Pierwsze kolorowe zdjęcie z Marsa zostaje przysłane na Ziemie. Pracownicy podnieceni... "ooo jest, jest pierwsze kolorowe zdjęcie... zaraz, o kurde... Mars nie jest aż tak czerwony jak sobie wyobrażaliśmy. Chłopaki to nie może wyjść na światło dzienne! Czemu? Nie wiem... o tak sobie"
Po co NASA miałaby kłamać na temat koloru Marsa? Co tutaj ukrywać i po co... jaki zysk?

MSL nie jest na Marsie tylko w Arizonie.... Ludzie nigdy nie byli na Księżycu, no i najważniejsze jest to, że Ziemia jest płaska jak twierdzą ludzie z Flat Earth Society i tym samym każde zdjęcie Ziemi z ISS, wahadłowców jest zrobione w photoshopie, aby wyglądało to tak, że Ziemia jest okrągła... ah, pamiętam te czasy jak kiedyś sam "łykałem" te filmy konspiracyjne... z wiekiem nabywa się trochę critical thinking.
taki test.
Weź skombinuj "kupkę" piasku jasnego + kilka kamieni (to będzie "Twój Mars") ... ustaw sobie na statywie aparat nakierowany na ten właśnie piasek. Cały eksperyment robimy na zewnątrz. Następnie zrób tak około 8 zdjęć. Jedno zdjęcie co godzinę, starająć się odzwierciedłić taką kolorystykę jaką widzisz gołym okiem w danym momencie... także, funkcja "auto" odpada i robisz to manualnie. Jak już to zrobisz to ustaw zdjęcia jedno obok drugiego, weź pobierz próbkę koloru z każdego zdjęcia, klikając w tym samym rejonie. Zobaczysz jaka ładna paleta kolorów powstanie i na każdym zdjęciu "Twój Mars" będzie miał inny odcień, kolor. I jak zapytam Ciebie "które z tych 8 zdjęć wykonanych przez Ciebie pokazuje prawdziwy kolor piasku i kamieni ("Twojego Marsa")? Twoja odpowiedź powinna być: KAŻDE.
Kolory "Twojego Marsa" są inne bo były wykonane w innych porach dnia, inny kąt padania światła. Każde kolorowe zdjęcie z MSL Curiosity jest takie jakbyś Ty tam był i zrobił swoim aparacikiem... Ale to moja opinia

Ja zrobie nowy mit, konspiracje. Oto ona... Księżyc tak naprawde jest pomarańczowy! NASA oraz wszyscy astronomowie na całej Ziemi nas okłamują mówiąc nam, że Księżyc jest szary lub srebrny! Prawdziwy kolor Księżyca to pomarańczowy i jest widoczny wtedy kiedy jest tuż nad horyzontem... a zdjecia z misji Apollo zostały skorygowane tak aby powierzchnia była szara.