Ziemi - po prostu wcześniej czy później ktoś inny też wykona to samo odkrycie

Natomiast utajnianie jest powszechne przy telekomunikacji i obserwacji Ziemi. Tutaj nie wiadomo,jakie są zainstalowane instrumenty na pokładzie satelity. I tak czasem dochodzi do ciekawych sytuacji, typu teleskop Hubble, który bazuje na wcześniejszych "tajnych" konstrukcjach czy też problem z odtajnieniem możliwości teleskopów, które NASA dostała od innej amerykańskiej organizacji. :P

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 22, 2017, 12:56 »
Wynika z tego, że kosmiczne górnictwo to takie bujanie w obłoczkach, szklane domy...
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 22, 2017, 13:38 »
Nie miałbym aż tak daleko idących wniosków. Kosmiczne górnictwo (systemowo) jest po prostu na niskim poziomie technologicznym obecnie. Zresztą pamiętajmy o alternatywnych formach zdobywania informacji - nie zawsze sonda z bliska jest potrzebna...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 22, 2017, 13:38 »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 22, 2017, 15:00 »
     Co do tajnosci, jakby to nie nazwac, to jednak sa teorie spiskowe;-)
Na 100% poza danymi z orbity Ziemi utajnione sa parametry urzadzen i technologie sluzace do ich zrobienia.
W koncu z tych samych zabawek robi sie fajne bomby i elektrownei jadrowe;-)
Jak myslicie , na jakich technologiach amerykanei beda bazowac przy planowanych przez siebie
planach wymiany potencjalu jadrowego do 2020 roku?;-)
Pamietajmy, ze  przeplyw informacji jest zawsze w dwie strony, ze strony programow cywilnych do wojskowych i na odwrot.
Nie da sie robic nowych technologiii zamykajac naukowcow w specjalnej jaskini;-)
Zreszta po co nieujawniac, zainteresowanie jest i tak male i zadko ktos specjalnie sie interesuje
co i jak zostalo podane z informacji z danej misji. Zreszta, instrumenty sie psuja;-)

A co do gornictwa. Hmm, pamietajmy, ze rocznie spada na Ziemie 40K ton pylu kosmicznego,
100 ton starych satelitow, 10K ton satelitow gdzies tam lata nam kolo LEO, jest w czym ... "fedrowac";-)
Aktualnie cena 1kg dzialajacej aparatury na LEO to czasami nawet 100k$ - gra jest warta swieczki.
Nawet zamian kosmicznych smieci na pednik juz byloby oplacalne. Z powazanien
                       Adam Przybyla

https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 22, 2017, 15:08 »
     Co do tajnosci, jakby to nie nazwac, to jednak sa teorie spiskowe;-)

E tam, jeśli tak na to patrzeć to wielu śledczych policyjnych zajmuje się teoriami spiskowymi.

Offline Ergosum

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 22, 2017, 16:39 »
Z tym tematem łączy się ciekawe zagadnienie własności znalezionych w kosmosie dóbr.
Nie jestem prawnikiem, ale nie sądzę aby odkrycie – nawet in situ – helu 3, złota czy np. opuszczonego pojazdu Obcych, dało znalazcy prawo wyłącznej własności tegoż.
Może to dotyczyć pojedynczych artefaktów, ale co np. z rozciągłymi złożami kopalin? Może się zdarzyć, że w pobliżu statku szczęśliwych odkrywców, w krótkim czasie  wyląduje pojazd konkurencyjnej agencji kosmicznej i przystąpi do eksploracji/eksploatacji złoża. ;) ( Oczywiście SF jak na razie).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 22, 2017, 17:52 »
Jak na razie prawie nie ma podstaw prawnych w tym przypadku. Pierwsze kroki są stawiane w USA i Luksemburgu.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 22, 2017, 17:52 »