Też lubie Lion97 jak się rozpędzasz. Jeszcze chwila a będe skłonny ci uwieżyć że to firma Blue Orgin ma większy ogólny dorobek jeśli chodzi o całokształt eksploracji lotów w kosmos. Tylko chyba najpierw bym musiał się upić. No bo jak czytam że Blue Orgin zostalo założone w 2000, a SpaceX w 2002 i od tego czasu Blue Orgin wysłał 3 satelity w kosmos a SpaceX już kilanaście tysięcy to już nie wiem jak można normalnie dyskutować na fakty. SpaceX w sumie 4500 ton ładunków w kosmos, Blue Orgin ok. 10ton. Oczywiście Musk gada często głupie rzeczy, robi też głupio, ale Łysy z Blue Orgin generalnie to w ogóle niewiele robi w tym kosmosie. A New Glenn nie podbije Księzyca bo ma zwyczajnie za maly udzwig. Nawet w tej wersji 9x4 to jest niecałe 15ton. Ale tej wersji to jeszcze nie ma, a firma na razie nie potrafi wysyłać satelitów prawidłowo, i regularnie. Oni po prostu mają za mało doświadczenia. Dlatego też kupię sobię popkorn i będę regularnie obserwował jak się dziwnie podniecasz tą firmą...
Jak już kupiłem sobie popcorn i patrzę jak fanatycy Muska podniecają się Starshipowym złomem. Rok temu Aga Bej bredził, że za kilka miesięcy Starship osiągnie orbitę. Kilka miesięcy póżniej S36 ekslodował w Masseys rozwalił całe stanowisko testowe, a 13 miesiący póżniej Starship nadal nie osiągnął orbity i oczywiście zniknął. Biedaczek czeka, aż Starship osiągnie orbitę LOL.
Lądowania Starshipem na Księzycu nie będzie, co pokazał ostatni raport OIG NASA(wczoraj o tym pisał station).
Zobaczymy już za kilka miesięcy jak Blue Origin wystrzeli ogromny lądownik Księżycowy o masie ponad 20t przed SpaceX. Zobaczcie jakie bzdury pisali fanatycy SpaceX i polecam cofnąć się w tym wątku do 3 lat wstecz 
Róbcie z tym co chcecie. Ja deklaruję, że opuszczam forum, dopóki Starship, nie osiągnie orbity. A potem, najprawdopodobniej jeszcze w tym roku wrócę, jeszcze wredniejszy
. Bo kiedy przemówią fakty zobaczymy, kto gadał bzdury i czyje opinie były przejaskrawione
Miłej dyskusji i bez odbioru.
Zanim zaczniesz kogoś krytykować i nazywać "fanatykiem", spójrz na datę posta i naucz się liczyć do trzech. Post ma trochę ponad rok. A jeśli chodzi o liczbę trzy to niedługo wystartuje Starship V-3, dzięki któremu najprawdopodobniej w końcu dokończę mój popcorn, wrócę na forum i będę na luzie sobie liczył kolejne z dziesięciu Falconów jakie musiał zakontraktować Amazon do dokończenia swojej konstelacji, bo hiper-super-duper New Glenn jest ciągle w fazie wdrożenia i ma problemy z dostarczeniem ładunku na orbitę.
PS Zadanie domowe dla Ciebie.
Prześledź opóźnienie w programie radzieckiej rakiety Energia, ze szczególnym naciskiem na trudności jakie nastąpiły programie silnika RD-170 (podpowiedź, była tak źle, ze silnik nie został o mało skasowany przez Biuro Polityczne). Myślę, że jak odrobisz to zadanie, a potem zobaczysz kilka innych programów rakietowych, to dowiesz się dlaczego spokojnie jem popcorn i spokojnie czekam. Zarówno na Starshipa jak i na w pełni wdrożonego New Glena, którego tak nawiasem mówiąc już jest projektowana silniejsza, być może zdolna do rywalizacji ze Starshipem wersja.
Tylko, że ten jeszcze nowszy, jeszcze lepszy New Glenn, będzie de facto nowa rakietą. A nowe rakiety, projektuje się i buduje przez przez minum pieć - siedem lat. A potem przynajmniej dwa lata na wdrożenie i jakąś sensową częstotliwość lotów.
Zgadnij, kto będzie miał fory w tym wyścigu.
Do zobaczenia ze Starshipem na orbicie i bez odbioru.