Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2013)  (Przeczytany 237957 razy)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2013)
« Odpowiedź #120 dnia: Maja 30, 2013, 21:48 »
Następny rosyjski spacer kosmiczny kosmonautów Jurczychina i Misurkina zaplanowany jest na poniedziałek 24.06.2013 roku na godzinę 16:35 CEST.

Wg słów szefa korporacji Energia Witalija Łopoty 6-ciogodzinny szybki schemat połączenia Sojuzów z MSK ma być standardem po czasie połączenia następnej załogi MSK we wrześniu!

Dwóch łysoni na pokładzie MSK ;)

Szkoda tylko, że Luca nosi plakietkę ESA z 19 flagami państw członkowskich BEZ POLSKIEJ ;(
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2013, 23:36 wysłana przez mss »
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #121 dnia: Czerwca 05, 2013, 13:46 »
Karen Nyberg przesłała śliczne zdjęcie krawędzi Ziemi. Czekamy na więcej takich fotek! :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #122 dnia: Czerwca 11, 2013, 23:32 »
Karen Nyberg przesłała śliczne zdjęcie krawędzi Ziemi. Czekamy na więcej takich fotek! :)

Zdjęcie chyba z jakiegoś półmroku - albo to efekt obróbki :) W każdy razie ISS jeszcze bodajże do dzisiaj znajdowała się w ciągłym oświetleniu przez Słońce.

Z innych newsów dzisiaj (a tutaj taka cisza!) - od ISS odcumował Progress 51P - to ten statek, któremu nie rozłożyła się jedna z anten KURS. I co ciekawe dzisiaj w czasie odcumowania odskoczyła ona na swoje miejsce! :P Interesujące jest też to, że informacja o tym nie podana została w żadnych mediach (wiemy o tym jedynie z forów, gdzie uchwycili jak pada takie stwierdzenie na NASA TV, chociaż chyba nie tylko, bo ludzie z rosyjskiego forum NK mają też inne źródła).

Teraz warto oczekiwać na pierwsze komentarze odnośnie stanu potencjalnie uszkodzonego (przez nierozłożoną antenę KURS) elementu LRR przy węźle cumowniczym Zwiezdy. Element ten będzie potrzebny podczas cumowania ATV-4 do ISS za 4 dni.

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
« Odpowiedź #123 dnia: Czerwca 12, 2013, 09:49 »
Szukałem, ale coś bez efektu. Czy jest gdzieś wideo z momentu otwarcia się zablokowanej anteny?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #123 dnia: Czerwca 12, 2013, 09:49 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #124 dnia: Czerwca 12, 2013, 12:46 »
Szukałem, ale coś bez efektu. Czy jest gdzieś wideo z momentu otwarcia się zablokowanej anteny?

Niestety też nie napotkałem takiego filmu, a przed chwilą prześwietliłem NSF. Nie ma nawet zdjęć z momentu odcumowania tego Progressa - możliwe, że jest jeszcze za wcześnie i nie wrzucili fotek do sieci.

Tymczasem w załączniku wrzucam malownicze zdjęcie Ziemi z panelami słonecznymi, a poniżej "niezwykłe" ujęcie fryzjerskie na przykładzie Cassidy'ego z SEAL'sów ;D

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #125 dnia: Czerwca 12, 2013, 18:46 »
Na razie opublikowano tylko cień rozkładającej się anteny Progressa:

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #126 dnia: Czerwca 12, 2013, 19:01 »

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
« Odpowiedź #127 dnia: Czerwca 13, 2013, 10:37 »
Całość z NASA TV: Expedition 36 - Progress M-19M/51 Undocking - June 11

Wolałbym zobaczyć całą akcję z innej perspektywy.  :(

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #128 dnia: Czerwca 16, 2013, 06:25 »
Mam takie pytanko, na który rok przewidziane jest wystrzelenie kolejnego rosyjskiego modułu no i ewentualnie jak daleko są posunięte prace w przygotowaniach do wystrzelenia tegoż modułu?
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #129 dnia: Czerwca 16, 2013, 08:20 »
Mam takie pytanko, na który rok przewidziane jest wystrzelenie kolejnego rosyjskiego modułu no i ewentualnie jak daleko są posunięte prace w przygotowaniach do wystrzelenia tegoż modułu?
            ... cytata: http://spaceexp.tumblr.com/post/48041932057/artists-impression-showing-the-european-robotic
"The MLM module will be launched on a Proton rocket in December, 2013." Inne zrodla ten termin potwierdzaja:
http://www.enewspf.com/latest-news/science/space/43535-esa-astronaut-luca-parmitano-arrives-at-space-station.html
"As a flight engineer, Luca will take part in docking ESA’s fourth Automated Transfer Vehicle, Albert Einstein, which is set for launch on 5 June. ATVs are the largest supply vessels for the Station in service today, delivering essential cargo, performing regular orbit reboosts and capable of manoeuvring the 420-tonne complex out of the way of hazardous space debris.

Luca will also be closely involved in berthing other supply vessels during his mission: Japan’s HTV, SpaceX’s Dragon and Orbital Science Corporations’s new Cygnus.

Further highlights of his Volare mission include two spacewalks to replace a camera mounted on Japan’s Kibo laboratory and retrieve science payloads. One spacewalk will prepare for the arrival of Russia’s Multipurpose Laboratory Module later this year. The new module will arrive with the ERA European Robotic Arm, the first arm able to move around the Station’s exterior."
Z powazaniem
                                                                                        Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #130 dnia: Czerwca 16, 2013, 09:36 »
widzę, że MLM wskoczy w miejsce dotychczasowego minimodułu, który zacymowany jest do węzła ZARYa. Czy czasem nie miało być tak, że MLM wskakuje w miejsce PIRS'a (czyli w dolny węzeł ZVEZD'y?)
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #131 dnia: Czerwca 16, 2013, 19:53 »
W związku z dzisiajszą 50 rocznicą lotu pierszej kobiety w kosmos warto podać link do statystyk udziału kobiet w misjach kosmicznych => klik tutaj!

Do dnia dzisiajszego 57 kobiet wzięło udział w misjach kosmicznych! Teraz są 2 kobiety, które świetują tą okrągłą rocznicę na orbicie okołoziemskiej: Amerykanka Karen Nyberg (przy okazji 50. kobieta na orbicie) oraz 2ga Chinka Wang Yaping.

Oto przesłanie z orbity Amerykanki:

« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2026, 18:23 wysłana przez mss »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #132 dnia: Czerwca 17, 2013, 13:10 »
Właz do ATV-4 otwarty. Poniżej grafika związana z tym włazem. :)

Offline Hermes

• Weteran
« Odpowiedź #133 dnia: Czerwca 17, 2013, 13:55 »
Witam,

z przedstawionej wcześniej tabeli wynika, że Rosjanki nie latają od ponad 15 lat (ostatni lot w 1997 roku). I chyba jeszcze jakiś czas latać nie będą...

Przy okazji przypomnienie:
 pierwszy lot wahadłowca "Columbia" - dokładnie 20 lat po Gagarinie.
 pierwszy lot Amerykanki (Saly Ride) - niemal dokładnie 20 lat po Tirereszkowej (18.06,1983)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #134 dnia: Czerwca 17, 2013, 16:29 »
Następną Rosjanką na orbicie ma być Jelena Sierowa pod koniec września 2014 roku, a jeszcze następną kobietą Włoszka Samantha Cristoforetti. Tak więc ostatnio 2 kobiety rocznie na orbicie !

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #134 dnia: Czerwca 17, 2013, 16:29 »