Hej!
Chciałbym przedstawić stowarzyszenie, które aktualnie prowadzę w Opolu. Dlaczego? Przecież na forum reklamują się raczej znacznie bardziej "zaawansowane" organizacje...
Właściwie jestem ciekaw waszej opinii (jako ekspertów i animatorów spraw kosmicznych w Polsce) na temat tego typu działalności, może małych rad i wskazówek...
Liczę na to, że stowarzyszenie skupione na razie w Opolu, kiedyś osiągnie większy rozgłos i będziemy realizować bardziej zaawansowane projekty.
Wątek podzielę na wyraźne części, więc jeśli kogoś nie interesuje dany materiał (np.: "Historia") będzie wiedział czego nie czytać
Historia stowarzyszeniaOrganizacja powstała w 2010 roku i jej cele bardzo odbiegały od astronautyki

ARDiS to akronim od Akademia Rozwoju Dorosłych i Seniorów -> i tym na początku miało być stowarzyszenie. Mieliśmy się skupić na drobnych projektach tj.: informatyka dla osób starszych, organizacja im wolnego czasu itp.
Jakoś to nie szło. Raz, że na FIO uzyskaliśmy całkiem dużo punktów za projekt a w Urzędzie Miasta z kolei, projekt przeszedł bez echa. (Podejrzewamy układziki, na początku z żalu, dzisiaj, kiedy trochę bardziej orientuję się kto jest kim w opolskim 3 sektorze, jestem prawie pewien, że debiutujące stowarzyszenie nie miało szans ze starymi rekinami

)
Więc na pewien czas nie zajmowaliśmy się stowarzyszeniem. Czas leciał, ja wkręciłem się mocno w sprawy astro- za sprawą Kosmonauty.net i patrząc z zazdrością na studentów politechnik z Wrocławia, Warszawy i innych miast, ruszyłem do wykładowców na swojej uczelni z chęcią założenia koła związanego z astronautyką (chociażby łazikami, bo katedrę pojazdów mamy całkiem mocną). Niestety, spotykałem się z odmowami a jeden z tych "w porządku" dydaktyków, przedstawił mi powody niechęci z którą się spotykałem.
No nic, nie było co rozpaczać. W odwodzie miałem Stowarzyszenie, które przeszło już cały biurokratyczny kołowrót w KRS i Urzędzie Skarbowym, więc nie zostałem z pustymi rękami. Zdecydowałem się przeprofilować działalność stowarzyszenia, a że pozostali (aktywni) członkowie też są zainteresowani otaczającym nas Wszechświatem, pomysł został podjęty. W tym momencie zdecydowaliśmy się na wzięcie udziału na konkurs ofert z nauki, edukacji, oświaty i wychowania.
ProjektyNim rozpoczęliśmy działania spod egidy Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Opole, miałem okazję przeprowadzić zajęcia pt.: "Zabawy z Grawitacją". Ich konspekt znajduje się na
Kosmonaucie. Dzieciaki dobrze się bawiły i to dodało nam trochę pewności siebie. Do maja (czyli czasu rozpoczęcia projektu) raczej spokojnie oczekiwaliśmy, nawiązując kontakty z innymi młodymi organizacjami z Opola. W międzyczasie wzięliśmy udział w I Opolskim Festiwalu Wolontariatu, ale przeprowadziliśmy konkurs literacki, więc to nie w temacie

Dwunastego maja rozpoczął się cykl prelekcji "Droga do Gwiazd" prowadzony przeze mnie. Celem prelekcji było wychwycenie młodych i niemłodych fanów astro- z Opola i ściągnięcie ich do Stowarzyszenia. Dzisiaj mogę powiedzieć, że cel się powiódł, choć oczywiście nie w takiej skali w jakiej sobie marzyłem (raptem kilka osób więcej jest teraz w organizacji - dodatkowe 10). To otwiera drogę na przyszłość, na realizację kolejnych projektów.
PlanyCo planujemy w przyszłości? Chyba nie zadziwię tutaj nikogo, pisząc o wysłaniu balona 30 kilometrów wzwyż. Ale jest to koncepcja długofalowa, zostanie zrealizowana najprędzej za 2 lata, przez najbliższy rok każdy dostanie "przydział" w tym projekcie i będzie opracowywał dany fragment misji.
Chciałbym też prowadzić dla członków stowarzyszenia kurs obsługi Scilaba, choć to będzie raczej zabawa niż poważne projekty.
Propagować astronautykę chcemy dwojako: w przyszłym roku złożyć projekt o dofinansowanie na niskonakładową publikację o działalności ESA i powiązaniu z tym Polski (np. CBK), którą rozprowadzimy po szkołach Opola (średnich i wyższych). Na trochę innym "poziomie" chcę przeprowadzić zajęcia dla dzieci pod szyldem "Trenuj jak astronauta" (na stronie NASA jest cały program zajęć) i aktywizywać ruchowo i umysłowo uczniów szkoły podstawowej.
Jak starczy czasu to chciałbym w przyszłym roku zorganizować także kilka atrakcji w czasie Festiwalu Nauki w Opolu, ale to się jeszcze zobaczy.
WspółpracaW tej chwili w "drobny" sposób współpracujemy z Kosmonautą.net ("drobny" bo przeze mnie)

Najprawdopodobniej podłapiemy bliższy kontakt z organizacją, która zajmuje się ochroną środowiska z Opola oraz z hospicjum (w tym przypadku raczej nie będziemy angażować wszystkich członków stowarzyszenia).
Współpracujemy też z Urzędem Miasta Opole (Wydział Oświaty) realizując projekty, ale to chyba oczywiste. Planuję znowu uderzyć w Politechnikę, tym razem z pozycji działacza z zewnątrz, może się uda nawiązać jakiekolwiek stosunki.
Co do współpracy ogólnopolskiej - to, że piszę na forum astronautyki, jest próbą jej nawiązania

Wstępną, bo kiedy ugruntujemy pozycję w Opolu, będę próbował kontaktować się bezpośrednio z bardziej doświadczonymi organizacjami.
AdresyStrona stowarzyszenia -
http://ardisopole.wordpress.com/FB -
https://www.facebook.com/ardisopole