0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Cytat: Matias w Czerwca 13, 2012, 16:51Cytat: kanarkusmaximus w Czerwca 13, 2012, 13:25Udało się! Polska w ESA 2012! To akurat najbardziej pozytywna, przy której inna impreza z datą 2012 może się schować. Masz na myśli tę w grudniu? Cudowny obrót sprawy!myślę że chodzi o tą z czerwca
Cytat: kanarkusmaximus w Czerwca 13, 2012, 13:25Udało się! Polska w ESA 2012! To akurat najbardziej pozytywna, przy której inna impreza z datą 2012 może się schować. Masz na myśli tę w grudniu? Cudowny obrót sprawy!
Udało się! Polska w ESA 2012! To akurat najbardziej pozytywna, przy której inna impreza z datą 2012 może się schować.
Nareszcie doczekaliśmy się !!! To w takim razie kiedy zaczynamy budować kosmodrom ?
Cytat: Romek63 w Czerwca 13, 2012, 22:23Nareszcie doczekaliśmy się !!! To w takim razie kiedy zaczynamy budować kosmodrom ? Myślę, że nie tylko kosmodrom. Powinniśmy zacząć szybko prace nad rakietą, która by wyniosła z 10 t na LEO, rozpocząć program załogowy, choćby na bazie licencji Sojuza - a co, nie możemy być za kilka lat czwartą potęga kosmiczną świata? A w nieco dalszej przyszłości należałoby pomyśleć o programie księżycowym, w tym załogowym, a kto wie, może i marsjańskim
Cytat: JSz w Czerwca 13, 2012, 22:49Cytat: Romek63 w Czerwca 13, 2012, 22:23Nareszcie doczekaliśmy się !!! To w takim razie kiedy zaczynamy budować kosmodrom ? Myślę, że nie tylko kosmodrom. Powinniśmy zacząć szybko prace nad rakietą, która by wyniosła z 10 t na LEO, rozpocząć program załogowy, choćby na bazie licencji Sojuza - a co, nie możemy być za kilka lat czwartą potęga kosmiczną świata? A w nieco dalszej przyszłości należałoby pomyśleć o programie księżycowym, w tym załogowym, a kto wie, może i marsjańskim ee, ja to bym od razu bazę na Słońcu zakładał, po co się rozdrabniać.
zagraniczne również, z czego najciekawszy jest ten:http://blogs.nature.com/news/2012/06/europe-keeps-hopes-of-mars-missions-alive.html
Cytat: kanarkusmaximus w Czerwca 15, 2012, 17:20zagraniczne również, z czego najciekawszy jest ten:http://blogs.nature.com/news/2012/06/europe-keeps-hopes-of-mars-missions-alive.html Wynikałoby z niego, że nasza wejściowa składka przeznaczona zostanie na ratowanie ExoMarsa?
Cytat: Matias w Czerwca 16, 2012, 00:15Cytat: kanarkusmaximus w Czerwca 15, 2012, 17:20zagraniczne również, z czego najciekawszy jest ten:http://blogs.nature.com/news/2012/06/europe-keeps-hopes-of-mars-missions-alive.html Wynikałoby z niego, że nasza wejściowa składka przeznaczona zostanie na ratowanie ExoMarsa? Właśnie wczoraj późnym wieczorem dowiedziałem się, że wchodzimy w tym roku do ESA To bardzo dobra wiadomość dla Polski i Polaków. Będziemy mogli rozwijać własne technologie, które przecież generują miejsca pracy oraz zyski dla gospodarki. I co dla mnie najważniejsze będziemy mogli sięgać gwiazd razem z całą Europą Mam nadzieję, że również znajdziemy swoje miejsce w planowanej misji Exo Mars P.S. Matiasie, nie cieszysz się, że nasza składka może uratować Exo Marsa? Chyba ESAńczycy całej kwoty nie zjedzą i nic nam w zamian nie dadzą?