Autor Wątek: Mars (zbiorczo)  (Przeczytany 252914 razy)

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Mars (zbiorczo)
« Odpowiedź #165 dnia: Czerwca 07, 2015, 20:45 »
Hej, dopiero teraz zauważyłem dyskusję na temat "transportu" mikrobów. Kto wie, może terra formacja Marsa już się zaczęła. Było trochę sond w latach 70tych, gdy standardy cleanroomów były niższe niż obecnie. A nie które całkiem ostro przyglebiły ;)

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #166 dnia: Czerwca 12, 2015, 22:52 »
Tym bardziej, ze te ktore ewentualnie tam dotarly sa juz zahartowane, przezyly podroz przez otwarty kosmos. Na Marsie mogly sie poczuc odprezone ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #167 dnia: Czerwca 12, 2015, 23:18 »
Czyli co? misja łazika z zestawem sensorów biologicznych do dawnej misji marsjańskiej w celu zbadania potencjalnego skażenia mikrobami? :)

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #168 dnia: Czerwca 17, 2015, 19:22 »
« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2015, 19:48 wysłana przez kanarkusmaximus »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #168 dnia: Czerwca 17, 2015, 19:22 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #169 dnia: Czerwca 17, 2015, 19:50 »
Marsie, czy możesz dać kilka zdań o tym filmie + o podanym przez Ciebie linku o marsjańskim znaczeniu? Jest może jakiś link "źródłowy"? Geeek łik ma w zwyczaju pisać z dużym błędami... :(

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #170 dnia: Czerwca 17, 2015, 23:27 »
po obejrzeniu jednak zdecydowałem się usunąć ten film ; trochę niski poziom ; sorki za zamieszanie w postach

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #171 dnia: Czerwca 18, 2015, 16:14 »
Ostatnio hipoteza zimnego młodego Marsa zyskuje punkty w świecie naukowym:

Ancient Mars might have looked more like an icy snowball than the warmer, wetter planet that many researchers have suggested, according to a new study.The study suggests that channels seen on the Red Planet's surface are better explained by erosion from ice and snow runoff — and not by flowing water — in the ancient past.

http://www.space.com/29693-ancient-mars-icy-not-warm-wet.html

Tylko co zrobić z wykrytymi minerałami potrzebującymi po swego powstania ciekłej i zazwyczaj ciepłej wody np. sole chloru i siarki, serpentynity, węglany itp i osadami osadzonymi na dnie jezior jak np. w kraterze Gale? Przecież Opportunity wykrył sole, które podobno miały powstać poprzez odparowania ciekłej wody.....
Nawet w meteorycie ALH 84001 wykryto minerały, które powstać mogły w ciepłej wodzie.....
Czy takie minerały powstają na Ziemi pod pokrywą lodow, lub oblodzonymi zbiornikami wody?  :P

Z drugiej strony problemem jest skąd tyle ciepła wziąć dla młodego Marsa, żeby jego klimat był na tyle ciepły, zeby mogły istnieć otwarte zbiorniki ciekłej wody? Problem jest z Ziemią a co mówić o Marsie?

Myślę, że kompromisowym i mam nadzieję prawdziwym wyjściem jest przyjęcie hipotezy o ciepłym bardzo młodym Marsie (okres pre i noachijski) oraz zimnego Marsa z lodowcami - od końca noachianu poprzez hesperian.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #172 dnia: Czerwca 18, 2015, 16:18 »
Jest możliwe, że woda w stanie ciekłym, np. wewnątrz Gale była tylko przez krótki okres czasu, np po jakimś wybuchu wulkanu...
http://www.kosmonauta.net/2014/12/curiosity-odkrywa-pozostalosci-po-jeziorze/

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #173 dnia: Czerwca 18, 2015, 21:08 »
Jest możliwe, że woda w stanie ciekłym, np. wewnątrz Gale była tylko przez krótki okres czasu, np po jakimś wybuchu wulkanu...
http://www.kosmonauta.net/2014/12/curiosity-odkrywa-pozostalosci-po-jeziorze/

Dopóki nie pobierzemy szeregu próbek z powierzchni Marsa i nie zbadamy ich wieku metodą izotopową to będziemy wciąż kręcić się w kółko - młody Mars ciepły - młody Mars zimny. Może warto zadać sobie pytanie - czy możliwe jest wykształcenie się minerałów, które podałem wyżej w warunkach przykrycia lodem....... Czy dziś np. na Antarktydzie czy w Arktyce, Jeziorze Bajkał, na Alasce tworzą się tego typu minerały? Ja przynajmniej o tym nie słyszałem.....

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #174 dnia: Czerwca 18, 2015, 22:15 »
Ma tej stronie jest więcej informacji odnośnie wymienionego artykułu:

http://www.marsdaily.com/reports/New_study_favors_cold_icy_early_Mars_999.html

Offline Jarek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #175 dnia: Czerwca 21, 2015, 00:46 »
Zgadza się ekoplaneto, ciekła woda, nawet gorąca może występować równolegle z lodowcami i to na masową skalę. Kanarek podał przyczynę: erupcje wulkaniczne.
 Na Ziemi takie procesy występowały i występują na duża skale pod czapami lodowymi, prowadząc do powstania specyficznych form geologicznych -od minerałów (np. hialoklastyty) po formacje powierzchniowe (np. mobergi).
Idealnym polem do obserwacji tego typu procesów na Ziemi jest Islandia, bo w odróżnieniu od Antarktydy są tam zarówno odsłonięte stare formacje wulkaniczne ukształtowane pod dawnym lądolodem, jak i można od czasu do czasu obserwować erupcje podlodowcowe współcześnie -ostatnie dwie w 2010 (tak, to ta co myślicie  :P) oraz w 2011 jedna też duża (maj, widziałem ślady) i druga malutka (lipiec, akurat się załapałem obok). Charakterystyczne dla tych zjawisk jest tworzenie podlodowcowych jezior o pojemności niekiedy wielu kilometrów sześciennych, a co za tym idzie małych (typu lodowiec zsikał się na most), jak i iście gargantuicznych powodzi (ta w 1996 -przepływ jak Amazonki). Spora część geomorfologii Islandii jest ukształtowana przez procesy związane z podlodowym wulkanizmem (wrzućcie sobie w gogle takie nazwy jak Asbyrgi, Jokulsagljufur, Skeidarasandur, Grimsvotn, jokullhlaup).
Jeśli model typu "snowball" dla wczesnego Marsa byłby prawdziwy, to takie zjawiska byłyby tam na porządku dziennym i z pewnością pozostawiłyby ślad w geologii Marsa. Może właśnie to obserwujemy? 
 Oprócz tych związanych z aktywnością wulkaniczną, pod czapami lodowymi istnieją "normalne" głębinowe jeziora i takie stwierdzono oraz badano przecież na Antarktydzie, np. jezioro Wostok.
 Zawsze byłem ostrożny w przyjmowaniu jednoznacznych interpetacji odkryć uwodnionych minerałów na Marsie (w sensie: "O! Na pewno były rzeki, jeziora, morza"). Woda odpowiedzialna za ich powstanie mogła płynąć w szczelinach skał, pod czapami lodowymi -cała masa możliwości... Za mało danych mamy na jednoznaczne interpretacje, wydaje mi się... Obecne modele historii geologicznej Marsa są więc nadal w mniejszym czy większym stopniu spekulacjami, które późniejsze badania kiedyś brutalnie zweryfikują.
Pozdrawiam
-J.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2015, 00:52 wysłana przez Jarek »

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #176 dnia: Czerwca 30, 2015, 09:26 »
Na luźno ; możemy sobie w ramach relaksu poprawić humor;))
http://www.geekweek.pl/aktualnosci/23469/tutaj-powstanie-pierwsza-kolonia-na-marsie

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #177 dnia: Sierpnia 21, 2015, 14:06 »
Film udostępniony przez NASA z okazji 50 lat podboju ( w cudzysłowiu) Marsa:
http://www.geekweek.pl/aktualnosci/23964/50-lat-eksploracji-czerwonej-planety

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #178 dnia: Września 03, 2015, 00:27 »
Ciekawy artykuł dotyczący historii atmosfery Marsa:
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=4708
Okazuje się, że odkryte zasoby dwutlenku węgla zawarte w złożach węglanów na Czerwonej Planecie są zbyt skromne by stworzyć gęstą atmosferę, potrzebną do zaistnienia przeszłego ciepłego klimatu na planecie.
Znaczy to, że albo takiej ilości dwutlenku węgla na tym ciele niebieskim nie było, albo nie wszedł on w skład odkrytych węglanów bo wcześniej uciekł w przestrzeń kosmiczną.
Może to np. znaczyć, iż klimat podczas formowania się delt rzecznych na Marsie był wilgotny ale chłodny.

Edit ode mnie - jakim cudem w chłodnym i wilgotnym klimacie planety mogły się uformować złoża chlorków? Do ich powstania na Ziemi potrzeba suchego i ciepłego klimatu do odparowania mas wody..... Jak to wyglądało na Marsie?

Offline CoB

• Pełny
    • Ardis
« Odpowiedź #179 dnia: Września 03, 2015, 09:56 »
Przy aktualnym ciśnieniu na marsie (ok. 6 milibarów) i temperaturze raczej trudno wyobrazić sobie, że mogło być inaczej. Przy ciepłym klimacie (w temperaturach zbliżonych do ziemskich) i tak niskim ciśnieniu atmosferycznym woda szybko by się zagotowała i przeszła w stan gazowy, co wynika z diagramu fazowego dla wody i nie powstałyby duże rzeczne delty:

Tak niskie ciśnienie ma związek z niewielką grawitacją więc możemy założyć, że większość gazów jest wywiewana w przestrzeń kosmiczną z Marsa w zetknięciu się z wiatrem słonecznym.

Ekoplaneto, mógłbyś podać jakieś odnośniki do danych na temat odkryć chlorków? Ile ich odkryto i gdzie dokładnie? To by nam pozwoliło sięgnąć głębiej z przypuszczeniami, bo w tym momencie wydaje mi się, że istnieją dwie możliwości:
1. Reakcje prowadzące do ich powstania mogą zachodzić w przedziale ~10 - 20 stopni C.
2. Większość z nich powstała przy udziale dodatkowych źródeł ciepła.

Ale trudno to zweryfikować nie wiedząc jakie dokładnie minerały znaleziono i gdzie się znajdowały :)
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2015, 09:58 wysłana przez CoB »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #179 dnia: Września 03, 2015, 09:56 »