Autor Wątek: Polska wchodzi do ESA!  (Przeczytany 55740 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
Odp: Polska wchodzi do ESA!
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 13, 2012, 18:10 »
Czy "na jesień" oznacza, że od 1 października?
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 13, 2012, 18:23 »
Udało się! Polska w ESA 2012! To akurat najbardziej pozytywna, przy której inna impreza z datą 2012 może się schować. :P

Masz na myśli tę w grudniu? ;D

Cudowny obrót sprawy!
myślę że chodzi o tą z czerwca  ;D

Aa.. pewnie i tak! Za dużo tych końców świata i mistrzostw europy w jednym roku...

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 13, 2012, 18:29 »
super wiadomość;)

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 13, 2012, 22:23 »
Nareszcie doczekaliśmy się !!!  :)
To w takim razie kiedy zaczynamy budować kosmodrom ?  ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 13, 2012, 22:23 »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 13, 2012, 22:49 »

Myślę, że nie tylko kosmodrom. Powinniśmy zacząć szybko prace nad rakietą, która by wyniosła z 10 t na LEO, rozpocząć program załogowy, choćby na bazie licencji Sojuza - a co, nie możemy być za kilka lat czwartą potęga kosmiczną świata? A w nieco dalszej przyszłości należałoby pomyśleć o programie księżycowym, w tym załogowym, a kto wie, może i marsjańskim  ;D

Offline sarna

• Junior
  • **
  • N2O4 i UDMH! ;)
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 13, 2012, 23:22 »

Myślę, że nie tylko kosmodrom. Powinniśmy zacząć szybko prace nad rakietą, która by wyniosła z 10 t na LEO, rozpocząć program załogowy, choćby na bazie licencji Sojuza - a co, nie możemy być za kilka lat czwartą potęga kosmiczną świata? A w nieco dalszej przyszłości należałoby pomyśleć o programie księżycowym, w tym załogowym, a kto wie, może i marsjańskim  ;D
ee, ja to bym od razu bazę na Słońcu zakładał, po co się rozdrabniać.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 14, 2012, 01:02 »

ee, ja to bym od razu bazę na Słońcu zakładał, po co się rozdrabniać.

Pierwsze "lądowanie" na Słońcu? Zapewne przyniosłoby to nam tak bardzo wyczekiwaną sławę :P

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 14, 2012, 01:19 »
Byleby pamiętali żeby lecieć w nocy :/

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2012, 17:23 wysłana przez kanarkusmaximus »

LooZ^

• Gość

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 15, 2012, 21:25 »
Zatem zrobiło się lekko szumnie, to dobrze. W końcu będziemy 20. członkiem tej zacnej agencji :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 16, 2012, 00:15 »
zagraniczne również, z czego najciekawszy jest ten:
http://blogs.nature.com/news/2012/06/europe-keeps-hopes-of-mars-missions-alive.html :)

Wynikałoby z niego, że nasza wejściowa składka przeznaczona zostanie na ratowanie ExoMarsa? :P

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 16, 2012, 11:43 »
http://blogs.nature.com/news/2012/06/europe-keeps-hopes-of-mars-missions-alive.html :)

Wynikałoby z niego, że nasza wejściowa składka przeznaczona zostanie na ratowanie ExoMarsa? :P

Właśnie wczoraj późnym wieczorem dowiedziałem się, że wchodzimy w tym roku do ESA  :D To bardzo dobra wiadomość dla Polski i Polaków. Będziemy mogli rozwijać własne technologie, które przecież generują miejsca pracy oraz zyski dla gospodarki. I co dla mnie najważniejsze będziemy mogli sięgać gwiazd razem z całą Europą  :) Mam nadzieję, że również znajdziemy swoje miejsce w planowanej misji Exo Mars  :)

P.S. Matiasie, nie cieszysz się, że nasza składka może uratować Exo Marsa? Chyba ESAńczycy całej kwoty nie zjedzą i nic nam w zamian nie dadzą?  ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2012, 11:46 wysłana przez ekoplaneta »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 16, 2012, 11:57 »

Właśnie wczoraj późnym wieczorem dowiedziałem się, że wchodzimy w tym roku do ESA  :D To bardzo dobra wiadomość dla Polski i Polaków. Będziemy mogli rozwijać własne technologie, które przecież generują miejsca pracy oraz zyski dla gospodarki. I co dla mnie najważniejsze będziemy mogli sięgać gwiazd razem z całą Europą  :) Mam nadzieję, że również znajdziemy swoje miejsce w planowanej misji Exo Mars  :)

P.S. Matiasie, nie cieszysz się, że nasza składka może uratować Exo Marsa? Chyba ESAńczycy całej kwoty nie zjedzą i nic nam w zamian nie dadzą?  ;)

Uważam, że cały program ExoMars znajduje się obecnie w dość dużym zagrożeniu, stąd emotka ":P". Wolałbym aby było to przeznaczone na coś bardziej hmm... pewnego :) Ale wynika z tego, że co do składki wejściowej to chyba nie mamy dużo do powiedzenia - oczywiście tylko się tutaj domyślam jak to wygląda.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 16, 2012, 12:03 »
Ja bym się bardzo cieszył jakby nasza składka uratowała Exo Marsa, oczywiście z warunkiem że coś przy tym skorzystamy  ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 16, 2012, 12:03 »