Autor Wątek: Chiński program kosmiczny  (Przeczytany 482476 razy)

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
Odp: Chiński program kosmiczny
« Odpowiedź #915 dnia: Czerwca 08, 2020, 18:25 »
A co to za rakieta CZ-FH bo jakoś jej nie kojarzę?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #916 dnia: Czerwca 08, 2020, 20:05 »
Chang Zheng - Falcon Heavy ;)

A bardziej na poważnie, wygląda mi to na przeskalowaną wersję heavy rakiety CZ-7, ze zwielokrotnionymi wszystkimi stopniami :). Przeznaczoną dla nowej chińskiej kapsuły zalogowej.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2020, 21:54 wysłana przez JSz »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #917 dnia: Czerwca 08, 2020, 21:28 »
Ja zrozumiałem, że chodzi o chiński odpowiednik SLSa  :) Długi Marsz 9 ma umożliwić Chińczykom załogowe misje na Księżyc  8) Dobrze to wróży przyszłości amerykańskiego programu księżycowego bo chyba nie znajdzie się taki prezydent, który by pozwolił Chińczykom pierwszym wylądować po programie Apollo oraz eksplorować Srebrny Glob na całego. Poza tym Księżyc to dobry przystanek strategiczny więc i wojskowe cele wchodzą tu też w grę.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #918 dnia: Czerwca 09, 2020, 11:46 »
Mi się też Eko wydaje, że jeżeli NASA będzie uparcie forsować bieda-version tzw. "eksploracji" Księżyca czyli znane nam wszystkim Gateway - to szybko zweryfikuje swój błąd i swoje podejście do Srebrnego Globu. Rzecz jasna tylko wtedy, gdy Chińczycy poraz pierwszy wylądują załogowo na Księżycu. To będzie forma zimnego prysznica na amerykańskie barki i głowy, tylko, że tym razem w potężnym wydaniu, zakończonego o wiele większą histerią niż tą jaka się podniosła - jak pamiętasz - po wylądowaniu Ch-3 z Yutu. Zacznie się nowy wyścig po prestiż, ale także po przewagę na gruncie dostępu do potencjalnych zasobów naturalnych Księżyca czy - jak piszesz - być może nawet - w dalszym okresie - militarnych. 
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #918 dnia: Czerwca 09, 2020, 11:46 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #919 dnia: Czerwca 09, 2020, 12:04 »
Myślę ze Amerykanom wystarczy że Chińczycy zaklepią i zaczną budowę Długiego Marsza 9 :-) Raczej nie będą czekać na chińskie powitanie na powierzchni Srebrnego Globu. Alternatywnie można rozważyć współpracę USA - Chiny w lotach na Księżyc plus inne kraje. Dziś wydaje się to fantastyką ale polityka lubi ostro się zmieniać więc za nowej kadencji demokratów wszystko możliwe.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #920 dnia: Czerwca 09, 2020, 12:40 »
Wolę zdecydowanie bardziej Demokratów, ale obawiam się, że prezydent tej formacji może przede wszystkim skoncentrwać się na problemach wewn. USA (zwłaszcza po tym co wyrabia tam ostatnio COVID-19 oraz armia wściekłych na policję obywateli). Zabrzmi może to dziwnie ale USA może po prostu nie stać - mimo wszystko - na taki wyścig, chociaż z drugiej strony oni zawsze znajdą szmalec na wypadek możliwości utraty prestiżu czy wpływów.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #921 dnia: Czerwca 09, 2020, 13:11 »
Nawet przy epidemii koronawirusa USA nie stać ze względów praktycznych (zajęcie zasobów helu) oraz militarnych (możliwość wybudowania składowisk rakiet atomowych na powierzchni co zresztą było planowane przez Amerykanów podczas zimnej wojny) na wpuszczenie Chińczyków na powierzchnię Księżyca, bez latania tam samemu. To jest oddanie pola (ekonomicznego, militarnego) ewentualnemu konkurentowi czy nawet wrogowi. Dlatego uważam, iż przy postępach księżycowego programu CHRL ze względu na własne żywotne interesy USA nie mogą się zrezygnować z załogowych lotów na Księżyc. Inna sprawa jakby nikt tam na razie się nie wybierał. Ale to już chyba przeszłość.

Offline Marek B

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #922 dnia: Czerwca 09, 2020, 20:10 »
oby tak było bo w innym przypadku Covid19, zrobi z Artemis kolejnego Aresa.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #923 dnia: Czerwca 24, 2020, 14:16 »
Oto co się robi w Chinach z osłonami aerodynamicznymi po rakietach! :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #924 dnia: Lipca 04, 2020, 15:53 »
Trwają prace przygotowujące statek załogowy nowej generacji do lotu w okolicach połowy kwietnia.

Pozwolę sobie zacytować ten wcześniejszy post, bo pojawiło się ujęcie wnętrza kapsuły.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #925 dnia: Lipca 04, 2020, 19:48 »
W wątku o locie testowym jest nawet filmik pokazujący wnętrze (http://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=3772.msg147085#msg147085).

Ale co ciekawe, gdy kręcono filmik ne było w nim jeszcze foteli, tylko puste wnętrze. Wygląda na to, że kapsuła jest szykowana na jakąś wystawę.

Offline ah

• Weteran
« Odpowiedź #926 dnia: Lipca 07, 2020, 13:17 »
W wątku o locie testowym jest nawet filmik pokazujący wnętrze (http://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=3772.msg147085#msg147085).

Ale co ciekawe, gdy kręcono filmik ne było w nim jeszcze foteli, tylko puste wnętrze. Wygląda na to, że kapsuła jest szykowana na jakąś wystawę.
To co zacytował kanarkus nie pochodzi z prawdziwego statku, a z animacji puszczanej w CCTV.

Nowy skafander do prac EVA (masa 120kg i cena 30mln yuanów):

« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2020, 13:22 wysłana przez ah »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #927 dnia: Lipca 07, 2020, 13:27 »
Dzięki za dodatkowe wyjaśnienia! :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #928 dnia: Lipca 07, 2020, 23:35 »
Jeśli tak, to ladnie nas nabrali :).

A swoją drogą, ta kajuta z drzwiami od razu skojarzyła mi się z toaletą w którymś z nowych pociągów PESY, zdaje się Elf-2 ;).

Offline ah

• Weteran
« Odpowiedź #929 dnia: Sierpnia 02, 2020, 15:07 »
Koncepcja Chang'e 7. Nie wiadomo na ile aktualna:

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #929 dnia: Sierpnia 02, 2020, 15:07 »