Autor Wątek: Załogowy oblot Marsa (bez wchodzenia na orbitę) w 2018/2019  (Przeczytany 67710 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline magiczny

• Senior

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Załogowy oblot Marsa (bez wchodzenia na orbitę) w 2018/2019
« Odpowiedź #151 dnia: Kwietnia 16, 2013, 11:01 »
Ta cała idea jest dla mnie tak śmieszna że aż głupia. Ciekawe czy w przyszłym roku ktoś wymyśli lot do Alfa Centauri. Może w 2022? :| Do tego proponuję mężczyznę i ośmiornice na załogę.

Jeszcze bardziej głupie to są Mars Direct czy misje wzorcowe NASA bo chcą do lotów na Marsa zaprząc nie istniejące systemy i technologie oraz (przede wszystkim) nie istniejące fundusze przy których koszty tego oblotu to drobniaki na lody.
Jest to pierwsza załogowa wyprawa marsjańska która wydaje mi się być realna finansowo i technologicznie (że szalenie ryzykowna to co innego - ja się nie wybieram:).
Tyle że ze względów bezpieczeństwa ja bym ilośc statków nieco pomnożył - wysłał nie tylko habitat załogowy z Dragonem ale i drugi jeszcze jako ewentualny support (tak żeby leciał sobie w odległości 3 dni drogi Dragonem od właściwego) i jeszcze ze dwa transportowe Dragony wyładowane czym się da i lecące w formacji z tymi habitatami.
Tyle że to wszystko gdybanie bo 2018 tuż tuż a to tylko pomysł.
               ... a co bedzie jak na jednym statku padnie WC a w drugim dostarczanie tlenu?;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                 Adam Przybyla

dokowanie ? :))) - w każdym razie z dwóch złomów już coś się dla sklecić naprędce jakby co (ktoś tu za przykład podawał Apollo 13).

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #152 dnia: Kwietnia 16, 2013, 12:04 »
Ta cała idea jest dla mnie tak śmieszna że aż głupia. Ciekawe czy w przyszłym roku ktoś wymyśli lot do Alfa Centauri. Może w 2022? :| Do tego proponuję mężczyznę i ośmiornice na załogę.

Jeszcze bardziej głupie to są Mars Direct czy misje wzorcowe NASA bo chcą do lotów na Marsa zaprząc nie istniejące systemy i technologie oraz (przede wszystkim) nie istniejące fundusze przy których koszty tego oblotu to drobniaki na lody.
Jest to pierwsza załogowa wyprawa marsjańska która wydaje mi się być realna finansowo i technologicznie (że szalenie ryzykowna to co innego - ja się nie wybieram:).
Tyle że ze względów bezpieczeństwa ja bym ilośc statków nieco pomnożył - wysłał nie tylko habitat załogowy z Dragonem ale i drugi jeszcze jako ewentualny support (tak żeby leciał sobie w odległości 3 dni drogi Dragonem od właściwego) i jeszcze ze dwa transportowe Dragony wyładowane czym się da i lecące w formacji z tymi habitatami.
Tyle że to wszystko gdybanie bo 2018 tuż tuż a to tylko pomysł.
               ... a co bedzie jak na jednym statku padnie WC a w drugim dostarczanie tlenu?;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                 Adam Przybyla

dokowanie ? :))) - w każdym razie z dwóch złomów już coś się dla sklecić naprędce jakby co (ktoś tu za przykład podawał Apollo 13).
             ... ale drugi ma leciec w pewnej odleglosci ;-) To jak chcesz wykorzystac oba?;-) Tak pisal pomyslodawca;-))) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                                      Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #153 dnia: Kwietnia 17, 2013, 10:12 »
Pisałem że w formacji z transportowcami i tym drugim habitatem odległość 2-5 km. od poszczególnych jednostek to mozna RCSami "zweryfikować" a jak nie działają (bo to ich dotyczy hipotetyczna awaria) to można zdalnie naprowadzić drugi habitat lub transportowiec (który pełniłby tu funkcję holującego habitat LM-a w analogii z Apollo 13) poprzez system podobny jak ruskie TORU do zdalnego kierowania Progresami.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #153 dnia: Kwietnia 17, 2013, 10:12 »

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #154 dnia: Lipca 12, 2013, 23:31 »
Pojawiły się chyba jakieś kolejne doniesienia na temat tego projektu.

Niestety konkretów nadal brak i pewnie się ich nie doczekamy   :P

http://spaceindustrynews.com/inspiration-mars-sponsorships-astronaut-selection-process-and-the-future-of-human-space-travel/3732/

https://www.facebook.com/InspirationMarsFoundation?fref=ts

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #155 dnia: Sierpnia 22, 2013, 12:04 »
Pojawił się pierwszy konkret :)  - 10 tysięcy dolarów dla zwycięzcy konkursu na koncepcję misji Inspiration Mars. W zespołach mają brać udział przede wszystkim studenci:
http://www.kosmonauta.net/pl/edukacja/menu-artykuly-edukacja/stypendia/5753-2013-08-22-inspiration-mars-konkurs.html

Tak się zastanawia, czy na tym forum są studenci, którzy by chcieli w coś takiego się "pobawić". :)

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #156 dnia: Sierpnia 22, 2013, 12:20 »
Pojawił się pierwszy konkret :)  - 10 tysięcy dolarów dla zwycięzcy konkursu na koncepcję misji Inspiration Mars. W zespołach mają brać udział przede wszystkim studenci:
http://www.kosmonauta.net/pl/edukacja/menu-artykuly-edukacja/stypendia/5753-2013-08-22-inspiration-mars-konkurs.html

Tak się zastanawia, czy na tym forum są studenci, którzy by chcieli w coś takiego się "pobawić". :)

Trzymam ich za słowo, zobaczyć jak w 2018/19 ludzie lecą na Marsa byłoby super. Na Księżycu też od razu nie lądowano :D
Też jestem ciekaw czy na forum są jacyś studenci tym zainteresowani :D
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #157 dnia: Sierpnia 22, 2013, 16:04 »
10 tys. $ to kwota symboliczna. Bym im napisał - nie ma darmowych obiadów. Nigdy bym nie startował w tym konkursie. Jeżeli dobrze zrozumiałem  sens tekstu, to ta fundacja (która zawsze może przekształcić się w firmę) uzyska wszelkie prawa do wszystkich zgłoszonych pomysłów, innowacji i koncepcji ( i wcale nie musi tego wykorzystać akurat do lotu na Marsa, może dla przykładu w kosmicznym górnictwie). Za takie coś się płaci. Gdyby skorzystali z normalnie opłacanej ekipy fachowców, to musieliby wydać przynajmniej 1 mln.$ na tego typu zestaw opracowań.
Ciekaw jestem czy z bogatych krajów Europy Zachodniej będzie zgłoszony choć jeden projekt? Bo oni tam też bardzo twardo innowacje przeliczają na żywą gotówkę, i nie lubią rozdawać swoich pomysłów w charakterze prezentów.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2013, 16:06 wysłana przez Trafiony »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #158 dnia: Sierpnia 23, 2013, 09:06 »
10 tys. $ to kwota symboliczna. Bym im napisał - nie ma darmowych obiadów. Nigdy bym nie startował w tym konkursie. Jeżeli dobrze zrozumiałem  sens tekstu, to ta fundacja (która zawsze może przekształcić się w firmę) uzyska wszelkie prawa do wszystkich zgłoszonych pomysłów, innowacji i koncepcji ( i wcale nie musi tego wykorzystać akurat do lotu na Marsa, może dla przykładu w kosmicznym górnictwie). Za takie coś się płaci. Gdyby skorzystali z normalnie opłacanej ekipy fachowców, to musieliby wydać przynajmniej 1 mln.$ na tego typu zestaw opracowań.
Ciekaw jestem czy z bogatych krajów Europy Zachodniej będzie zgłoszony choć jeden projekt? Bo oni tam też bardzo twardo innowacje przeliczają na żywą gotówkę, i nie lubią rozdawać swoich pomysłów w charakterze prezentów.

Trafiony masz w 100% rację!!! Za pomysły dziś niestety powinno się płacić! Ale z drugiej strony student, którego koncepcja wygra chyba będzie miał niezłe szanse na znalezienie pracy w branży kosmicznego planowania, czyż nie?  ;) I to może mu się opłacić, nawet sprzedając pomysły za 10 tys zielonych. Z drugiej strony wołałbym, żeby studenci dostali więcej kasy.....
Przynajmniej mieliby łatwiejszy finansowy start w życie, co dziś nie jest tak łatwe, gdy się nie ma w rodzinie bogacza....
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2013, 11:02 wysłana przez Radek68 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #159 dnia: Sierpnia 23, 2013, 11:32 »
A ja się kompletnie nie zgodzę z Trafionym i Ekoplanetą. Naprawdę źle podchodzicie do tematu.

Konkurs jest na koncepcję. Trzeba tu wyraźnie zaznaczyć, że nie jest to żadna technologiczna innowacja, patent czy całościowy biznesplan, ale ogólny pomysł przeprowadzenia misji. Nikt nie przekazuje swojego patentu za 10 tysięcy czy rozwiniętego projektu. Tutaj warto zauważyć, że Trafiony błędnie rozróżnia pojęcia innowacji i koncepcji, wręcz stawiając je na równi - co jest bardzo złym tokiem rozumowania.

Tak nie jest - pomysł często niewiele znaczy, jak nie ma sensowego zakotwiczenia w realiach technicznych. Dlatego też często się wydaje, że jakiś pomysł jest świetny i genialny, a tymczasem po sprawdzeniu ograniczeń technologicznych okazuje się być bezsensowny.

Cel tego konkursu jest zupełnie inny i raczej bardziej będzie służyć "wyłowieniu" ciekawych pomysłów, które można by ewentualnie dołączyć do planu misji. O ile takie się pojawią - może być z nimi dość duży problem z uwagi na ograniczenia sprzętu jaki się planuje wykorzystać. Dopiero na ich podstawie może powstać "innowacja" - ale nie rozumiana tak jak Trafiony to sobie wymyślił. W tym przypadku owa "innowacja" byłaby co najwyżej atrakcyjnym dodatkiem do misji, ale pewnie w ziemskich zastosowaniach się nie przyjmie.

Poza tym jest raczej oczywiste, że jeśli Tito jest tak bogaty, na jakiego się kreuje, to bez problemu będzie mógł zamówić plan misji w jakiejś firmie. Albo zatrudnić osoby, które taki plan przygotują. Ten konkurs dla studentów jest zupełnie czymś innym. :P

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #160 dnia: Sierpnia 25, 2013, 23:33 »
Tak nie jest - pomysł często niewiele znaczy, jak nie ma sensowego zakotwiczenia w realiach technicznych. Dlatego też często się wydaje, że jakiś pomysł jest świetny i genialny, a tymczasem po sprawdzeniu ograniczeń technologicznych okazuje się być bezsensowny.

Dokładnie. Sam pomysł to nie wszystko i nie przeceniajmy jego wartości, bo obecnie istnieje tylu pomysłodawców na Ziemi, że nie ma sensu rozpatrywać czegoś w takich kategoriach. Dodam, że prócz sensownego zakotwiczenia w realiach technicznych (co z pewnością będzie tym weryfikowanym aspektem przez organizatorów), istotne jest też posiadanie odpowiednich ludzi, którzy będą w stanie zaproponować coś sensownego. Nie ma wątpliwości, że ludziom stojącym za wygraną koncepcją otwiera się wiele nowych drzwi i generalnie wyskok ponad całą społeczność.

Offline Lubański Robert

• Pełny
  • Mars Society Polska
« Odpowiedź #161 dnia: Sierpnia 28, 2013, 12:18 »
Miedzy pomysłem a jego realizacją jest wielka przepaść, którą tylko w nielicznych wypadkach udaje się pokonać. W polskich warunkach, gdzie branża kosmiczna dopiero powstaje, nawet najlepsze pomysły mają niewielkie szanse na realizację. Bezpośrednia zamiana tych pomysłów na gotówkę jest równie mało realna. Najlepszym sposobem na to, aby dobre pomysły nie poszły w zapomnienie jest ich prezentacja światu. Dla studentów z Polski tego typu konkursy to praktycznie jedyna szansa na prezentację swoich pomysłów ludziom i instytucjom z branży kosmicznej na całym świecie. To również szansa aby pokazać, że istnieje taki kraj jak Polska i że ma swoje aspiracje i potencjał w tej branży. Jeśli będziemy dobrzy to kasa sama przyjdzie z czasem.
Mam nadzieję, że powstanie przynajmniej jeden zespół, który pokusi się o udział w tym konkursie.

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #162 dnia: Sierpnia 28, 2013, 18:13 »

Dokładnie. Sam pomysł to nie wszystko i nie przeceniajmy jego wartości, bo obecnie istnieje tylu pomysłodawców na Ziemi, że nie ma sensu rozpatrywać czegoś w takich kategoriach.

Skoro to taka bezproblemowa kwestia, to niech chłopaki wynajmą za 10 tys.$ kogoś kto im opracuje ten pomysł, co to podobno nie ma aż takiej dużej wartości. Mam wrażenie że właśnie to jest najtrudniejsze. Bo powiedzmy program Shuttle na czym właściwie poległ? Przecież nie na stronie technicznej (która została pod koniec dopracowana), tylko na złej ogólnej koncepcji. Technikalia można szlifować, natomiast jak się wejdzie w ślepą uliczkę, to już tylko pozostaje odważna decyzja i skasowanie programu.
A ja pamiętam z przed lat termin "drenaż mózgów". Dotyczył ściągania przez USA do siebie z całego świata najlepszych fachowców, wykształconych przez innych. USA oferowały wtedy tym fachowcom znakomite warunki pracy i wynagrodzenie, na które oni nie mogli liczyć u siebie. Obecnie termin został zapomniany, bo zjawisko zanikło niemal zupełnie. Nawet chińscy fachowcy ostatnio masowo wrócili do siebie, już nie mówiąc o starej UE, czy Japonii. Natomiast Polska jest jednym z nielicznych krajów, który posiadając wielu dobrych fachowców jest generalnie niezainteresowany ich wykorzystaniem, więc muszą się tułać po świecie. No żenada, i to od bardzo, bardzo wielu lat. Rządy się zmieniają, a system trwa.

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #163 dnia: Sierpnia 28, 2013, 21:21 »
Bo powiedzmy program Shuttle na czym właściwie poległ? Przecież nie na stronie technicznej (która została pod koniec dopracowana), tylko na złej ogólnej koncepcji.
Koncepcja była dobra na cel na który została opracowana - budowa ISS.
Dotyczył ściągania przez USA do siebie z całego świata najlepszych fachowców, wykształconych przez innych. USA oferowały wtedy tym fachowcom znakomite warunki pracy i wynagrodzenie, na które oni nie mogli liczyć u siebie. Obecnie termin został zapomniany, bo zjawisko zanikło niemal zupełnie.
Nie wiem czy znikło, raczej nie,wystarczy sie przejść po roznych laboratoriach - mnóstwo elementu europejsko-azjatyckiego (w moim Ames naprzyklad), po prostu sie duzo mniej o tym mówi. Poza tym model sie tez trochę mogl zmienić - ci azjatyccy 'fachowcy' przyjeżdżają sie najpierw kształcić w USA i tu często zostają.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #164 dnia: Sierpnia 28, 2013, 21:33 »

Dokładnie. Sam pomysł to nie wszystko i nie przeceniajmy jego wartości, bo obecnie istnieje tylu pomysłodawców na Ziemi, że nie ma sensu rozpatrywać czegoś w takich kategoriach.

Skoro to taka bezproblemowa kwestia, to niech chłopaki wynajmą za 10 tys.$ kogoś kto im opracuje ten pomysł, co to podobno nie ma aż takiej dużej wartości. Mam wrażenie że właśnie to jest najtrudniejsze. Bo powiedzmy program Shuttle na czym właściwie poległ? Przecież nie na stronie technicznej (która została pod koniec dopracowana), tylko na złej ogólnej koncepcji. Technikalia można szlifować, natomiast jak się wejdzie w ślepą uliczkę, to już tylko pozostaje odważna decyzja i skasowanie programu.
A ja pamiętam z przed lat termin "drenaż mózgów". Dotyczył ściągania przez USA do siebie z całego świata najlepszych fachowców, wykształconych przez innych. USA oferowały wtedy tym fachowcom znakomite warunki pracy i wynagrodzenie, na które oni nie mogli liczyć u siebie. Obecnie termin został zapomniany, bo zjawisko zanikło niemal zupełnie. Nawet chińscy fachowcy ostatnio masowo wrócili do siebie, już nie mówiąc o starej UE, czy Japonii. Natomiast Polska jest jednym z nielicznych krajów, który posiadając wielu dobrych fachowców jest generalnie niezainteresowany ich wykorzystaniem, więc muszą się tułać po świecie. No żenada, i to od bardzo, bardzo wielu lat. Rządy się zmieniają, a system trwa.

Trafiony, przepraszam, ale Ty albo nie wiesz o czym piszesz, albo na siłę chcesz udowodnić jakąś swoją tezę. Nie rozumiem, co może mieć wspólnego niszowy konkurs w niszowej tematyce dla studentów z jakąś tam nagrodą z jakimiś ruchami społecznymi.

Rozumiem, że nie widzisz sensowności zorganizowania konkursu w danym temacie, ja akurat uważam, że to dość fajny pomysł, mogący przynieść większe zainteresowanie niszowym tematem. Nie rozumiem jednak czemu dorabiasz niepotrzebne i bardzo skomplikowane teorie, dodając m.in. chińskich fachowców.

Po raz kolejny pozwolę sobie zauważyć, że jest dość oczywiste, że Tito zamówi poważną analizę misji w poważnej firmie, których jest kilka na rynku. Nie oznacza to jednak braku potrzeby organizacji konkursu. Możliwe, że wynikiem tego konkursu będzie odpowiedź negatywna na Inspiration Mars - co w tym złego? Na tym polega inżynieria i wysuwanie ambitnych pomysłów, że czasem mogą być za daleko.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #164 dnia: Sierpnia 28, 2013, 21:33 »