Autor Wątek: Nieudany start Protona-M (02.07.2013)  (Przeczytany 55241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Nieudany start Protona-M (02.07.2013)
« Odpowiedź #75 dnia: Lipca 08, 2013, 00:44 »
Tej mapki jeszcze nie było. Do upadku Protona doszło mniej więcej w połowie drogi pomiędzy wyrzutniami, niedaleko silosów rakietowych. Te silosy są już chyba nieużywane?

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #76 dnia: Lipca 08, 2013, 11:22 »
Te silosy są już chyba nieużywane?
Posiłkując się tym jeden jest nieaktywny po eksplozji w 1992 roku, drugi jest aktywny, przekonwertowany dla Rockota (dwa loty w latach 90), trzeci także jest aktywny, co więcej, niedawno wyleciała z niego Strieła z Kondorem.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #77 dnia: Lipca 08, 2013, 12:12 »
Te silosy są już chyba nieużywane?
Posiłkując się tym jeden jest nieaktywny po eksplozji w 1992 roku, drugi jest aktywny, przekonwertowany dla Rockota (dwa loty w latach 90), trzeci także jest aktywny, co więcej, niedawno wyleciała z niego Strieła z Kondorem.

A to ciekawa wiadomość - dzięki serdeczne za wymienienie całości. Rzeczywiście - Strieła poleciała z 175:
http://www.kosmonauta.net/pl/menu-bezzalogowe/menu-artykuly-bezzalogowe/orbitalne-bz/5587-2013-06-27-start-striela-kondor.html

Offline CzarnyZajaczek

• Pełny
  • Królewska Wieś Sobieska Wola
« Odpowiedź #78 dnia: Lipca 08, 2013, 13:35 »
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/rakieta-wystartowala-sama-z-siebie-katastrofa-przez-zle-dopiete-kable,337637.html
Kosztowna katastrofa największej rosyjskiej rakiety nośnej Proton-M prawdopodobnie została spowodowana przez źle dopięte kable. Rakieta wystartowała chwilę za wcześnie i od początku "myślała", że jest w sytuacji awaryjnej. Sama celowo rozbiła się.

[...]

Trzy dni po katastrofie prowadzący dochodzenie technicy mieli przebadać już większość danych telemetrycznych, które do kontroli naziemnej przesyłały automatycznie systemy rakiety. Jak podają rosyjskie media, powołując się na przecieki z korporacji Chruniczewa budującej Protony, z analizy wyłania się jasny obraz.

Wszystkiemu ma być winny źle zamontowany panel łączący wiązki kabli, biegnące od kontroli naziemnej do rakiety. Normalnie odczepia się on w momencie startu, kiedy silniki zaczynają już unosić rakietę. Utrata bezpośredniego kontaktu z kontrolą naziemną jest sygnałem dla komputera nawigacyjnego, że ma przejąć kontrolę nad lotem.

W wypadku feralnego startu, panel z nieznanych przyczyn odłączył się sam, około pół sekundy wcześniej niż powinien. Mogło się do tego przyczynić wadliwe zamontowanie, co przy gwałtownym wzroście wibracji po zapłonie silników doprowadziło do awarii.

Nieoczekiwanie pozbawiony kontaktu z ziemią, ale nadal stojący na stanowisku startowym Proton sklasyfikował sytuację jako awarię i uruchomił adekwatną procedurę. Komputer rakiety gwałtownie zwiększył ciąg silników do maksimum, aby odlecieć jak najdalej od wyrzutni i rozbić się w otwartym terenie. Ostatecznie Proton-M wystartował 0,4 sekundy wcześniej niż powinien.

Od początku rakieta nie chciała jednak lecieć w kosmos, ale bezpiecznie rozbić się. Gwałtowne zwiększenie ciągu mogło doprowadzić też do pożaru w jednym z silników, w którym zanotowano gwałtowny wzrost temperatury ponad dopuszczalne normy.
Tomasz Dąbski "CzarnyZajaczek"

http://czarnyzajaczek.bblog.pl/ In science we trust!

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Lipca 08, 2013, 13:35 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #79 dnia: Lipca 09, 2013, 15:40 »
Informacje ze strony komercyjnego operatora rakiet Proton-M:
http://spaceref.biz/2013/07/update-on-russian-federal-proton-glonass-mission-failure.html

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #80 dnia: Lipca 10, 2013, 02:50 »
Sensory prędkości kątowej zostały zainstalowane "do góry nogami"!
http://www.russianspaceweb.com/proton_glonass49.html#culprit
Miał być za to odpowiedzialny jakiś młody technik a potem nie zidentyfikowano tego błędu.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #81 dnia: Lipca 10, 2013, 14:33 »
Od początku uważałem, że musi być jakaś inna przyczyna, niż o te 0,4 sek wcześniejszy start. Odwrotnie zamontowane czujniki... taaa. Nikt tego wizualnie nie sprawdził, a elektrycznie (co było już sprawdzane) wszystko było OK.
Co do katastrofy - owszem, być może rakieta wystartowała za wcześnie, być może nawet interfejs łączący wiązkę kabli z urządzeniami naziemnymi przesunął się za bardzo (11 mm zamiast do 5 mm) i wszystkie elektryczne połączenia z rakietą zostały zerwane, ale rakieta jednak wystartowała i utrzymywała stabilny pionowy lot przez pierwsze sekundy. Gdyby krytyczne dla lotu czujniki były zamontowane dobrze, to prawdopodobnie rakieta poleciałaby dobrze.
The Dark Side of the Moon

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #82 dnia: Lipca 10, 2013, 15:27 »
ale rakieta jednak wystartowała i utrzymywała stabilny pionowy lot przez pierwsze sekundy. Gdyby krytyczne dla lotu czujniki były zamontowane dobrze, to prawdopodobnie rakieta poleciałaby dobrze.

Ja tam widzę na zlinkowanych tu filmikach, że rakieta od samego początku kolebała się na boki - najpierw lekko w prawo, potem w lewo, aż wreszcie poszła całkiem na prawo (w stosunku do kamerujących).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #83 dnia: Lipca 10, 2013, 21:08 »
Jeszcze wyjdzie, że z rakietą nic złego nie było - a nawet jej osiągi były lepsze od poprzednich. Ta rosyjska kontrola jakości!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #84 dnia: Lipca 11, 2013, 01:43 »
Sensory wyglądają o tak:
http://www.zavod-zvezda.ru/produkciya.html
Rzeczywiście - można je źle zamontować...

Offline MaDeR Levap

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #85 dnia: Lipca 11, 2013, 10:26 »
Jeśli to prawda z tymi sensorami, świadczy to o katastrofalnym stanie kontroli jakości w rosyjskim przemyśle kosmicznym.
Nie powinno być w ogóle fizycznie możliwe zamontowanie ich w złą stronę. Ta sytuacja powinna była być wykryta co najmniej kilka razy podczas całej kampanii. Rakieta powinna była wykryć nieprawidłowo zamontowany sensor i odmówić startu. I tak dalej...

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #86 dnia: Lipca 11, 2013, 13:53 »
Jeśli to prawda z tymi sensorami, świadczy to o katastrofalnym stanie kontroli jakości w rosyjskim przemyśle kosmicznym.

Była już tutaj informacja, że Proton dla zagranicy kosztuje sporo więcej, niż dla rządu Rosji. Więc mechanizm jest oczywisty, nowych ludzi szkolą na tych dla rządu Rosji, najlepsze kadry dają na te zagraniczne.
No i druga sprawa. W okresie Jelcyna nastąpiła u nich dewastacja przemysłu kosmicznego ( i wielu innych). Być może do dzisiaj nie odbudowali się kadrowo, bo jednak wykształcenie dobrych kadr w tego typu branżach trwa bardzo długo. Tak naprawdę właśnie wykształcenie fachowych kadr zajmuje najwięcej czasu w przemysłach wysokich technologii. I jest zazwyczaj bardzo kosztowne (choć większości tych kosztów tak wprost w zestawieniach finansowych nie widać).

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Lipca 11, 2013, 14:28 »
Ruscy zawsze kłamią. Nie zdziwiłbym się, gdyby banalna sprawa sensora miała przykryć dużo poważniejsze problemy na linii produkcyjnej, żeby nie odstraszyć klientów.

Offline mikii77

• Pełny
  • LOXem, naftą i SOLIDem
« Odpowiedź #88 dnia: Lipca 11, 2013, 16:32 »
Rakieta powinna była wykryć nieprawidłowo zamontowany sensor i odmówić startu. I tak dalej...
Rakieta to tylko maszyna zaprojektowana przez człowieka, który nie jest nieomylny.
Jeden zwykły przecinek stracił w 62 rakietę z sondą mariner 1.
Go Elon, Go!!!

Offline MaDeR Levap

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #89 dnia: Lipca 12, 2013, 12:27 »
Ruscy zawsze kłamią. Nie zdziwiłbym się, gdyby banalna sprawa sensora miała przykryć dużo poważniejsze problemy na linii produkcyjnej, żeby nie odstraszyć klientów.
W przemyśle kosmicznym nie ma czegoś takiego jak "banalna sprawa". Incydent z sensorem jest wynikiem, a nie przykrywką tych "problemów na linii produkcyjnej".

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Lipca 12, 2013, 12:27 »