Autor Wątek: Transmisja wideo na żywo z misji balonu stratosferycznego (13.04.2013)  (Przeczytany 6742 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Esderer

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
Witam.

Transmisja wideo na żywo z misji eksploracji bliskiej przestrzeni kosmicznej  balonem PIE (Cambridge). Start: http://www.batc.tv/ch_live.php Obraz transmitowany w trakcie lotu: http://ssdv.habhub.org/ Ścieżka przelotu dostępna na: http://spacenear.us/tracker/

Pozdrawiam, Esderer
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 13, 2013, 11:54 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Transmisja wideo na żywo z misji balonu stratosferycznego (13.04.2013)
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 13, 2013, 11:55 »
Dzięki  za ten wątek. Pozwoliłem sobie dodać do tytułu datę oraz przenieść do spraw ogólnych, bo nikt z nas (chyba) w tym projekcie nie bierze udziału. :)

Offline Esderer

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 13, 2013, 12:02 »
Dzięki za przeniesienie. Nie byłem pewien w którym dziale umieścić stąd mój wybór padł na Projekty i inicjatywy. Przy okazji dodam, że GPS niemieckiej misji PYSY padł i stacje nasłuchowe dekodują nieprawidłowe ramki.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 13, 2013, 12:04 »
Zdecydowanie - bardzo dziwnie to wygląda... :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 13, 2013, 12:04 »

Offline Esderer

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 13, 2013, 18:26 »
Misja balonu PIE na granicy Niemiecko - Holenderskiej osiągnęła wysokość 40 km http://spacenear.us/tracker/

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 13, 2013, 19:07 »
Rzeczywiście, już ponad 40300 metrów.

Offline Esderer

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 13, 2013, 19:15 »
Uważam, że Koledzy z Copernicus Project powinni podjąć wyzwanie, a co ważniejsze sprostać mu.
Właśnie. Gdzie znajdę księgę rekordów amatorskich balonów stratosferycznych?

Offline Copernicus

• Weteran
    • Pierwszy Polski Near Space Program
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 14, 2013, 12:11 »
Uważam, że Koledzy z Copernicus Project powinni podjąć wyzwanie, a co ważniejsze sprostać mu.

staramy się skupiać na szerszym zakresie niż tylko bicie rekordów i walka o każdy metr wyżej.

Inaczej mówiąc staramy się unikać sytuacji wysyłania tylko lekkiego trackera, bo to jest mało interesujące. Aby pobic rekord należy obniżać wagę kaspuły do minimum, co wiąże się z kompromisem. Robic coś ciekawego (np. wysyłać przemiennik cross band) czy wysyłać "goły" tracker.

Tak, więc nie będziemy walczyli o wysokość za wszelką cenę  :)

pozdrawiam,

M.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 14, 2013, 13:00 »
Zgadzam się z Copernicusem - warto zwracać uwagę na różne inne typy misji balonowych,które warto przeprowadzać. Naprawdę świetnym przykładem jest tutaj Mini-Sat Micro Copernicusa - o którym warto wręcz "trąbić". :) 

Offline Esderer

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 14, 2013, 13:01 »
Nie zgodzę się z Kolegą. Uważam, że opinia Kolegi jest ściśle związana z noszeniem zaszczytnego miana licencjonowanego radioamatora. Wyższe loty, dłuższe loty, dalsze loty oznaczają możliwość zebrania szerszego spektrum danych na temat zjawiskach atmosferycznych. Kierunek przemieszczania się mas powietrza, panujące ciśnienie, temperatura, wpływ ukształtowania terenu na wybrane zjawiska. To wszystko są cenne dane które jest możliwość pozyskać przy okazji bicia kolejnego rekordu. Oczywiście umieszczenie w gondoli przemiennika ma swoją ogromną wartość z punktu widzenia radioamatorów chcących prowadzić nietypowe łączności. Należy jednak pamiętać, że możliwość obniżenia ciężaru gondoli zawsze jest możliwe projektując i konstruując własne urządzenia radiowe i telemetryczne, pozbawione niepotrzebnego balastu którego pełno w urządzeniach fabrycznych.
Jesteśmy na forum o tematyce kosmonautycznej. Dla mnie sprawa jest oczywista. Gdyby nie rywalizacja między USA i ZSRR człowiek nie staną by na księżycu. Jest też duże prawdopodobieństwo, że gdyby nie rozwój techniki wymuszony przez program kosmiczny dziś nie mielibyśmy wielordzeniowych procesorów w laptopie tylko jeden rdzeń 12 MHz i obudowę big tower o gigantycznym monitorze CRT nie wspominając. Tak więc uważam, że rywalizacja jest cennym aspektem rozwoju.

Offline Copernicus

• Weteran
    • Pierwszy Polski Near Space Program
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 14, 2013, 13:33 »
Nie zgodzę się z Kolegą. Uważam, że opinia Kolegi jest ściśle związana z noszeniem zaszczytnego miana licencjonowanego radioamatora. Wyższe loty, dłuższe loty, dalsze loty oznaczają możliwość zebrania szerszego spektrum danych na temat zjawiskach atmosferycznych. Kierunek przemieszczania się mas powietrza, panujące ciśnienie, temperatura, wpływ ukształtowania terenu na wybrane zjawiska. To wszystko są cenne dane które jest możliwość pozyskać przy okazji bicia kolejnego rekordu. Oczywiście umieszczenie w gondoli przemiennika ma swoją ogromną wartość z punktu widzenia radioamatorów chcących prowadzić nietypowe łączności. Należy jednak pamiętać, że możliwość obniżenia ciężaru gondoli zawsze jest możliwe projektując i konstruując własne urządzenia radiowe i telemetryczne, pozbawione niepotrzebnego balastu którego pełno w urządzeniach fabrycznych.
Jesteśmy na forum o tematyce kosmonautycznej. Dla mnie sprawa jest oczywista. Gdyby nie rywalizacja między USA i ZSRR człowiek nie staną by na księżycu. Jest też duże prawdopodobieństwo, że gdyby nie rozwój techniki wymuszony przez program kosmiczny dziś nie mielibyśmy wielordzeniowych procesorów w laptopie tylko jeden rdzeń 12 MHz i obudowę big tower o gigantycznym monitorze CRT nie wspominając. Tak więc uważam, że rywalizacja jest cennym aspektem rozwoju.

ale zupełnie nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Przemiennik był przykładem i tylko przykładem.
Tracker nadaje nam pozycję i niewiele więcej. Pozycja, przy okazji wysokość, to dowód na osiągnięcie rekordu.

Jeśli chcesz badać to wszystko, co wymieniłeś musisz realizwać misję wynosząc inny sprzęt niz tylko tracker.
Jeśli inny sprzęt, to inna waga, jeśli inna waga, to o rekordach zapomnij.

pozdrawiam,

M.

Offline Esderer

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 14, 2013, 14:09 »
Zapominalstwo jest niewybaczalne. Należy dążyć do miniaturyzacji, nie zapominać. Ciężki radiotelefon? Nie, lekki transmiter na pasmo ISM. Ciężki aparat fotograficzny? Nie, lekka kamera płytkowa, w ostateczności GOPRO HERO, choć droga. Fabryczny odbiornik GPS? Poco mu własna obudowa w gondoli. Jak nie hel to wodór, trzeba zachować środki ostrożności ale można. Czy na prawdę potrzebne jest tyle gazu? Z mniejszą ilością wznoszenie wolniejsze ale pęknięcie na większej wysokości.
Nie mam na myśli bezmyślnego bicia rekordu dla samej liczby bo w takim przypadku osiągnięty cel nie jest miarodajnym wyznacznikiem zdobytej wiedzy, opracowanej technologii.
Na podstawie obserwacji misji realizowanych przez Copernicus Project uważam, choć nie rezerwuję sobie prawa do nieomylności, że nie różnią się one od misji Cygnus-2 która odbyła się bez wiedzy i umiejętności które posiada Fundacja dziś.
Zdaję sobie sprawę z faktu, że Fundacja ma osiągnięcia i nie neguję ich są to osiągnięcia w obszarze technologicznym ale także społecznym w ramach promocji zjawisk których dotyka w ramach swoich działań. Moja nadzieja w podjęcie rywalizacji z Brytyjczykami przez Fundację wynika z ogromnej nadziei w rozwój technologii dzięki Copernicus Project które jest obecnie jedynym w Polsce uporządkowanym działaniem na tak szeroką skalę w ramach eksploracji bliskiej przestrzeni kosmicznej balonami stratosferycznymi.
Technologię można albo wytworzyć samemu albo ją kupić. Na kupno zaawansowanej technologii Polski nie stać. Czy moje nadzieje są bezpodstawne?

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 14, 2013, 15:08 »
Abstrahując od zasadności, bądź nie, takich działań przypomnę tylko, że "bliska przestrzeń kosmiczna" to obszar powyżej 100 km nad powierzchnią Ziemi, a chyba nie myślisz o takim wyniku balonem?
The Dark Side of the Moon

Offline Esderer

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 14, 2013, 15:16 »
Near - w znaczeniu przymiotnikowym: bliski
space, także: outer space - przestrzeń kosmiczna
Near space - w dosłownym tłumaczeniu: bliska przestrzeń kosmiczna
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2013, 15:20 wysłana przez Esderer »

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 14, 2013, 15:22 »
Near - w znaczeniu przymiotnikowym: bliski
space, także: outer space - przestrzeń kosmiczna
Near space - w dosłownym tłumaczeniu: bliska przestrzeń kosmiczna

Lub raczej "blisko kosmosu"... ;)
The Dark Side of the Moon

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 14, 2013, 15:22 »