Autor Wątek: Rada Ministerialna ESA 2012  (Przeczytany 18147 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Odp: Rada Ministerialna ESA 2012
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 21, 2012, 13:04 »
Chyba doszło do przełomu w rozmowach i negocjacjach na Radzie. W skrócie - Ariane 6, ograniczone prace przy Ariane 5 ME, ISS do 2020 roku (przynajmniej) z europejskim udziałem i moduł serwisowy dla MPCV Oriona.

Kompletna porażka Niemców. Byłem kilka miesięcy temu w Astrium i rozmawiałem z ludźmi odpowiedzialnymi rozwój Ariane, w szczególności górnych stopni. Bardzo im zależało na modernizacji obecnej rakiety, podczas gdy Francuzi nalegali na budowę nowej. Ta druga opcja jest znacznie bardziej kosztowna, co owocuje cięciami, m.in. lądownika księżycowego (też miał budowany przez Niiemców). Można się spodziewać wielu zwolnień w Bremie, zarówno w Astrium, jak i DLR.

No wlasnei ciekawe, ale niektorzy twierdza cos innego, przyznam mam zagwozdke jak to rozumiec:
http://www.spacenews.com/article/germany-wins-battle-over-ariane-esa-space-station-role#.UKzB2LY_Bal

Germany Wins Battle over Ariane, ESA Space Station Role
Nov. 21, 2012

NAPLES, Italy—The French government appears to have buckled to German demands on key European space programs on Nov. 21, accepting that an enhanced Ariane 5 rocket will be developed to completion for a first flight in 2017 and that Europe contribute to NASA’s Orion Multi-Purpose Crew Vehicle as part of its space station program.

In an informal briefing with reporters here as a two-day meeting of European Space Agency (ESA) governments ended, French Research Minister Genevieve Fioraso said France had accepted that the Ariane 5 Midlife Evolution rocket, which Germany had supported and France had questioned, be developed and flown.
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 21, 2012, 15:52 »
A co z ATV? Czy udział ESA przy programie Orion oznacza, iż europejska kapsuła idzie w odstawkę?
Poza tym NASA się ucieszy, że odpadnie jej budowa i konstruowanie modułu napędowego dla MPCV  ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 21, 2012, 16:51 »
A co z ATV? Czy udział ESA przy programie Orion oznacza, iż europejska kapsuła idzie w odstawkę?
Poza tym NASA się ucieszy, że odpadnie jej budowa i konstruowanie modułu napędowego dla MPCV  ;)

Hmm - rzeczywiście - nie było ani słowa o kontynuowaniu ATV, poza modułem serwisowym dla MPCV...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 21, 2012, 17:13 »
Hmm - rzeczywiście - nie było ani słowa o kontynuowaniu ATV, poza modułem serwisowym dla MPCV...

Tak sobie myślę, iż zespół z ATV teraz będzie pracował nad serwisowym modułem Oriona i dlatego nikt nie protestował, iż o ATV nic się nie wspomina. Chyba Włosi teraz będą trudzić się nad budową i przygotowywaniem statków księżycowych  ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 21, 2012, 17:13 »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 21, 2012, 19:13 »

Potrzebny jest jakis pchacz. Albo chca zastapic ATV zestawem rusko-japonskim albo rozwiazanie dla  MPCV bedzie na tyle wielozadaniowe, ze to tez bedzie potrafic robic albo ... zakladaja, ze VASIMR zadziala za 2-3 lata;-) Ostatnie byloby dosc nieprawdopodobne ...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 22, 2012, 10:22 »
Potrzebny jest jakis pchacz. Albo chca zastapic ATV zestawem rusko-japonskim albo rozwiazanie dla  MPCV bedzie na tyle wielozadaniowe, ze to tez bedzie potrafic robic albo ... zakladaja, ze VASIMR zadziala za 2-3 lata;-) Ostatnie byloby dosc nieprawdopodobne ...

Mam nadzieję, że moduł serwisowy dla MPCV będzie na tyle uniwersalny, że przejmie rolę po ATV....

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 22, 2012, 10:53 »

Mam nadzieję, że moduł serwisowy dla MPCV będzie na tyle uniwersalny, że przejmie rolę po ATV....
Wiesz, ja tak sobie to wymyslilem. Nigdzie o czyms takim nie czytalem. Choc cos takiego mogloby byc bardzo prawdopodobne.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 22, 2012, 12:41 »
Wiesz, ja tak sobie to wymyslilem. Nigdzie o czyms takim nie czytalem. Choc cos takiego mogloby byc bardzo prawdopodobne.

Adam, wiem, ze to Twoja koncepcja a nie wiadomość z sieci. Inaczej to byłbyś o tym wyraźnie napisał a przynajmniej dał linka ;-)
Ja ze swej strony też teoretyzuję. Dziwne byłoby gdyby Włosi zostając na lodzie nie protestowaliby na Radzie ESA. A, że tak nie czynili domyślam się, że mają ku temu powody np. udział w budowie Oriona  :)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 22, 2012, 13:45 »

Adam, wiem, ze to Twoja koncepcja a nie wiadomość z sieci. Inaczej to byłbyś o tym wyraźnie napisał a przynajmniej dał linka ;-)
Ja ze swej strony też teoretyzuję. Dziwne byłoby gdyby Włosi zostając na lodzie nie protestowaliby na Radzie ESA. A, że tak nie czynili domyślam się, że mają ku temu powody np. udział w budowie Oriona  :)
Wlosi  zyskuja na budowie Vegi:
http://www.flightglobal.com/news/articles/esa-gets-green-light-for-new-heavy-launcher-and-nasa-crew-vehicle-collaboration-379355/?cmpid=SOC|FGFG|twitterfeed|FG_space&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 22, 2012, 20:54 »
Niestety tego się spodziewałem bo od dawna w ESA brakowało pieniędzy na jakieś ciekawe kontynuowanie programu ATV  :( Oby chociaż przynajmniej z tym modułem serwisowym dla MPCV coś wyszło bo nie bardzo chce mi się wierzyć w możliwości realizowania teraz bardziej ambitnego pomysłu  :-\ No ale obym się mylił.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 22, 2012, 23:56 »
Chyba doszło do przełomu w rozmowach i negocjacjach na Radzie. W skrócie - Ariane 6, ograniczone prace przy Ariane 5 ME, ISS do 2020 roku (przynajmniej) z europejskim udziałem i moduł serwisowy dla MPCV Oriona.

Kompletna porażka Niemców. Byłem kilka miesięcy temu w Astrium i rozmawiałem z ludźmi odpowiedzialnymi rozwój Ariane, w szczególności górnych stopni. Bardzo im zależało na modernizacji obecnej rakiety, podczas gdy Francuzi nalegali na budowę nowej. Ta druga opcja jest znacznie bardziej kosztowna, co owocuje cięciami, m.in. lądownika księżycowego (też miał budowany przez Niiemców). Można się spodziewać wielu zwolnień w Bremie, zarówno w Astrium, jak i DLR.

No wlasnei ciekawe, ale niektorzy twierdza cos innego, przyznam mam zagwozdke jak to rozumiec:
http://www.spacenews.com/article/germany-wins-battle-over-ariane-esa-space-station-role#.UKzB2LY_Bal

Germany Wins Battle over Ariane, ESA Space Station Role
Nov. 21, 2012

NAPLES, Italy—The French government appears to have buckled to German demands on key European space programs on Nov. 21, accepting that an enhanced Ariane 5 rocket will be developed to completion for a first flight in 2017 and that Europe contribute to NASA’s Orion Multi-Purpose Crew Vehicle as part of its space station program.

In an informal briefing with reporters here as a two-day meeting of European Space Agency (ESA) governments ended, French Research Minister Genevieve Fioraso said France had accepted that the Ariane 5 Midlife Evolution rocket, which Germany had supported and France had questioned, be developed and flown.

No, z tego wynika, że to właśnie Niemcy są najlepiej "ustawieni" rezultatami tej Rady Ministerialnej. O Ariane 6 na razie nie ma żadnej mowy (do tematu ma być powrót w 2014 roku), tymczasem na modernizację Ariane 5 przeznaczone będzie teraz trochę kasy. Decyzja o udziale ESA w budowie modułu serwisowego dla Oriona jest dla Niemców bardzo pomyślna - w końcu większość elementów modułu serwisowego ATV powstawało u naszych zachodnich sąsiadów.

Wyczytałem na SFN, że ESA dostarczy moduł serwisowy dla Oriona na pierwszy, bezzałogowy lot w 2017 roku. Wstępna umowa już jest. Dedykowana pomiędzy ESA i NASA ma być zawarta w przeciągu najbliższych kilku miesięcy. W ten sposób zostanie wyrównana zapłata za koszty utrzymania stacji ISS przez ESA w okresie 2017-2020 (do 2017 roku spłacamy* te koszty poprzez loty statków ATV z zaopatrzeniem - ostatni ATV-5 ma polecieć za dwa lata). Ja bym się odważył sądzić, iż poprzez takie zagranie Europa ustawia się najlepiej jak to tylko możliwe w obecnej dobie kryzysu - jednocześnie będziemy korzystać* z ISS oraz "zaklepujemy" sobie przynajmniej jedno z czterech miejsc w Orionie na przyszłe loty poza otoczenie Ziemi. Dla Europejczyków to dobry deal.

Na pierwsze dwa lata rozwoju modułu serwisowego dla Oriona przeznaczone będzie 320 mln dolarów. O przeznaczeniu kolejnych 260 mln dolarów zadecydują włodarze na kolejnej Radzie Ministerialnej w 2014 roku. Po dodaniu tych dwóch wartości powstaje nam koszt operacyjnego działania stacji ISS do pokrycia przez ESA w 2017-2020  (to 580 mln dolarów).

*W końcu Polska w ESA! :D

velo

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 23, 2012, 00:10 »
Co do ATVa i Oriona to owa umowa umacnia program Flexible path, ciut trudniej będzie ubić projekt - ze względu na "dobro umów międzynarodowych".

Choć ja akurat byłem zwolennikiem przekształcenia ATV w kierunku samodzielnego europejskiego statku załogowego

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 23, 2012, 08:58 »
Choć ja akurat byłem zwolennikiem przekształcenia ATV w kierunku samodzielnego europejskiego statku załogowego

Wszystkim nam by się to podobalo, gdyby powstał taki statek. Ale czy byłby na niego zbyt? ESA dla swoich celów - jeśli idzie o loty na ISS - nie potrzebuje więcej niż jedno miejsce na rok. W turystyce chyba ESA i tak nie przebije amerykańskich prywaciarzy. Zanim taki statek by powstał, jeden-dwa prywatne statki powinny już być na chodzie.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 23, 2012, 09:16 »

Wszystkim nam by się to podobalo, gdyby powstał taki statek. Ale czy byłby na niego zbyt? ESA dla swoich celów - jeśli idzie o loty na ISS - nie potrzebuje więcej niż jedno miejsce na rok. W turystyce chyba ESA i tak nie przebije amerykańskich prywaciarzy. Zanim taki statek by powstał, jeden-dwa prywatne statki powinny już być na chodzie.
Dokladnie, jakos srednio sie wszyscy chcieli zdecydowac przy tych kosztach. Ale pamietajcie, ze sojuz juz startuje z Kourou, prace nad zrobieniem z niego statku zalogowego juz jakis zostaly przeprowadzone. Wiec moze nie nalezalo sie spodziewac aby taka przerobka ATV nastapila. Powoli zaczyna dzialac jakas tam konkurencja mozliwe, ze w perspektywie kilku lat ceny na loty zalogowe spadna. A turystyka? Eee, ona na razie nie istnieje, nawet Sarah Brightman nie leci, choc ostatnio mocno zapowiadano jej lot.
Z powazaniem
                        Adam Przybyla

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 23, 2012, 09:25 »
Adamie, Sojuz załogowy lata z Bajkonuru, a nie z Kourou. Wyrzutnie w Kourou mają inną charakterystykę i jedyne studia jakie zrobiono to dla Ariane 5 i Oriona chyba w 2008/2009 roku. Wówczas wyszło, że dość ograniczone możliwości startowe są, szczególnie ze strony infrastruktury naziemnej.

PS. Jeśli masz jakieś informacje o odwołanym locie pani Brightman, to daj o tym informacje w odpowiednim wątku. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 23, 2012, 09:25 »