Raz w roku stan zdrowia członków korpusu kosmonautów ocenia komisja ekspertów medycznych, w skład której wchodzą specjaliści z CPK.
Do obowiązkowych badań, którym muszą poddać się kosmonauci, należy ocena ich tolerancji na umiarkowane niedotlenienie hipobaryczne i wahania ciśnienia barometrycznego (w komorze ciśnieniowej).
„Kiedy pierwszy raz poddałem się temu badaniu, było to dla mnie zupełnie nowe doświadczenie, więc podszedłem do niego z pewną dozą ostrożności i chłonąłem każde doznanie. Nie jestem pilotem ani nurkiem i nigdy wcześniej nie miałem styczności z komorą hiperbaryczną w życiu zawodowym, więc było to nietypowe. Potem, co roku, proces się powtarzał, a doznania nie były dodawane w żaden nowy sposób” – powiedział Dmitrij Petelin o swoim doświadczeniu.
W komorze ciśnieniowej inżynierowie stworzyli kosmonaucie warunki identyczne z tymi na wysokości 5000 metrów nad poziomem morza, gdzie jego „wznoszenie” odbywa się z prędkością 15 m/s, a „opadanie” z prędkością 50 m/s.
Czas przebywania na tej wysokości wynosi 30 minut.
Na tej wysokości człowiek doświadcza niedotlenienia hipobarycznego, czyli spadku zawartości tlenu we krwi tętniczej – innymi słowy, odczuwa duszność.
Дмитрий Петелин успешно «поднялся» на пятитысячник: у космонавта Роскосмоса прошло обследование в барокамере19 мая 2025

https://www.gctc.ru/main.php?id=7164