Autor Wątek: Cassini  (Przeczytany 269378 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
Odp: Cassini
« Odpowiedź #420 dnia: Października 30, 2015, 17:31 »
Cassini zrobił też świetną fotkę enceladuskim pióropuszom:

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #421 dnia: Października 30, 2015, 18:29 »
W ciągu najbliższych godzin będą spływać surowe fotki z przelotu koło Enceladusa, które nastąpiło 28 października. Ciekawe, czy będzie można zobaczyć strumienie materii na tych zdjęciach z bliska nad biegunem południowym.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #422 dnia: Listopada 02, 2015, 11:01 »
Są już pierwsze surowe fotki z przelotu obok Enceladusa. Bardzo fajna animacja strumieni materii:
https://www.flickr.com/photos/lunexit/22480950710/sizes/o/
...złożona przez jednego z userów bezzałogowego forum z surowych fotek. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #423 dnia: Grudnia 08, 2015, 23:58 »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #423 dnia: Grudnia 08, 2015, 23:58 »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #424 dnia: Stycznia 03, 2016, 19:31 »
Rok bieżący jest już ostatnim pełnym rokiem na Saturnie. W jego trakcie wykonanych zostanie 11 bliskich przelotów koło Tytana. W roku 2017 nastąpi pojedynczy, ostatni przelot koło Tytana, a 15 września o 17:03 UTC nastąpi wejście w atmosferę Saturna.

Scorus

• Gość

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #427 dnia: Stycznia 03, 2016, 20:01 »
Zeszły rok przyniósł też całkiem unikatowe zdjęcia, które są już w PDS, tak więc można obejzreć je w kolorze najlepszej jakości.

Widok na biegun Iapetusa:
https://www.flickr.com/photos/ugordan/23998899702/

Tytan, Rhea i Mimas w jednym kadrze, jak z Odysei Kosmicznej:
https://www.flickr.com/photos/ugordan/24109136275/

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
« Odpowiedź #428 dnia: Stycznia 03, 2016, 21:05 »
Rok bieżący jest już ostatnim pełnym rokiem na Saturnie. W jego trakcie wykonanych zostanie 11 bliskich przelotów koło Tytana. W roku 2017 nastąpi pojedynczy, ostatni przelot koło Tytana, a 15 września o 17:03 UTC nastąpi wejście w atmosferę Saturna.

Aż trudno mi sobie wyobrazić pogrzeb Cassini :(. Co się będzie wtedy działo na forum.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #429 dnia: Stycznia 03, 2016, 23:38 »
Czy mi sie wydaje, ze koniec misji mial zakladac wejscie na orbite Tytana? Z powazaniem
                                                                                                                           Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #430 dnia: Stycznia 05, 2016, 00:40 »
Z poważaniem mogę odpowiedzieć ,że był jakiś projekt wysłania sondy w celu badania raczej powierzchni Tytana ( może orbiter ). Może jest w sferze planowania lub przegrał wcześniej z projektami innych misji.

Na pewno takie działania nie dotyczą sondy Cassini. Przy okazji w grudniu był wykład poświęcony temu księżycowi. Poniżej informacja o nim.

„Zamarznięty krewny Ziemi
2015-12-11

„Tytan – tajemniczy księżyc” to tytuł kolejnego otwartego wykładu popularnonaukowego z cyklu „Spotkania u astronomów”. Instytut Astronomiczny UWr zaprasza w piątek 18 grudnia o godz. 17.00. Wstęp wolny.

– Na wykładzie opowiem o historii badań największego księżyca Saturna, przede wszystkim o tym, jaką wiedzę uzyskaliśmy na temat Tytana z danych przesłanych przez sondę Cassini i próbnik Huygens. Tytan nie jest zwyczajnym księżycem, ponieważ bardzo przypomina Ziemię, jest jej bliźniaczą zamarzniętą wersją – mówi Katarzyna Mikuła, doktorantka Instytutu Astronomicznego Uniwersytetu Wrocławskiego.

Na początku lat 80. sonda kosmiczna Voyager 1 przesłała zdjęcia Tytana, które pokazywały nijaką, pozbawioną detali, kulę spowitą pomarańczową mgłą. Więcej szczegółów ujawniły zdjęcia sondy Voyager 2, na których można było zauważyć ciemne pasma w atmosferze Tytana. Mimo dużej liczby fotografii nie wykryto żadnej „dziury”, przez którą można było zerknąć na powierzchnię największego księżyca Saturna. Instrumenty badawcze na pokładach obu sond wykazały, że warunki panujące w atmosferze Tytana umożliwiają powstawanie chmur metanowych oraz deszczów. Doprowadziło to do większej liczby wątpliwości niż wcześniej – co leży pod gęstą atmosferą Tytana? W 2004 r. do Saturna i jego księżyców dotarła misja Cassini-Huygens. Kamery na pokładzie sondy Cassini są znacznie lepsze niż ich odpowiedniki na poprzednich sondach, co pozwoliło na obserwacje z bardzo dużą rozdzielczością. Na pokładzie sondy znajdował się próbnik Huygens przeznaczony do badania atmosfery i powierzchni Tytana. Opadając przez atmosferę obcego księżyca, zbliżał się ku niepewnej przyszłości. Ostatecznie osiadł na podmokłym terenie, który był usiany okrągłymi bryłami lodu. Próbnik przesyłał dane z powierzchni Tytana do momentu wyczerpania baterii. Sonda Cassini do tej pory wykonała 114 przelotów nad tym księżycem. Dzięki danym przesłanym z misji (i wciąż przesyłanym) zrozumienie Tytana całkowicie się zmieniło. Dowiedzieliśmy się, że jego krajobraz jest całkiem znajomy – to dynamiczny krajobraz pełen rzek, mórz, wydm oraz gór. „

« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2016, 00:42 wysłana przez Orionid »

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #432 dnia: Stycznia 05, 2016, 08:08 »
Czy mi sie wydaje, ze koniec misji mial zakladac wejscie na orbite Tytana? Z powazaniem
                                                                                                                           Adam Przybyla
Sory nie mam żadnych źródeł ale jestem pewien na 100% że nigdy nie było takiej opcji, nawet we wczesnych fazach projektowania gdzieś w latach 80-tych. XX wieku.

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #433 dnia: Stycznia 06, 2016, 03:57 »
W 2011 NASA podała 3 kandydatów do  misji klasy Discovery.
Była tam też misja do Tytana.
Wygrał InSight.

„Titan Mare Explorer (TIME), którego głównym zadaniem byłoby lądowanie na jednym z węglowodorowych mórz na Tytanie. "

http://www.kosmonauta.net/2011/05/2011-05-07-discovery/

Offline Dzamiila

• Pełny
  • Ferrari vs Lotus
« Odpowiedź #434 dnia: Lutego 15, 2016, 10:14 »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #434 dnia: Lutego 15, 2016, 10:14 »