Autor Wątek: Dawn  (Przeczytany 293677 razy)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
Odp: Dawn
« Odpowiedź #390 dnia: Lutego 26, 2015, 00:18 »
Niesamowite zdjęcie! Czy to efekt "cereso-wulkanizmu-lodowego" czy też odsłonięcie lodu z wewnętrznej warstw Ceresa?

wątpię aby te obiekty o wyjątkowo wysokim albedo miały coś wspólnego z lodem. Zdecydowanie prędzej skojarzyłbym tę barwę z bardzo świeżym kraterem, który odsłonił potężny kawałek skały macierzystej z b.jasnymi pokładami krzemianów. Za lodem - moim rzecz jasna skromnym zdaniem - nie przemawia przede wszystkim położenie krateru względem osi rotacji. Nie znajduje się on w trwałym zacienieniu, ale - przynajmniej patrząc na fotografię i analizując wcześniejsze animacje rotacji Ceres - wynika, że ów jasny obiekt znajduje się w rejonie równika. Oczywiście bardzo chciałbym się mylić, gdyż perspektywa odkrycia lodu - pytanie jeszcze jakiego - jest o wiele bardziej atrakcyjna niż kolejne "grzebanie" w pokładach czystej skały.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #391 dnia: Lutego 26, 2015, 02:38 »
A pomyśleć, że w mało brakowało, żeby misja Dawn nie wystartowała w 2007 roku z powodu przekroczenia budżetu  ::)
Tylko kto dziś o tamtych pieniążkach pamięta, patrząc na zdjęcia Ceres ujawniające nam nowy dla nas świat?  :D

A poza tym, czy lód na powierzchni Ceres wystawiony na działanie promieni słonecznych będzie sublimować? Jaką temperaturę osiąga oświetlony grunt na Ceres? 
« Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2015, 02:40 wysłana przez ekoplaneta »

Offline KEP

• Pełny
« Odpowiedź #392 dnia: Lutego 26, 2015, 09:52 »
Zdjęcie BOMBA! Jak dla mnie to nie Ceresowy wulkan, tylko krater i to dosyć głęboki. Ale rzeczywiście, najbardziej intrygująca jest ta jasna część w jego centrum, ciekawe.
Nie wierz w cuda, polegaj na nich.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #393 dnia: Lutego 26, 2015, 10:17 »
Niesamowite zdjęcie! Czy to efekt "cereso-wulkanizmu-lodowego" czy też odsłonięcie lodu z wewnętrznej warstw Ceresa?

IMO centralne położenie w środku krateru uderzeniowego nie może być przypadkowe.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #393 dnia: Lutego 26, 2015, 10:17 »

Borys

• Gość
« Odpowiedź #394 dnia: Lutego 26, 2015, 10:24 »
wątpię aby te obiekty o wyjątkowo wysokim albedo miały coś wspólnego z lodem. Zdecydowanie prędzej skojarzyłbym tę barwę z bardzo świeżym kraterem, który odsłonił potężny kawałek skały macierzystej z b.jasnymi pokładami krzemianów. Za lodem - moim rzecz jasna skromnym zdaniem - nie przemawia przede wszystkim położenie krateru względem osi rotacji. Nie znajduje się on w trwałym zacienieniu, ale - przynajmniej patrząc na fotografię i analizując wcześniejsze animacje rotacji Ceres - wynika, że ów jasny obiekt znajduje się w rejonie równika.

Ceres jest już dość daleko od Słońca, temperatury nigdy nie podnoszą się powyżej -40oC, a i to na regolicie, który jest dobrym izolatorem. Na lodzie (wysokie albedo, duża pojemność cieplna i przewodnictwo) równikowym wątpię, by temperatury przekraczały -80oC. Przy takich temperaturach sublimacja nie jest specjalnie szybka. Wiadomo też nie od dzisiaj, że Ceres paruje.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #395 dnia: Lutego 26, 2015, 10:29 »
Że na Ceres jest dużo lodu a na powierzchni dużo minerałów uwodnionych i glinokrzemianów (jak w chondrytach) to wiadomo od zawsze.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #396 dnia: Lutego 26, 2015, 10:42 »
Jeden z komentarz w sieci (pracy nie widziałem, ale skrót abstraktu może być wskazówką):

Michael Küppers 1, Laurence O’Rourke 1, Dominique Bockele ́e-Morvan 2, Vladimir Zakharov 2, Seungwon Lee 3, Paul von Allmen 3, Benoˆıt Carry1,4, David Teyssier1, Anthony Marston1, Thomas Mu ̈ller5 , Jacques Crovisier2 , M. Antonietta Barucci & Raphael Moreno 2
Localized sources of water vapour on the dwarf planet (1) Ceres
23 JANUARY 2014 | VOL 505 | NATURE | 525

From the Abstract
[..]"Here we report the detection of water vapour around Ceres, with at least 10^{26} molecules being produced per second, originating from localized sources that seem to be linked to mid-latitude regions on the surface 14,15."

References
14. Carry, B. et al. Near-infrared mapping and physical properties of the dwarf-planet Ceres. Astron. Astrophys. 478, 235–244 (2008).

15. Carry,B.etal.The remarkable surface homogeneity of the Dawn mission target(1) Ceres. Icarus 217, 20–26 (2012).

Sugeruje to powiązanie z atmosferą wodną Ceres?

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #397 dnia: Lutego 26, 2015, 12:32 »
Zastanawia mnie czy te błyszczące punkty to lód czy jakiś  inny "fenomen"?? nie mogę się doczekać tej kołowej orbity 375 km!!! zdjęcia będą niesamowite:))

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #398 dnia: Lutego 26, 2015, 14:56 »
Zastanawia mnie czy te błyszczące punkty to lód czy jakiś  inny "fenomen"?? nie mogę się doczekać tej kołowej orbity 375 km!!! zdjęcia będą niesamowite:))

powiedzmy wprost, że to czasza radioteleskopu ;)
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #399 dnia: Lutego 26, 2015, 15:41 »
powiedzmy wprost, że to czasza radioteleskopu ;)

Po prostu baza Obcych  ;D

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #400 dnia: Lutego 26, 2015, 15:49 »
Może to relikt pradawnej cywilizacji Ziemskiej? ;) Ah, taka mała kropka, a tak dużo spekulacji! :)

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #401 dnia: Lutego 27, 2015, 13:15 »
To nie jest po prostu lod na dnie glebokiego krateru... albo np. odsloniety przez uderzenia kolejnego, mniejszego meteorytu (ktory rozpadl sie na dwa)?

Gronostaj

• Gość
« Odpowiedź #402 dnia: Lutego 27, 2015, 14:21 »
Ja jednak stawiam na światło z podziemnej bazy obcej cywilizacji

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #403 dnia: Lutego 27, 2015, 15:16 »
Ja jednak stawiam na światło z podziemnej bazy obcej cywilizacji

To tak słabo się ukrywają przed nami? A może dojrzeliśmy już do Kontaktu a tam na dnie krateru stoi śnieżnobiały Monolit?  ;)

Gronostaj

• Gość
« Odpowiedź #404 dnia: Lutego 27, 2015, 15:18 »
Skądś muszą te latające spodki do nas wylatywać ;)
A może monolit wskaże nam drogę do...  Plutona :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #404 dnia: Lutego 27, 2015, 15:18 »