Autor Wątek: Chiński program kosmiczny  (Przeczytany 482747 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Chiński program kosmiczny
« Odpowiedź #330 dnia: Września 01, 2015, 18:30 »
Bardzo ciekawa informacja! Ciekawe, że Tianzhou będzie większy of TG-1.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #331 dnia: Września 26, 2015, 20:41 »
W ostatnich dniach mieliśmy debiuty dwóch nowych chińskich rakiet Długi Marsz (Chang Zheng): CZ-6 i CZ-11. Są to małe rakiety o udźwigu na SSO odpowiednio 1,08 i 0,35 t.

Natomiast w przyszłym roku mają zadebiutować znacznie większe rakiety:
- ciężka CZ-7 o udźwigu 13,5 t na LEO, która ma wynosić załogowe statki Shenzhou i towarowe Tianzhou zastępując CZ-2F,
- bardzo ciężka CZ-5 o udźwigu w najcięższej wersji 25 t na LEO, na której spocznie zadanie wynoszenia na orbitę poszczególnych modułów stacji Tiangong.

Według NSF debiutów tych możemy spodziewać się w przyszłym roku: CZ-7 w kwietniu, a CZ-5 w drugiej połowie roku.

W ten sposób "stara" seria CZ 1-4 zostanie zastąpiona najważniejszymi swoimi odpowiednikami "nowej" serii CZ 5-11. W dalszej przyszłości mają powstać brakujące ogniwa, z których najciekawszy będzie chyba CZ-9, który ma mieć udźwig aż 130 t na LEO! (Ciekawe skąd akurat taka liczba? :D) Ale to oczywiście dość odległa przyszłość...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #332 dnia: Września 26, 2015, 22:20 »
JSz, czy dysponujesz większą ilością informacji o CZ-11? Jak na razie chyba o tym nic nie ma w sieci poza spekulacjami...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #333 dnia: Września 26, 2015, 23:43 »
Obawiam się, że wszystko co jest dostępne, zebrano na angielskiej Wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Long_March_11.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #333 dnia: Września 26, 2015, 23:43 »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #334 dnia: Września 27, 2015, 11:20 »
Na temat CZ-11 toczy się dyskusja na NSF. Dobrze ona została podsumowana we wczorajszym poście:

Is CZ-11 based on DF-31 or DF-41, or something else? Is it related to the Kuaizhou launch vehicle in any way?

It's 2m in diameter, so it appears not. DF-31 and -41 are 1.7m, and Kuaizhou is 1.4m.

I've seen a variety of claims for the diameter of DF-31/41: 1.7m, 2.0m, 2.25m as well as disagreement on whether the DF-41 and DF-31 have the same diameter or not.
What do you think is an authoritative source for the DF-31 and DF-41 diameters?

And the 2m diameter quoted for CZ-11 might be including some slop.

So I don't think we can rule out the identity, and my guess is that in fact CZ-11's lower stages are taken with minor mods from DF-31 or 41, given the short development time and the fact that the diameter *might* be the same

velo

• Gość
« Odpowiedź #335 dnia: Września 29, 2015, 12:25 »
Ciekawe!

Xi Jinping byl ostatnio na wizycie w stanach. Media głównie pisały o umówie "ws przeciwdziałaniom atakom hackerskim"

za to chyba coś drobnego ruszyło (ws. jest oficjalny kontakt - tego przedtem nie było) odnośnie koordynowania projektów polityki kosmicznej między Chinami i USA. Główny temat - póki co t o space debris.

http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2015/09/247394.htm

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #336 dnia: Października 09, 2015, 20:56 »
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2015, 20:58 wysłana przez Air Q »
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #337 dnia: Października 10, 2015, 09:42 »
Ciekawa sprawa z tym chińskim "Orionem". Jest w tym pewna ambicja widoczna. :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #338 dnia: Października 13, 2015, 21:56 »
Zwięzłe nowości z chińskiego programu załogowego przedstawione na IAC, za http://spacenews.com/chinas-space-station-planners-put-out-welcome-mat/:

- Chiny zachęcają  inne kraje do włączenia się w budowę ich stacji orbitalnej. Widzą następujące możliwości: (a) dołączenie do ich 3-modulowej stacji zagranicznych modułów, (b) wizyty zagranicznych statków załogowych i krótkoterminowe pobyty, (c) umieszczenie na stacji nie-chińskich eksperymentów. Jednak nie potwierdzono, czy Chiny przyjmą międzynarodowy standard portów cumowniczych.

- Stacja będzie składała się z 3 modułów, ale będzie możliwe jej powiększenie do 6 modułów, jeśli inne kraje zechcą zainwestować w swoje moduły.

- Standardowa załoga stacji to 3 osoby, a maksymalna 6 osób. 3-osobowe statki będą startowały na rakietach CZ-2F z częstotliwością do 6 miesięcy.

- Chiny podpisały wstępne porozumienia z Rosją i ESA o współpracy. Jednak dopóki astronauci ESA nie rozpoczną treningów w Chinach, nie będzie konkretnych planów ich lotów na stację.

- Główny moduł stacji zostanie umieszczony na orbicie w 2018 r. Statki załogowe będą do niego docierać jeszcze przed dołączeniem dwóch modułów badawczych. Osiągnięcie pełnej zdolności operacyjnej stacji w 2012 r.

- Stacja będzie obsługiwana przez dwa z czterech chińskich kosmodromów. Statki cargo będą startowały z Hainan na CZ-5B i CZ-7 (domyślam się, że będą to dwa rodzaje statków różnej wielkości). Załogowe SZ będą startowały z Jiuquan.

- Stacja będzie użytkowana przez co najmniej 10 lat, na orbicie 340-450 km, 42-43 st.

- Planowane jest umieszczenie teleskopu astronomicznego na orbicie na tyle bliskiej stacji, by możliwe było cumowanie do niej i serwisowanie.

A oto chyba najnowszy obrazek przyszłej stacji:

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #339 dnia: Października 13, 2015, 22:35 »
Dziś byłem na prezentacji nowej chińskiej usługi - strony http://www.byhead.com/ --> to forma sprzedaży chińskich produktów z sektorów lotniczych i kosmicznych.

Nie wiem, czy to będzie dla nas przydatne, gdyż europejskie systemy i instrumenty pewnie tak łatwo nie da się połączyć z chińskimi, ale Chiny mają to mocno reklamować. Ponoć to "alibaba dla lotnictwa i kosmosu". :P

Borys

• Gość
« Odpowiedź #340 dnia: Października 13, 2015, 23:42 »
- Stacja będzie użytkowana przez co najmniej 10 lat, na orbicie 340-450 km, 42-43 st.

Poza zasięgiem rakiet rosyjskich.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #341 dnia: Października 14, 2015, 06:29 »

... btw, z ktorych kosmodromow bedzie ona latwo dostepna poza Kourou? BTW. Ruski Sojuz z Gujany doleci;-)
Z powazaniem
                                                                                                               Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #342 dnia: Października 14, 2015, 17:50 »

Myślę, że Rosja nie jest głównym adresatem obecnej chińskiej oferty...

Borys

• Gość
« Odpowiedź #343 dnia: Października 14, 2015, 19:13 »

Myślę, że Rosja nie jest głównym adresatem obecnej chińskiej oferty...

Nie tylko 'głównym' - w ogóle nie jest adresatem.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #344 dnia: Października 15, 2015, 15:59 »
Przed chwilą pojawił się na naszym stanowisku na IAC 2015 przedstawiciel chińskiego sektora kosmicznego (pan ważny prof., był w chińskiej CCTV podczas lądowania Chang'e 3). Rzecz o której nie wiedzieliśmy:
- jest poważnie rozpatrywana propozycja chińskiej misji bezzałogowej w kierunku Jowisza.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #344 dnia: Października 15, 2015, 15:59 »