Autor Wątek: Yinghuo-1  (Przeczytany 8364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ekoplaneta

• Weteran
Yinghuo-1
« dnia: Kwietnia 16, 2011, 20:01 »
Yinghuo-1 (YG-1) jest miniaturowym chińskim orbiterem marsjańskim, będącym pierwszą misją międzyplanetarna tego kraju. Na orbitę Marsa zostanie dostarczony za pośrednictwem sondy Phobos-Grunt. Jego zasadniczym celem jest przetestowanie technologii i rozwiązań koniecznych dla bardziej ambitnych misji międzyplanetarnych. Chodzi tutaj głównie o systemy nawigacyjne i systemy wymiany danych. Do celów naukowych misji zaliczają się badania magnetosfery oraz ucieczki jonów z atmosfery Marsa. W przypadku badań magnetosfery sonda dostarczy informacji na temat struktury szczątkowej magnetosfery planety pod kątem populacji cząstek i charakterystyk pola magnetycznego w różnych jej obszarach. W przypadku badań atmosfery pozwoli na studiowanie jej oddziaływań z wiatrem słonecznym powodujących ucieczkę jonów. Dostarczy to informacji do modeli utraty wody na Marsie. Pomiary cząstek i pól magnetycznych zostaną wykonane wspólnie z sondą Phobos-Grunt, co dostarczy dwupunktowych pomiarów właściwości magnetosfery. Dzięki temu możliwe będą badania ewolucji zjawisk plazmowych i dynamiki środowiska wokół Marsa. Badania otoczenia plazmowego Marsa dostarczą też danych porównawczych dla modeli ewolucji magnetosfer planet typu ziemskiego. Sonda wykona ponadto pomiary właściwości szczątkowej jonosfery planety oraz dostarczy zdjęć jej powierzchni. Tym samym dzięki tej misji chińscy naukowcy uzyskają możliwość udziału w międzynarodowych badaniach Marsa w bardzo prosty sposób.

Nazwa misji oznacza dosłownie "świetlik". Ponadto jest to starochińskie określenie Marsa: Ying - czerwony, Huo - nieprzewidywalny (odniesienie do specyficznego ruchu na sferze niebieskiej).

Szczegółowy opis misji:
http://www.astronautyka.org/index.php/topic,594.0.html

Chyle nisko czoła Scorusie. Super artykuł o pierwszym chińskim orbiterze Marsa  :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2012, 19:31 wysłana przez Scorus »

Offline pogrzex

• Weteran
Odp: Yinghuo-1
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 16, 2011, 20:10 »
czyli to jest pierwsza chińska sonda, która opuści orbitę okołoziemską i to w dodatku dzięki Rosjanom?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2011, 16:48 wysłana przez Scorus »
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

velo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 17, 2011, 15:06 »
Jest błąd w artykule. Nazwa misji to Yinghuo ;)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2011, 16:48 wysłana przez Scorus »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 18, 2011, 17:41 »
czyli to jest pierwsza chińska sonda, która opuści orbitę okołoziemską i to w dodatku dzięki Rosjanom?
Układ Ziemia - Księżyc może też opuścić Chang'e 2, jeśli zdecydują się na testy łączności na orbicie okołosłonecznej po zakończeniu badań Księżyca.

Jest błąd w artykule. Nazwa misji to Yinghuo ;)
Poprawione.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 18, 2011, 17:41 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 18, 2011, 22:13 »
Łał, kolejny piece of great work! :) A ja jeszcze Fobosa czytam :D Dobrze, że święta tuż tuż.. :P
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2011, 21:47 wysłana przez Scorus »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 26, 2011, 03:01 »
Phil Stooke podał ostatnio informację, że zespół misji jest zainteresowany fotografowaniem Deimosa (orbita sondy będzie przecinała jego orbitę). Co prawda Deimos został sfotografowany w całości w czasie misji Viking i uzyskano nawet zdjęcia o bardzo wysokiej rozdzielczości, ale duży obszar jest widoczny tylko na jednym obrazie. No i rozdzielczość zdjęć różnych fragmentów powierzchni jest różna. Tak więc kamery tej sondy obok celów promocyjnych mogą mieć całkiem praktyczne zastosowanie.

velo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 26, 2011, 23:54 »
Kawał dobrej roboty! Rewelacyjny opis :)

Po Vikingach nic nie zbliżyło się do Deimosa? Za bardzo wierzyć mi się nie chcę że nie ma jakichś flybyów Mars Expressa czy któregoś z US-Orbiterów.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 26, 2011, 23:56 »
Właśnie mnie to samo zaskoczyło. Zatem warto będzie czekać na tę chińską misję! :)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 27, 2011, 08:49 »
MGS uzyskał tylko jedno zdjęcie Deimosa, chyba okazyjne, w rocznicę jego odkrycia. THEMIS na Odyssey za bardzo nie nadaje się do obserwacji księżyców. Z MRO widziałem tylko po jednym zdjęciu z HiRISE i CRISM. Z Mars Express było chyba kilka odległych.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 30, 2011, 00:57 »
Ze współczesnych orbiterów mam tylko takie zdjęcia Deimosa jak w załączeniu. Ale z Yinghuo takie obserwacje zapewne też będą pojedyncze przy przypadkowych okazjach.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 30, 2011, 19:26 »
Czy Deimos się wydaje być pokryty grubą warstwą pyłu?

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 01, 2011, 00:19 »
Tak jest, grubość warstwy luźnego materiału jest oceniana na około 10 m.

Tutaj są zestawione wszystkie obrazy Deimosa z Vikingów:
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?s=63277c646be3c1aea9383cab43666289&act=attach&type=post&id=20080

Jak widać nie jest ich za wiele.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 01, 2011, 00:20 »
Trzy obrazy o największej rozdzielczości w załączeniu.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 01, 2011, 00:22 »
Jedno ze zdjęć po obrobieniu. Powierzchnia jest ciekawa wizualnie, brzegi kraterów wydają się bardzo łagodne bo są przysypane pyłem.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 01, 2011, 00:24 »
A tutaj są zdjęcia z Marinera 9.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 01, 2011, 00:24 »