Autor Wątek: Załogowy oblot Marsa (bez wchodzenia na orbitę) w 2018/2019  (Przeczytany 67683 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Odp: Załogowy oblot Marsa (bez wchodzenia na orbitę) w 2018/2019
« Odpowiedź #135 dnia: Lutego 28, 2013, 17:23 »
Bryle ci nie potrzebne ale weź se troche logiki:"chinczycy tam wyladuja w tym roku".Z kontekstu twojej wypowiedzi i podekscytowania mozna pomyslec mylnie ze lądują zalogowo.A skoro to tylko łazik to nie ma sie co podniecac,wstrząsu wielkiego w NASA to nie wywola(niestety) ,to nie lata 60te.
             .... nic takiego nie wynika, kilk lat taemu udalo im sie osiagnac zalogowo LEO, nie maja co marzyc co najmniej przez najblizsze 10-15 lat o oblocie Ksiezyca a co dopiero o ladowaniu. Bezzalogowao natomiast nie widze problemu. IMHO, program Luna, made in china, zaczynaja juz w tym roku;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                                                              Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2013, 17:40 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #136 dnia: Lutego 28, 2013, 17:43 »
Tutaj znalazłem trochę więcej informacji na temat tej planowanej misji. Są też pewne szczegóły techniczne dotyczące konstrukcji statku

Dennis Tito announces crewed Mars flyby – requires technical advances
http://www.nasaspaceflight.com/2013/02/tito-announces-crewed-mars-technical-advances/
http://www.space.com/19985-private-mars-mission-flyby-dennis-tito-infographic.html
http://www.space.com/19982-private-mars-mission-gallery-inspiration.html

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #137 dnia: Lutego 28, 2013, 19:01 »
             ... spokojnie, Ksiezyc bedzie w modzie jak chinczycy tam wyladuja w tym roku;-) Co obstwiacie za reakcje ze strony reszty swiata?;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                                                                            Adam Przybyla

Admie, Chińczycy nic nie wyładują na Księżycu w tym roku, bo niby co by mieli wyładowywać i z czego?!

↓↓
The Dark Side of the Moon

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #138 dnia: Lutego 28, 2013, 19:55 »
             ... spokojnie, Ksiezyc bedzie w modzie jak chinczycy tam wyladuja w tym roku;-) Co obstwiacie za reakcje ze strony reszty swiata?;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                                                                            Adam Przybyla

Admie, Chińczycy nic nie wyładują na Księżycu w tym roku, bo niby co by mieli wyładowywać i z czego?!

↓↓
              .... a to niby czyje jest, jak nie chinskie: http://en.wikipedia.org/wiki/Chang%27e_3

Z powazaniem
                                                                                                                                                                              Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2013, 19:57 wysłana przez Adam.Przybyla »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #138 dnia: Lutego 28, 2013, 19:55 »

Offline Jacob

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #139 dnia: Lutego 28, 2013, 20:39 »
Ta cała idea jest dla mnie tak śmieszna że aż głupia. Ciekawe czy w przyszłym roku ktoś wymyśli lot do Alfa Centauri. Może w 2022? :| Do tego proponuję mężczyznę i ośmiornice na załogę.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #140 dnia: Lutego 28, 2013, 20:48 »
              .... a to niby czyje jest, jak nie chinskie:

Dobre!
Radku, niewiele tu wskórasz...

Offline Wuzetek

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #141 dnia: Lutego 28, 2013, 20:56 »
Ta cała idea jest dla mnie tak śmieszna że aż głupia. Ciekawe czy w przyszłym roku ktoś wymyśli lot do Alfa Centauri. Może w 2022? :| Do tego proponuję mężczyznę i ośmiornice na załogę.

Tu się nie zgodzę. Pomysł jest praktycznie niemożliwy do zrealizowania, głównie ze względów finansowych, ale to nie znaczy, że jest śmieszny, czy głupi. Nawet jeśli się nie uda, jest nadzieja, że przyspieszy rozwój technologii "habitatowych".

Offline eRKa

• Pełny
  • Windą do nieba :)
« Odpowiedź #142 dnia: Lutego 28, 2013, 21:46 »

Hehe czemu akurat ośmiornicę? Bo ma kilka macek zamiennych? :) A tak na poważnie załogowa misja na marsa za 5 lat to jest samobójstwo dla tych ludzi. Nie wiem dlaczego, ale ciągle kojarzy mi się z tym pomysłem misja Apollo 13. Może dlatego, że również skończyło się tylko oblotem ciała niebieskiego. Różnica polega na tym że do księżyca mamy "o rzut beretem" a wszyscy wiedzą jak się skończyło. Astronauci po raptem 6 dniach z duszą na ramieniu cudem żywi powrócili na ziemię. Gdzie tam do 500 dni. Jak już załogowo to tylko księżyc a jeśli już koniecznie gdzieś ciut dalej to tylko porządnym i sprawdzonym statkiem. Wszystko jest cacy jak działa a jak zaczyna się psuć to i zaczyna się horror.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Lutego 28, 2013, 22:07 »
A tak na poważnie załogowa misja na marsa za 5 lat to jest samobójstwo dla tych ludzi.

Technicznie jest to jak najbardziej możliwe, i to w wyznaczonej perspektywie czasowej. Inna sprawa to pieniądze, których w wystarczającej ilości zainteresowani nie mają.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Lutego 28, 2013, 22:08 »
Ta cała idea jest dla mnie tak śmieszna że aż głupia. Ciekawe czy w przyszłym roku ktoś wymyśli lot do Alfa Centauri.

O, ja wymyśliłem już jakiś czas temu, ale kto by tam słuchał...

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #145 dnia: Lutego 28, 2013, 23:15 »
Ciekawe czy w przyszłym roku ktoś wymyśli lot do Alfa Centauri. Może w 2022? :|
Dlaczego nie? Jesli tylko data powrotu nikogo nie przeraza - okolo roku 330000 i ochotnicy sie znajda to lecimy.  ;)

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #146 dnia: Marca 18, 2013, 08:50 »

Jeszcze bardziej głupie to są Mars Direct czy misje wzorcowe NASA bo chcą do lotów na Marsa zaprząc nie istniejące systemy i technologie oraz (przede wszystkim) nie istniejące fundusze przy których koszty tego oblotu to drobniaki na lody.
Jest to pierwsza załogowa wyprawa marsjańska która wydaje mi się być realna finansowo i technologicznie (że szalenie ryzykowna to co innego - ja się nie wybieram:).
Tyle że ze względów bezpieczeństwa ja bym ilośc statków nieco pomnożył - wysłał nie tylko habitat załogowy z Dragonem ale i drugi jeszcze jako ewentualny support (tak żeby leciał sobie w odległości 3 dni drogi Dragonem od właściwego) i jeszcze ze dwa transportowe Dragony wyładowane czym się da i lecące w formacji z tymi habitatami.
Tyle że to wszystko gdybanie bo 2018 tuż tuż a to tylko pomysł.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #147 dnia: Marca 18, 2013, 09:01 »

Jeszcze bardziej głupie to są Mars Direct czy misje wzorcowe NASA bo chcą do lotów na Marsa zaprząc nie istniejące systemy i technologie oraz (przede wszystkim) nie istniejące fundusze przy których koszty tego oblotu to drobniaki na lody.
Jest to pierwsza załogowa wyprawa marsjańska która wydaje mi się być realna finansowo i technologicznie (że szalenie ryzykowna to co innego - ja się nie wybieram:).
Tyle że ze względów bezpieczeństwa ja bym ilośc statków nieco pomnożył - wysłał nie tylko habitat załogowy z Dragonem ale i drugi jeszcze jako ewentualny support (tak żeby leciał sobie w odległości 3 dni drogi Dragonem od właściwego) i jeszcze ze dwa transportowe Dragony wyładowane czym się da i lecące w formacji z tymi habitatami.
Tyle że to wszystko gdybanie bo 2018 tuż tuż a to tylko pomysł.
               ... a co bedzie jak na jednym statku padnie WC a w drugim dostarczanie tlenu?;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                 Adam Przybyla

Offline Stazx

• Pełny
  • Arkady Darell
« Odpowiedź #148 dnia: Marca 19, 2013, 03:49 »
Jak to co? Do WC będą szli spacerem... kosmicznym :)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #149 dnia: Kwietnia 06, 2013, 23:58 »
               ... a co bedzie jak na jednym statku padnie WC a w drugim dostarczanie tlenu?;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                 Adam Przybyla

Nic nie "bedzie", co najwyżej coś będzie.
Ale w ogóle co to są za pytania w obliczu oblotu Marsa? Jeszcze w 1961 roku, w wyścigu Formuły 1 o GP Włoch na torze Monza kilka chwil po starcie doszło do wypadku, w którym śmierć poniósł kierowca i 15 widzów. Wyścigu NIE PRZERWANO, kierowcy nadal się ścigali gdy z toru wywożono ciała ofiar. Czy tak też ma być dziś? Nie, to oczywiste, bo umiemy zabezpieczyć wyścig lepiej. Ale lotu na Marsa nie umiemy, czy to znaczy, że mamy rezygnować? Jak są chętni, to o co chodzi?
Można zadać też inne pytania. A co będzie jak w samolocie transatlantyckim rozleci się kadłub? Albo jak w samochodzie na autostradzie urwie się kierownica? A jak na spacerze przejedzie nas tramwaj?
Czy postulujesz wyłącznie siedzenie w domu? To w sumie też niebezpieczne: może wybuchnąć gaz, dom się może zawalić...
Dlaczego ludzie mają nie podejmować ryzyka?
The Dark Side of the Moon

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #149 dnia: Kwietnia 06, 2013, 23:58 »