Autor Wątek: Polski przemysł kosmiczny - aktualności  (Przeczytany 257245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JSz

• Weteran
Odp: Polski przemysł kosmiczny - aktualności
« Odpowiedź #90 dnia: Grudnia 01, 2015, 23:40 »
Toż to lektura obowiązkowa dla wszystkich Forumowiczów! :-X

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Grudnia 02, 2015, 13:39 »
Chwytacz komet? To przyszłość
- Jakbym miał trochę pofantazjować, ale w tym pozytywnym sensie, to chcę powiedzieć, że Stanisław Lem nie był daleki w projekcji przyszłości - mówi prezes Wirth.  KGHM ma założenia rozwoju do 2043 roku. I w tych założeniach też myślimy o skonstruowaniu takiego... "chwytacza komet". Urządzenie określałoby wcześniej poprzez promieniowanie zawartość stopów pożądanych przez ludzkość, tak by nie trzeba było wiercić w skale. I tak rodzi się pytanie czy jest sens transportowania tego (urobku - przyp. red.) na Ziemię, czy przerabiać na statku kosmicznym, czy w przestrzeni kosmicznej? Myślę, że to jest możliwe.

Ciekawe czy mają tam jakiś dział badawczy się tym teoretycznie zajmujący, czy to tylko patykiem pisane.

velo

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Grudnia 02, 2015, 14:54 »
Pewnie zauważyli tendencje związane z DSI i Planetary Resources i mogli wpisać to w "bardzo odległą strategię". Za jakieś 10-15 lat może coś realnego zacznie się tu dziać :)

Offline magiczny

• Senior

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 16, 2015, 16:15 »

velo

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Grudnia 16, 2015, 16:40 »
Jak to mawiają... zakładajcie kosmiczne start-upy! :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #95 dnia: Grudnia 16, 2015, 17:34 »
http://pulsinnowacji.pb.pl/4390981,38632,p...-warta-miliard%22

Moim zdaniem bardzo słaby temat - troszę pojechali z tą wartością i chyba troszkę za dużo wciągnęli do sektora kosmicznego. To jak gdyby niemieckie sektor motoryzacyjny był częścią sektora kosmicznego - bo współpracują z DLR... :P

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #96 dnia: Grudnia 16, 2015, 18:06 »
W zwiazku z tym, ze beda teraz rozdawac miliony na kosmos i nikt tego nie bedzie weryfikowal ... automagicznie mamy przemysl kosmiczny;-) Ktory potrzebuje tych dotacji;-) Kasa wymaga cudow;-) Z powazanien
                                                                                                                  Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline OrestesGaolin

• Pełny
  • Dominik Roszkowski
« Odpowiedź #97 dnia: Stycznia 02, 2016, 12:56 »
Mam pytanie - być może nieco naiwne - czy jest jakaś ogólnodostępna lista projektów ESA, w których biorą udział firmy zlokalizowane w Polsce?

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #98 dnia: Stycznia 06, 2016, 17:35 »
Nie. Można przeskanować system EMITS, ale tam są wylistowani prime-owie, a w większości przedsięwzięć polskie podmioty są podwykonawcami. Choć nie we wszystkich :).

Offline FabulousTommy

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 07, 2016, 16:16 »
Jest to mój pierwszy post więc chciałbym powitać wszystkich :)
Znalazłem taką ciekawostkę, myślicie że jest szansa na coś takiego czy to raczej niespełnione marzenia?

http://netka.gda.pl/rakietowa-przyszlosc-pomorskiego/

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 07, 2016, 16:33 »
Jest to mój pierwszy post więc chciałbym powitać wszystkich :)
Znalazłem taką ciekawostkę, myślicie że jest szansa na coś takiego czy to raczej niespełnione marzenia?

http://netka.gda.pl/rakietowa-przyszlosc-pomorskiego/

Tytuł trochę dmuchany, bo chodzi o stanowiska startowe dla rakiet sondażowych... Ale ponoć w tym biznesie siedzi nasze kochane Blue Dots Solutions to jest spora szansa, że coś z tej imprezy wyjdzie:) Można poprosić o stanowisko kogoś z rzeczonej firmy zwłaszcza w kontekście załogowych lotów suborbitalnych, bo ta zapowiedź wygląda na czystą propagandę?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2016, 16:35 wysłana przez jsc »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 07, 2016, 16:43 »
Jedyne co mogę zrobić to potwierdzić, że działamy, czyli:
Złożymy do Europejskiej Agencji Kosmicznej wniosek o pieniądze na sporządzenie studium wykonalności polskiego kosmodromu – mówi Robert Magiera – prezes zarządu spółki SpaceForest, mającej swą siedzibę w Gdyni. – Musimy rzetelnie zbadać miejsca, w których mógłby powstać kosmodrom.

oraz potwierdzić, że współpracujemy ze SpaceForest, którą uważam za naprawdę świetną firmę z przyszłością:

– Studium wykonalności pomorskiego kosmodromu będzie opracowywane wspólnie ze spółką Blue Dot Solutions z Gdańska. – mówi prezes Robert Magiera. – Współpracujemy z nimi od czasu, gdy zainteresowaliśmy się realizowaniem projektów dla Europejskiej Agencji Kosmicznej. Blue Dot Solutions zna dobrze rynek; wspomaga nas przy pisaniu wniosków.

A reszta niech będzie jak na razie tajemnicą. :)

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 07, 2016, 18:01 »
W takim razie to jest świetna sprawa.

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 10, 2016, 14:16 »
Ruszył nowy portal, dedykowany przemysłowi kosmicznemu w Polsce.

Nadchodzący 2016 rok może być decydujący, jeśli chodzi o programy rozwoju polskich satelitów. Planowane jest rozpisanie kluczowego dla polskiego przemysłu kosmicznego i obronności państwa przetargu na satelitę lub satelity obserwacji Ziemi, a także wstępnych studiów wykonalności na kilka kolejnych systemów, które miałyby znaleźć się na orbicie. Warto dodać, że planowane obecnie satelity znajdą zastosowanie zarówno wojskowe, jak i cywilne, a także wspomogą polską naukę i będą mieć wpływ na rozwój przemysłu kosmicznego.

http://www.space24.pl/298933,polska-rusza-na-podboj-kosmosu-poczatek-prac-nad-satelitami-space24

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 10, 2016, 14:16 »